Djeca i putovanje zrakoplovom - što sve morate znati

Kako u avionu s malom bebom? Kakva je situacija s malo vjećom djecom i mogu li ona sama u avion?

Mnogi su roditelji zabrinuti kada se radi o prvom putovanju njihove bebe, posebice radi li se o putovanju zrakoplovom. Zapravo razloga za brigu ne bi trebalo biti, bebe mogu putovati već od prvih tjedana života, najvažnije je da putovanje organizirate tako da što manje remetite bebino spavanje, jer u prvim mjesecima bebe spavaju i po 12-13 sati dnevno.

Idealno, prva putovanja zrakoplovom ne bi trebala trajati više od 1 do 2 sata, kako beba ne bi postala nervozna i kako se ne bi poremetio njezin ritam spavanja. Pokušajte rezervirati noćni let. Puno će vam značiti i ako idete direktnim letom jer će malo dijete sigurno postati nemirno tijekom presjedanja. Kada birate sjedišta u avionu, izbjegavajte ona koja se nalaze blizu motora i tako ćete osigurati da beba mirno spava, bez buke i vibracija. Saznajte da li sjedišta u svakom redu formiraju grupe od dva ili tri i odaberite sjedište koje je udaljeno od prolaza u avionu, jer će na ovaj način dijete biti zaštićeno od ljudi koji šetaju prolazom tijekom leta.

Ukoliko dojite, podojite bebu neposredno prije ukrcavanja. Na taj način, veće su šanse da beba zaspi odmah nakon polijetanja. Uvijek provjerite da li su sigurnosni pojasevi dobro pričvršćeni. Ako beba ne spava i osjećate da postaje nervozna, uzmite je u naručje kada vam dozvole da otkopčate sigurnosne pojaseve, igrajte se sa njom ili je stavite u nosiljku.

Što ponijeti u zrakoplov?

Iako je obično količina vode ili sokova u ručnoj prtljazi s kojom ulazite u zrakoplov ograničena, odnosno zabranjena zbog sigurnosnih razloga, putujete li s malim djetetom imate pravo ponijeti određene bočice sa sobom. Pod uvjetom da unaprijed prijavite kontroli na ulazu, u avion možete unijeti više posuda s mlijekom, gotovu hranu, lijekove. Zrak u zrakoplovu je dosta suh i roditelji i iz tog razloga trebaju pripaziti da dijete dobije dosta tekućine. Za bebu svakako još ponesite topliju dekicu, pelene, vlažne maramice, dudu, i ne zaboravite njezinu omiljenu igračku. Možete pokušati i s iznenađenjima, poput novih igrački, koje će zaokupiti djetetovu pozornost tijekom leta.

Koliko košta avionska karta za bebu?

Većina zrakoplovnih kompanija nudi popuste za bebe i djecu. Ovi popusti mogu varirati, ovisno o kompaniji, letu i slobodnim mjestima.. Za one koji će koristiti usluge Croatia Airlinesa i letjeti s našom zrakoplovnom kompanijom, donosimo nekoliko savjeta o načinu rezervacije i korištenju određenih pogodnosti za djecu.

Bebe od 7 dana do 2 godine starosti  ne zauzimaju posebno sjedalo već sjede u krilu odrasle osobe, ali im se izdaje vlastita avio karta. Na domaćim linijama Croatia Airlinesa bebe do dvije godine starosti putuju besplatno, dok u međunarodnom prometu njihova karta iznosi 10 posto tarife za odraslu osobu. Pri rezervaciji obavezno naglasite da putujete s bebom, te navedite datum njezina rođenja. Za bebu možete rezervirati i odvojeno putničko sjedalo koje plaćate prema primjenjivoj tarifi za djecu i u tom slučaju obavezno je korištenje dječje autosjedalice s certifikatom za putovanje zrakoplovom.

U pratnji bebe mora putovati odrasla osoba, ne mlađa od 18 godina. Jedna odrasla osoba može putovati s najviše dvije bebe, od kojih jedna mora biti stara najmanje šest mjeseci. U tom slučaju jedna beba sjedi u krilu odrasle osobe, a druga na posebnom putničkom sjedalu, u autosjedalici s certifikatom za putovanje zrakoplovom. Djeca do dvije godine starosti imaju pravo na besplatan prijevoz jednih sklopivih kolica ili autosjedalice. Ovisno o zračnoj luci, možete ih predati osoblju na izlazu  ili na samom ulazu u zrakoplov.

Djeca u dobi od 2 do 12 godina

Ako je vaše dijete u dobi od 2 do 12 godina, u Croatia Airlinesu napominju kako djeca te dobi zauzimaju posebno sjedalo u zrakoplovu, kao i odrasle osobe. Djeca mogu putovati uz odraslu osobu ili kao nepraćena djeca, a njihove se zrakoplovne karte izdaju po tarifama za djecu (maksimalni popust od 50 posto). Nije ograničen broj djece koja putuju s jednom odraslom osobom, a moguće je zatražiti ukrcavanje u zrakoplov prije drugih putnika. Putovanja nepraćene djece moraju se posebno planirati.
Djeca bez pratnje

Nepraćena djeca su djeca u dobi od 5 do 12 godina, koja putuju sama i o kojima zrakoplovna kompanija vodi posebnu skrb. Za dijete bez pratnje prijevoznici ne mogu izdati kartu internetom, jer dijete mora imati i posebne dokumente da bi moglo letjeti bez roditelja ili rođaka. Dijete mora imati sve potrebne dokumente (avio kartu, putovnicu, vizu, popunjeni obrazac, tzv. popratnicu za putovanje malodobne osobe s podacima o djetetu i o osobi koja je dopratila dijete na let, kao i o osobi koja će dijete dočekati). Svi dokumenti stavljaju se u crvenu, plastičnu torbicu označenu slovima UM, a dijete ju nosi oko vrata tijekom leta i boravka u zračnoj luci. Oznaka UM dolazi od engleske riječi unaccompanied minor, koja se koristi u zrakoplovstvu i znači nepraćeno dijete. Roditelj ili druga osoba doprati dijete u zračnu luku gdje kontaktira osoblje Croatia Airlinesa kako bi popunio tzv. popratnicu ako to nije napravio prilikom kupnje karte.

Ukrcaj u zrakoplov i let

Nakon obavljene prijave za let, roditelj preda dijete zemaljskoj domaćici dotične zračne luke, koja ga doprati u zrakoplov. Osoba koja je dopratila dijete mora ostati u zračnoj luci sve do polijetanja zrakoplova. Dijete ulazi u zrakoplov prije ostalih putnika, a preuzima ga glavna domaćica zrakoplova, koja ga smješta na njegovo mjesto. Osoblje zrakoplova pobrine se da je dijete udobno i sigurno smješteno, najčešće pokraj neke odrasle osobe, te mu je tijekom leta na raspolaganju. Poslije leta dijete napušta zrakoplov posljednje, te ga osoblje zrakoplova predaje zemaljskoj domaćici odredišne zračne luke. Zemaljska domaćica otprati dijete i predaje ga osobi čiji su podaci navedeni u popratnici. Osoba koja prihvaća dijete mora se prije toga identificirati i potpisati na popratnicu za putovanje malodobne osobe.

Cijena usluge pratnje djeteta

Mnoge zrakoplovne kompanije naplaćuju dodatnu naknadu za uslugu pratnje djece. Cijena ove usluge ovisi o tome je li riječ o letu unutar Hrvatske ili o međunarodnom letu. Kod domaćih letova cijena se razlikuje ovisno o mjestu kupnje aviokarte te o tome je li domaći segment dio međunarodnog putovanja. Za domaći let, ako je cijelo putovanje unutar Hrvatske, cijena pratnje iznosi 200 kn + 25 posto PDV-a. Za domaći let, ako je cijelo putovanje unutar Hrvatske, ali je karta kupljena u inozemstvu, cijena je 30 eura+  25 posto PDV-a, navode u Croatia Airlinesu.


(M.G.)
Foto: nokhoog_buchachon / FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.