Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Blighted Ovum ili odumrlo jajašce nastaje kada embrij prestaje s razvojem

Blighted Ovum stručan je izraz uz koji je u našoj medicini poznat još kao "odumrlo jajašce", "slijepo jajašce" i "vještičje jaje". Do tzv.

blighed ovum
Budi najbolja verzija sebe.

Blighted Ovum stručan je izraz uz koji je u našoj medicini poznat još kao "odumrlo jajašce", "slijepo jajašce" i "vještičje jaje" odumrlog jajašca dolazi kada se oplođeno jajašce usadi u maternicu no ne dolazi do razvoja embrija. Dakle, dogodi se trudnoća no embrij u jednom trenutku prestaje s rastom i razvojem, a na ultrazvučnom pregledu vidi se samo gestacijska (i ponekad žumanjčana vrećica). Prestanak embrionalnog razvitka najčešći je razlog neuspjelih trudnoća, iako uz pozitivan test na trudnoću postoje i određeni simptomi trudnoće. Ponekad, žena ni ne zna da je bila trudna te dobije "zakašnjelu mjesečnicu".

Najviše neuspjelih trudnoća događa se upravo u prvih nekoliko tjedana nakon začeća, odnosno prije usađivanja zametka u maternicu te u ranoj fazi usađivanja u zid maternice. Ako je došlo do začeća i pozitivnog testa na trudnoću, a liječnik putem ultrazvuka ne vidi embrij unutar maternice, riječ je o abnormalnim produktima začeća. Važno je znati da na 100 oplođenih jajnih stanica, rađa se samo 10 - 20 djece koja su sposobna nastaviti život izvan maternice.

Odumrlo jajašce razlog je za jednu od dvije neuspjele trudnoće u njezinim prvim tjednima.

Koji je uzrok nastanka odumrlog jajašca?

Pobačaji odnosno prestanak embrionalnog razvitka najčešće se povezuju s problemima u kromosomnoj strukturi embrija ili abnormalnostima kod dijeljenja embrionalnih stanica u razvoju. Pojednostavljeno, tijelo se pobrine za sprječavanje daljnjeg razvoja trudnoće jer prepoznaje abnormalnosti u plodu i njegovu razvoju.

Važno je znati da trudnica nije učinila ništa ili nije mogla učiniti bilo što da spriječi ovakav ishod. Ovdje je na djelu isključivo priroda i genetika. Kod većine žena, ovakav ishod trudnoće događa se samo jednom. No, ako se ponavljaju više puta, riječ je o tzv. habitualnim pobačajima, kada se prije novog začeća vrši obrada trudnice i partnera te traže razlozi ovakvih prekida trudnoće.

Dijagnosticiranje odumrlog jajašca

Većina žena nakon pozitivnog testa na trudnoću i ranih simptoma trudnoće sigurna je u njezin pozitivan ishod te u pravilan razvoj embrija. No, iako su svi preduvjeti tu, kao i uredna i povišena razina trudničkog hormona - hCG-a, njezin ishod može biti negativan. Trudnički hormon hCG koji je jasni znak i pokazatelj trudnoće, raste bez obzira na to što ne raste embrij. Hormon hCG je ovisan o razvoju posteljice koja se razvija bez obzira na odumrlo jajašce (barem još neko vrijeme), a zaslužna je za proizvodnju ovog hormona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Stoga, kako je već i spomenuto, ispravan rast i razvoj embrija odnosno njegov izostanak u gestacijskoj vrećici se potvrđuje isključivo ultrazvučnim pregledom. Ako liječnik ustanovi da je došlo do odumiranja jajašca - Blighted Ovuma vjerojatno će predložiti kiretažu. Kod nekih žena dolazi i do prirodnog čišćenja - pobačaja, posebice kao je riječ o ranim tjednima trudnoće.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.