Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Od kad je progovorila, moja kćerka (12) razgovara sama sa sobom

Poštovana, imam kćer od nepunih 12 godina. Ide u peti razred i odlična je učenica. Nema sve petice, ali je odlična. Naš je problem u tome što ona od kad je progovorila priča sama sa sobom.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Ne s igračkama ili zamišljenim prijateljem, nego baš sama sa sobom. S ponašanjem osim toga nema problema. U školi ju hvale, poslušna je, a takva je i doma. Moram napomenuti da je jedinica. I još nešto, ona se baš ne zna izboriti za sebe, odmah djeci popusti iako to nekad nije u redu, ali radi to samo da se s njom druže. Bojim se da će tako biti i ubuduće. Možete li mi reći da li će ona prestati razgovarati sama sa sobom i da li se već sad moram brinuti. Lijep pozdrav.

Odgovor:

Poštovana,

nema razloga za zabrinutost oko toga što vaša djevojčica razgovara sama sa sobom. To rade i druga djeca i odrasli, a ako je psihičko funkcioniranje osim toga adekvatno, samo razgovaranje sa sobom nije pokazatelj nekih poteškoća. Vaša kćer može razgovarati sa sobom jer je sklona odlutati u svijet mašte ili pak ono što radi prati razgovorom sa sobom, samo to ne čini u sebi. Bilo bi korisno podučiti je da bude svjesna kada to čini i da nastoji ne razgovarati sa sobom pred drugim osobama. Ne bi je trebalo kritizirati niti posramljivati zbog samog razgovaranja sa sobom jer se radi o čestom ponašanju.

Vezano za poteškoće u zauzimanju za sebe, tu kao roditelj možete djevojčicu ohrabrivati u tome da je u redu zauzimati se za sebe, da je u redu odbiti ako nešto ne želimo i da će drugima koji se žele družiti s njom biti važno da je ona zadovoljna. Može je se podučiti da, ako oko svega popuštamo, drugi ne mogu znati što stvarno mislimo i želimo, a to je važno za svaki odnos. Dodatno, važno je da je kao roditelj saslušate i ohrabrujete, ali da ne rješavate umjesto nje manje vršnjačke razmirice. Naravno, odrasli trebaju reagirati u situacijama vršnjačkog nasilja, ali kroz neke svakodnevne manje probleme u odnosima s vršnjacima djeca uče kako se postaviti u određenim situacijama.

Nadalje, čini se da je vaša djevojčica naučila da je važno biti poslušan i udovoljiti drugima, što može biti korisno u nekim, ali ne i svim situacijama. U nekim situacijama je važno da se izborimo za sebe i zaštitimo svoje granice. Stoga joj kod kuće možete pomoći tako da je češće pitate za njezino mišljenje, da provjerite s njom je li joj nešto stvarno u redu ili nije. Ipak, nisko samopoštovanje i manjak socijalnih vještina kao što je asertivnost, odnosno mogućnost zauzimanja za sebe uz poštivanje drugih, su problemi oko kojih je korisno potražiti i stručnu pomoć psihologa kako bi se djevojčicu osnažilo i kako bi naučila kako se postaviti u problematičnim situacijama i početi vjerovati da na to ima pravo. Također, kada se za to stvore uvjeti s obzirom na trenutne zaštitne mjere, možete porazgovarati sa školskim psihologom o tome kako vidi djevojčicu i što misli kako joj se može pomoći.

Nadam se da će vam ove smjernice koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.