Budi najbolja verzija sebe.

Borovnica: slatkasta, zdrava i antioksidativna bobica

Borovnica je grmolika bilja koja može opstati i do 15 godina. Plodovi joj sazrijevaju od kraja svibnja do srpnja. Plod borovnice je malena ukusna bobica, a koristi se u medicini i kulinarstvu.

Budi najbolja verzija sebe.

Borovnica je grmolika bilja koja može opstati i do 15 godina Izrazito su bogati željezom i vitaminima. Koristi se za pripremu čajeva, sokova i marmelada, ali posebno nam je fina u svježem stanju. U medicinske svrhe koristi se za insuficijenciju jetre i žuči, dijareju, dizenteriju, probleme s cirkulacijom i reguliranje šećera u krvi.

Borovnice su slatkastog okusa, nutritivno bogate, ali i popularno bobičasto voće. Često ih se etiketira i kao jednu vrstu "super hrane" zbog malog broja kalorija i visoke nutritivne vrijednosti. Osim toga, imaju veliki i pozitivan utjecaj na zdravlje koji podržavaju i dokazuju brojna istraživanja.

Bogatstvo nutritivnih vrijednosti, ali i malo kalorija

Bobice borovnice sličnog su nutritivnog sastava kao i brusnice i kupine. Malene su, u promjeru između 5 - 16 milimetara. U procesu sazrijevanja u početku su zelene, a kako proces sazrijevanja dolazi kraju, mijenjaju boju u plavo - ljubičastu. Jedno su od nutritivno najbogatijeg bobičastog voća. Oko 150 grama borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, 24% dnevno potrebne količine vitamina C, 36% dnevno preporučene količine vitamina K, te 25 % dnevno preporučene količine magnezija. Uz to, sadrže 85% vode, dok dnevna porcija sadrži svega 84 kalorije.

Budi najbolja verzija sebe.

Borovnica je kraljica antioksidativnog voća

Poznato je da su antioksidativi važni. Oni štite naše tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, odnosno molekulama koje oštećuju našu strukturu stanica i pridonose starenju stanica i nastanku smrtonosnih bolesti poput karcinoma. Sudeći po provedenim istraživanjima vjeruje se da su borovnice bobičasto voće koje sadrži najviše antioksidativnih sredstava od svih ostalih vrsta bobičastog, ali i svih vrsta voća i povrća općenito. Glavni antioksidant pronađen u borovnici spada u veliku obitelj polifenola, a riječ je o flavonoidu.

U jednom istraživanju koje je bilo provođeno u trajanju od 4 tjedna sudjelovalo je 168 ispitanika koji su dnevno pili 1 litru soka od borovnice i jabuke. Nakon istraživanja kod konzumenata je potvrđeno smanjenje oštećenja strukture stanica DNA uzrokovane slobodnim radikalima za 20%! Sličan je utjecaj na stanice imalo i konzumiranje svježih bobica borovnice.

Osim navedenog borovnice:

- smanjuju razinu kolesterola u krvi kao i visok krvni tlak

- utječu na sprječavanje nastanka srčanih bolesti

Budi najbolja verzija sebe.

- održavaju mozak vitalnim i poboljšavaju memoriju

- antioksidansi u borovnici utječu na reguliranje šećera u krvi

- pomažu kod urinarnih infekcija

- pomažu kod bolova u mišićima nakon napornih treninga Borovnice su izrazito zdrave, niskokalorične i nutritivno bogate, a pritom finog i slatkastog okusa. Razdoblje od svibnja do srpnja je period kad dozrijevaju, stoga ne preostaje ništa drugo nego uživati u konzumaciji ovog "super voća".

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.