Budi najbolja verzija sebe.

Čitajte im prije spavanja

Čitanje priča i bajki prije spavanja ne pomaže samo u smirivanju djece prije no što će zaploviti u svijet snova, već ima i niz drugih pozitivnih posljedica na mališane od kojih stručnjaci posebno izdvajaju: bolji razvoj govora, bogatiji vokabular te lakše i ranije učenje čitanja i pisanja

Budi najbolja verzija sebe.

.

Britanski stručnjaci za komunikaciju pri vladinim organizacijama tvrde da bi roditelji trebali čitati djeci čak i nakon što djeca nauče čitati. Savjetnica u britanskoj vladi za probleme jezika, govora i komunikacije djece i mladih, Jean Gross, kaže kako djeca mogu postati dobri govornici i dobro se pismeno izražavati ukoliko im roditelji od najranije dobi čitaju priče prije spavanja.

"U vrlo ranoj dobi, kada mališani čuju govor, oni zapravo čuju pojedinačne zvukove unutar riječi", kazala je Jean Gross. "To se događa u dobi između prvog mjeseca života pa to pete godine, a upravo se na tim glasovima i slogovima temelji kasnija vještina pisanja". Stoga savjetuje roditeljima da čitaju djeci koliko dugo mogu tj. onoliko dugo koliko djeca takvu interakciju pozitivno prihvaćaju.

"Kada im čitamo kompleksnije tekstove kao što su primjerice Priče iz Narnije ili Gospodari prstenova, tada im pomažemo u razvoju i usvajanju vokabulara", dodala je stručnjakinja Gross.

Sve više roditelja, učitelja i profesora iskazuje zabrinutost zbog sve lošije pismenosti i sve lošijeg izražavanja djece i mladih. Sada znamo da puno možemo napraviti u vlastitom domu i od najranije dobi.

(JK, Izvor: news.com.au)

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.