Dobre vijesti: Novo istraživanje je pokazalo da je čokolada dobra za trudnice

Ovo je valjda najbolje istraživanje ikad!

Čokolada je najbolja hrana na svijetu. Točka. Malo nas se ne bi složilo s ovom činjenicom, pogotovo za vrijeme PMS-a, a zato smo ovo istraživanje proglasile jednim od najboljih istraživanja do sada – potvrđeno je da bi svakodnevna konzumacija čokolade mogla biti odlična za trudnice.

Istraživanje je obuhvatilo 129 trudnica između jedanaestog i dvanaestog tjedna trudnoće, i podijelilo ih u dvije skupine. Žene iz obije skupine su kroz period od 12 tjedana morale jesti 30 grama čokolade dnevno (otprilike količinu jedne manje čokoladice). Čokolade koje su jele razlikovale su se po većem ili manje udjelu antioksidansa flavonoida, odličnog za zdravlje krvi i srca.Prije i nakon eksperimenta, sudionice su bile testirane na preeklampsiju i gestacijsku hipertenziju. Također im bio izmjeren protok krvi i težina posteljice. Iako nisu pronađene nikakve razlike u ovim vrijednostima među skupinama, istraživači su primijetili nešto drugo. Svim ovim ženama protok krvi se malo popravio u usporedbi s ostalom populacijom.''Ova studija pokazuje da bi čokolada mogla imati pozitivne utjecaje na posteljicu te rast i razvoj fetusa, i da utjecaji čokolade ne ovise samo o količini flavonoida'', objasnio je voditelj istraživanja Emmanuel Bujold.

Znači, ako očekuješ bebu sada imaš i službeno dopuštenje da tijekom tog razdoblja uživaš u čokoladi! No naravno, u razumnim omjerima, i zapamti da je uvijek bolja ona čokolada koja sadrži veći udio kakaa i manje šećera.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.