Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Mamini geni

Ima li u tome istine? Znanost tvrdi da inteligenciju nasljeđujemo od mame

Tijekom trudnoće roditelji vode slatke pregovore i zamišljaju kako će njihova beba izgledati, no jesi li znala da prema posljednjim istraživanjima dijete nasljeđuje inteligenciju od mame, a ne od tate? U nastavku saznaj zašto je to tako

pexels-pixabay-51953.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

'Ima tvoj nos, a oči su mu baš tatine' ili 'dobar je baš poput tebe' - sve su to stvari koje roditelji nerijetko čuju od obitelji i prijatelja. I da, djeca definitivno nose gene i svoje majke i oca i nasljeđuju fizičke pa čak i karakterne osobine. Geni su još i danas nedovoljno istraženo područje i iako se većina naslijeđenih osobina prenosi s oba roditelja, neke su ipak izravno povezane s majkom, a sada je i jedno australsko istraživanje to dokazalo. Osobina koja se posebno ističe da dolazi s majčine strane je upravo inteligencija.

Naime, gen inteligencije se prenosi kroz X kromosom, a s obzirom na to da žene nose XX kromosom znanstvenici tvrde da je veća vjerojatnost da je mamina genetika zaslužna za naš IQ. Mozak je vrlo složen organ, a tkiva koja zahtijevaju više energije, uključujući mozak, imaju veću gustoću mitohondrija, a mitohondrijska DNA dolazi isključivo od mame, prema istraživanju objavljenom u 'The Psychology Spot' . Isto istraživanje navodi da XY kromosomi koje nose očevi, pridonose fizičkom aspektu djece. Naime, znanstvenici su pronašli stanice u dijelovima limbičkog sustava koji sudjeluje u funkcijama kao što su spol, hrana i agresija. No, istovremeno nisu pronašli očeve stanice u moždanoj kori, gdje se zapravo odvijaju najnaprednije kognitivne funkcije.

No, treba napomenuti kako se inteligencija tijekom života mijenja i na njen razvoj utječu drugi faktori poput odgoja, obrazovanja i sredine u kojoj dijete odrasta.

Image
Priroda odlučuje

Jesi li znala? Zašto većina mama nosi dijete na lijevoj strani?

Ruski psiholozi su proveli eksperiment u kojem su promatrali skupinu šestogodišnjaka s istim kvocijentom inteligencije. Neki su ostali još godinu dana u vrtiću, dok su neki krenuli u školu. Godinu dana kasnije, razina inteligencije onih koji su išli u školu bila je veća od razine inteligencije one djece koja su ostala u vrtiću. Dakle, škola nudi bogatije okruženje za razvoj.

shimmer fallback

Povezanost majke i djeteta od velike je važnosti

Istraživanje iz Washingtona na duži je period analizirao način na koji se majke odnose prema svojim bebama i došli su do zaključka da je ljubav i povezanost majke s bebom ključna za rast nekih dijelova mozga djeteta.

Između ostalog, otkriveno je i da je hipokampus, područje mozga koje je povezano s pamćenjem, učenjem i stresom, kod djece u dobi od 13 godina, kada su emocionalno podržavale svoju djecu i zadovoljavale njihove intelektualne i emocionalne potrebe, bio 10% veći od hipokampusa djece majki koja su bila emocionalno udaljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Inteligenciju oblikuju i druge stvari

IQ dakle, dolazi od majke, ali važno je napomenuti kako su i druge okolnosti zaslužne za to poput našeg truda i rada, ali i raznorazne životne okolnosti. Prvih pet godina života je ključno za oblikovanje i razvoj naših mentalnih sposobnosti i vještina jer se naš mozak u tom razdoblju upoznaje sa svijetom oko sebe.

Osim inteligencije, postoje još neke osobine koje prema znanstvenicima primarno nasljeđujemo od majke. Koje točno provjeri u nastavku.

shimmer fallback

Brzina starenja

Koliko ćemo brzo starjeti ovisi o genima koje smo naslijedili od majke, stoga za prvu pojavu bora, sijedih i drugih navjestitelja starenja možeš 'okriviti' isključivo svoju mamu.

shimmer fallback

Stil spavanja

Zamjenjivanje dana i noći, premalo spavanja i odmaranja, nesanica i drugi oblici problema sa spavanjem nasljeđujemo od majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Vrijeme menopauze

Dob u kojoj će djevojčice prolaziti kroz menopauzu ovisi o majčinim genima. Ako je dakle, majka rano ušla u menopauzu velika je šansa da će i njena kći isto tako. Ali, treba naglasiti i da stil života igra veliku ulogu u toj priči.

shimmer fallback

Problemi s vidom

Nedavne studije pokazale su da se vid i struktura oka nasljeđuju od majke. Ako je primjerice majka u mladosti bila kratkovidna, velika je šansa da to naslijedi i dijete.

shimmer fallback

Mitohondrijska bolest

Mitohondrijske bolesti s kronični poremećaj koji se moju pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najuobičajenije je da se pojave u djetinjstvu. Mitohondrijsku bolest teško je dijagnosticirati iz razloga što se kod svake osobe manifestira drugačije - od epileptičkih napada pa do nemogućnost kretanja, gubitak vida, nemogućnost probavljanja hrane, i sličnih problema. Dakle,mogu utjecati na gotovo sve , a znanstvenici vjeruju kako se i to nasljeđuje od majke.

shimmer fallback

Raspoloženje

Limbički sustav je odgovoran za emocije i igra ulogu u poremećajima raspoloženja poput depresije, stoga ako primjerice majka boluje od depresije velika je vjerojatnost da će to prenijeti na svoje dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.