Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Dojenje za vrijeme trudnoće

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, a još uvijek dojite mališana, sigurno ste se zapitali da li je u redu nastaviti s dojenjem?

Dojenje u trudnoći
Budi najbolja verzija sebe.

Ako smatrate da je starije dijete još premalo (pa i ako je starije od godinu dana), da li je "fer" prema tom djetetu uzevši u obzir njegovo psiho-fizičko zdravlje odjednom prestati s dojenjem? Istovremeno je iznimno važno uzeti u obzir i vlastito zdravlje kao i zdravlje nerođenog djeteta.

Ispravnog odgovora da li je dojenje u trudnoći poželjno i ispravno, zapravo i nema. Struka se slaže kako je majčino mlijeko najbolja prehrana za bebu u prvih šest mjeseci života te je poželjno dojiti do godine dana djetetova života, za svaku pohvalu je dojenje do druge godine života, a nakon toga liječnici smatraju da više nema potrebe za dojenjem, gledano s nutritivne strane.

Ako ste jedna od majki koja doji za vrijeme trudnoće, zasigurno u tome niste usamljeni. Studija koja je provedena na 179 majki koje doje duže od 6 mjeseci, njih 61% nastavilo je dojiti i za vrijeme sljedeće trudnoće, dok je njih 38% nastavilo dojiti nakon poroda dvoje djece različite dobi, dakle novorođenče i starije dijete. Takva vrsta dojenja naziva se tzv. tandemskim dojenjem.

Razlozi za nastavljanje dojenja tijekom trudnoće

Prije nastavka dojenja starijeg djeteta u novoj trudnoći, važno se posavjetovati sa stručnom osobom. Ako majka ne želi prestati s dojenjem, a pritom odbijanje mališana od dojenja smatra naglim i nepotrebnim činom, pozitivni razlozi za to su svakako važnost i nutritivna vrijednost majčina mlijeka te stvaranje imunološke zaštite putem mlijeka. Osim toga, već je poznata važnost ostvarivanja bliskosti majke i djeteta te psihološki utjecaj dojenja na dijete prilikom kojeg mnoga djeca za vrijeme dojenja nalaze utjehu od raznih vanjskih utjecaja. Važno je uzeti u obzir koje bi posljedice nagli prestanak dojenja mogao imati na psihofizički razvoj djeteta.

Razlozi zašto razmisliti o prekidu dojenja za vrijeme trudnoće

Kao i kod planiranog nastavljanja s dojenjem, važno je savjetovati se s liječnikom. Ako liječnik ima sumnje zbog zdravstvenog stanja trudnice i smatra da bi dojenje moglo naštetiti plodu ili izazvati prerane kontrakcije, važno je to mišljenje uzeti u obzir te ne dovoditi trudnoću u rizik. Osim toga, važno je i kakvo je opće stanje trudnice odnosno kako se osjeća; da li ju dojenje za vrijeme trudnoće posebno iscrpljuje i umara, dobiva li dovoljno na težini, da li se općenito osjeća udobno za vrijeme dojenja.

Dojenje i kontrakcije

Kontrakcije koje se javljaju za vrijeme dojenja izazivaju najviše sumnji kod liječnika uz nastavak dojenja u trudnoći. Za vrijeme dojenja odnosno stimulacije bradavica tijelo otpušta hormon oksitocin. Oksitocin je hormon iznimno važan za dojenje jer potiče stvaranje mlijeka kao i njegovo otpuštanje. Osim toga, daje i tijelu signal, odnosno maternici, kada da započnu kontrakcije, a kontrakcijama započinje otvaranje ušća maternice te kasnije porod. Sve žene za vrijeme dojenja doživljavaju kontrakcije, iako su uglavnom toliko blage da ih ne osjećaju. Dakle, po navedenom moglo bi se zaključiti da stimulacija bradavica, odnosno dojenje za vrijeme trudnoće, izaziva preuranjeni porod ili pobačaj. No, to nije čest slučaj, odnosno pojava. Sudeći po provedenim studijama, brojne su majke koje su u trudnoći dojile, rodile djecu u terminu, dok opće stanje trudnice kao i drugi faktori također mogu utjecati na ishod trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Studije su pokazale kako se hormon oksitocin za vrijeme trudnoće i dojenja ne otpušta u maternicu toliko da bi izazvao preuranjeni porod. U ovom slučaju, može se reći kako se "priroda" pobrinula za svoje, te maternica štiti plod od ulaska oksitocina prije 38. tjedna trudnoće.

Liječnička struka više naginje prestanku dojenja s novom trudnoćom, ne želeći riskirati i misleći na zdravlje i sigurnost trudnice. No i sama trudnica treba uzeti u obzir vlastito zdravstveno stanje, stanje nerođenog djeteta, te stanje već rođena djeteta. Svi faktori u konačnici trebali bi dati ispravan odgovor treba li prestati ili nastaviti s dojenjem tako da nijedna strana nije zdravstveno ugrožena.

Spomenuta istraživanja preuzeta su sa stranice KellyMom.com.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.