Budi najbolja verzija sebe.

Bebe stare svega 7 mjeseci mogu odrediti raspoloženje roditelja iz njihova glasa

Da su bebe čudesne i pametne dušice dokazuje još jedno istraživanje koje kaže kako one stare svega sedam mjeseci, iz tona glasa članova obitelji mogu raspoznati njihovo raspoloženje.

Budi najbolja verzija sebe.

Ovo novo otkriće vrlo je važan evolucijski dokaz važnosti emocionalne inteligencije.

Naime, prijašnja istraživanja su pokazala kako bebe razvijaju privrženost određenom glasu, najčešće majčinom jer ga najviše čuju, još i prije no što su se rodile. Isto tako znamo da bebe stare svega nekoliko dana više vole poznati ljudski glas nego bilo koji drugi zvuk te mogu razlikovati majčin glas od glasa neke druge ženske osobe.

Ono što je najnovije istraživanje otkrilo jest da bebe koriste slične taktike pri razlikovanju glasova kao odrasli, a sve je dokazao Tobias Grossmann sa Birkbeck Collegea u Londonu zajedno s kolegama sa Max Planck Instituta u Njemačkoj.

Budi najbolja verzija sebe.

Slušanje zvukova

Kako bi otkrili kada bebe počnu koristiti te mehanizme odraslih osoba, znanstvenici su proučavali novorođenčad od 4 do 7 mjeseci starosti. Sjedeći udobno u krilu majki, bebe su slušale snimke glasova govora, ali i zvukove bez riječi. Istovremeno su medicinski aparati pratili koji dio mozga troši najviše kisika, a kako bi otkrili koji se dio bebina mozga aktivira kada ona čuje neki zvuk.

Bebe stare 4 mjeseca nisu reagirale onim djelom mozga kojim reagiraju odrasli, ali oni mališani stari 7 mjeseci jesu. Zaključak je da bebe stare svega 7 mjeseci mogu procesuirati svaki zvuk ili govor, baš kao i odrasli.

U sljedećem stadiju istraživanja, znanstvenici su ljudskim glasovima dodali određene emocije. Govornici su s afektacijom pričali o raznim osjećajima, a mozgovi 7-mjesečnih beba ponovno su reagirali baš poput onih odraslih.

Budi najbolja verzija sebe.

Najjače su bebe reagirale na bijesne zvukove, dok su najviše uživale uz blage i nježne riječi.

Sve zajedno ide u prilog tepanju koje odrasli često koriste kada se obraćaju bebama. Takvo gugutanje obično je sporo u tempu, sa nizom povišenih i sniženih, gotovo pjevnih tonova, te toplo i pozitivno. Osim što pomaže u razvoju govora, sada znamo da tepanje posebno povoljno djeluje na bebin mozak.

Sposobnost beba da u tako ranoj dobi procesuiraju zvukove veselja i ljutnje, vjerojatno je evolucijski određena. Bijes signalizira mozgu da se radi o potencijalnoj prijetnji, dok prijateljski glas pomaže bebi da uči o svijetu i životu odnosno pomaže joj u razvoju.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.