Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Štetne posljedice

Kako afera jednog roditelja može utjecati na dijete?

Psiholozi otkrivaju kako djeca aferu svojih roditelja drugačije doživljavaju od odraslih osoba, a takve su negativne situacije u životu djeteta vrlo potresne

pexels-daria-obymaha-1683975.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Nevjera je jedna od najgorih stvari koje se mogu dogoditi u odnosu, no nažalost afere u vezama i brakovima danas su postale prilično učestale. Afera jednog od roditelja može devastirajuće djelovati i na dijete.

Image
Sretno djetinjstvo

Kako odgojiti sretno dijete? 7 tajni iza dječjeg osmijeha

Djeca aferu svojih roditelja drugačije doživljavaju od odraslih osoba, a stručnjaci pojašnjavaju da su takve negativne situacije u životu djeteta vrlo potresne i značajno im mogu utjecati na život. Roditelji se trude svojoj djeci biti primjer i uzor su im poštenja i ljubavi. I onda učine nešto što je posve kontradiktorno svemu što su i učili – upuste se u aferu.  

S aferom se značajno mijenja i roditeljski model, a preljub ostavlja trajne posljedice na dijete, na njegovo odrastanje i na odnose koje će imati u budućnosti.

U nastavku otkrivamo kako preljub jednog roditelja utječe na dijete te pet poražavajućih 'lekcija' koje djeca nauče kada im jedan od roditelja ima aferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Utjehu treba potražiti negdje drugdje

Dok su mali, djeca utjehu traže u svojim roditeljima. Uvijek kad im je potrebno, roditelji su uz njih. Uče ih kako upravljati emocijama i kako se nositi s tugom ili razočarenjem. Djeca na aferu svojih roditelja gledaju iz neke posve drugačije perspektive. Iako im roditelji pokušavaju objasniti da u braku možda nisu bili sretni i da je to razlog zbog kojeg se dogodila afera, oni će to shvatiti kao da je u redu utjehu potražiti bilo gdje. Kako pojašnjavaju psiholozi, u glavi jednog djeteta to izgleda otprilike ovako: kada smo nesretni, u redu je posegnuti za drugim stvarima samo kako bismo se riješili tuge, bilo da je riječ o aferi, alkoholu ili drogi. Baš i nije najbolja lekcija koju jedan roditelj može pružiti svom djetetu, zar ne?

shimmer fallback

Odnosi su površni

Ako jedan od roditelja (ili oba) ima aferu, djeci će to izgledati kao da mami i tati taj odnos nije važan. Koliko god se odrasli pred djecom pretvarali da je sve u redu, djeca jako dobro kuže svoje roditelje i znaju naslutiti kada u njihovom odnosu nešto ne valja. Kao rezultat tog bolnog iskustva iz djetinjstva, dijete će se u odrasloj dobi bojati obvezivanja te će uglavnom imati samo kratkoročne veze. Razlog je prilično jasan – roditelji koji su imali aferu svoju djecu nisu naučili kako odnos održati zdravim. Djeca nesvjesno uče iz naših primjera i te primjere slijede u odrasloj dobi. Stoga ih je vrlo važno naučiti i pokazati im kako je brak vrijedan borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Gubi se povjerenje u roditelja

Kada roditelj ima aferu, dijete u njega gubi povjerenje jer na to gleda kao na izdaju. Odnos djeteta s roditeljem baziran je na povjerenju. Kad je to povjerenje narušeno, jako ga je teško vratiti, a put djeteta do zrelosti trajno je oštećen. Nakon afere, dijete se više ne može osloniti na svoje roditelje jer im ne može vjerovati. Kao rezultat toga, često se javljaju problematično ponašanje, depresija, problemi s alkoholom i toksične veze. Dijete odrasta u nesigurnu osobu koja ne zna formirati zdrave odnose s drugima pa čak niti sa samim sobom.

shimmer fallback

Brak je toksičan

Afere se gotovo uvijek događaju u nezdravim i nesretnim odnosima. Prekid braka čini se nemogućim pa se kao jedino rješenje nameće traženje utjehe kod nekog drugog. Ipak, kada dijete sazna da roditelji varaju jedno drugo ili da je jedan od roditelja imao aferu, na njih će to imati devastirajući učinak i dovesti ih do zaključka da je brak zapravo vrlo toksičan odnos. Djeca razvijaju svoje viđenje braka gledajući svoje roditelje. I koliko god u odrasloj dobi pokušavali učiniti drugačije, većina će zapravo ponoviti iste greške.

shimmer fallback

Obitelj nije sigurna

Dijete koje odrasta u sretnoj i zdravoj obitelji u kojoj se roditelji međusobno vole i poštuju odrast će u zdravu osobu. No kada se u obitelji dogodi preljub ili afera, šteta je često nepopravljiva jer dijete tada na obitelj više ne gleda kao na sigurnu zajednicu, već kao na nešto loše i toksično. Kad su roditelji nevjerni i okreću leđa jedno drugome, dijete se više ne osjeća sigurno. Spoznaja da nemaju obitelj koja će im čuvati leđa čini ih nesigurnima. S tom nesigurnošću tada odrastaju i odlaze u svijet, nesigurni u svoje mjesto u tom svijetu i s velikim šansama za neupsjeh.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.