Budi najbolja verzija sebe.

Doniraj jednu staru igračku i postani član Eko knjižnice igračaka!

Vođeni idejom o uštedi, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka, očuvanju okoliša i gospodarenju otpadom, udruga Zeleni dan na Dan planeta zemlje 22.travnja 2016.

Budi najbolja verzija sebe.

Vođeni idejom o uštedi, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka, očuvanju okoliša i gospodarenju otpadom, udruga Zeleni dan na Dan planeta zemlje 22.. otvorila je prvu Eko knjižnicu igračaka u Zagrebu. Djeca i roditelji u prostorijama knjižnice koja se nalazi na adresi Sveti Duh 30a, za jednu doniranu staru igračku godišnje mogu besplatno posuđivati igračke, slikovnice, društvene i edukativne igre. Na ovaj način žele se potaknuti roditelji i djeca da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici tj. da ih ne bacaju, te tako donacijom Eko knjižnici igračaka i recikliraju. PredsjednicaZelenog danaAna Tanasić Kandučar ističe kako dio igračaka koji im se čini zanimljivim za daljnje posuđivanje planiraju zadržali, dio igračaka koji će predstavljati višak ili sadržaj koji se ne iznajmljuje poklonit će bolnicama i vrtićima, a slomljene igračke bez funkcije, pravilno će odložiti na mjesto za odvajanje otpada sukladno materijalu izrade.

"Udruga Zeleni dan" je dio koalicije neformalnog naziva Zero Waste Hrvatska koju čine 44 okolišne udruge okupljene u Zeleni forum i još 18 udruga i inicijativa građana. Nastojimo podizati svijest naših sugrađana o važnosti odgovornog gospodarenja otpada. Projekt eko knjižnice s temeljem u recikliranju je upravo nastavak na naše dosadašnje aktivnosti. Djeca od najranijeg djetinjstva trebaju razumjeti što je ispravno te djelovati u skladu s tim. Kada govorimo o održivom razvoju i ekologiji, upravo su najmlađi oni koji tek uče svoja prava, odgovornosti i dužnosti. Sve što nauče u djetinjstvu ostaje kao kvalitetno znanje za kasnije godine života", ističe predsjednica udruge Zeleni dan Ana Tanasić Kandučar.

U udruzi kontinuirano provode radionice i predavanja iz područja zaštite okoliša i prirode, a u sklopu projekta Eko knjižnica igračaka u skorijoj budućnosti planiraju organizirati i radionice za najmlađe kako bi stvorili ekološki osviješteno dijete koje se odgovorno ponaša prema okolišu i prirodi.

Budi najbolja verzija sebe.

"Cilj radionica je edukacija djece o odgovornom odvajanju otpada, važnosti recikliranja i ispravnog odlaganja otpada, smanjenje uporabe plastičnih vrećica, razvoj ekološke svijesti te upoznavanje djece sa štetnim djelovanjem PET ambalaže prisutne u prirodi i svakodnevnom životu. Radionice će biti kreativne i zanimljive, a djeca će od različitih otpadnih materijala naučiti izrađivati korisne predmete" napominje Tanasić Kandučar.

Prvu knjižnicu igračaka u RH otvorila je njihova partnerska Ekološka udruga Krka Kninkoja je ih svojim pozitivnim primjerom i uspjehom potaknula na otvaranje zagrebačke podružnice, a da društvo prepoznaje njihov rad i trud potvrđuje i nagrada za najbolju društvenu inovaciju koja je Eko knjižnica igračaka dobila 2014. godine.

Želite li sudjelovati u ovom hvalevrijednom projektu, pokupite igračke s kojima se vaša djeca više ne igraju i donesite ih u Eko knjižnicu igračaka Zagreb koja je otvorena utorkom i četvrtkom od 17 do 20 sati.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.