Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Nekoliko pitanja vezano za dohranu kod dojene bebe

Poštovana, imam djevojčicu koja je nedavno napunila 6 mjeseci. Njezina porođajna težina bila je 3070 g, a otpusna 2950 g. Tada je bila duga 50 cm. Isključivo je dojena te je izvrsno napredovala.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Na sistematskim pregledima u prva dva mjeseca parametri su bili sljedeći: 1. mjesec: težina 4370 g, duljina 56.5 cm 2. mjesec: težina 5390 g, duljina 59 cm

Nakon 2.5 mjeseca njezina života započinju poteškoće s dojenjem jer se meni vratio menstrualni ciklus pa se uslijed tog trajanja količina mlijeka privremeno smanjila. Dijete sam pokušavala na sve moguće načine nadohraniti mliječnom formulom (žlicom, špricom, kateterom, bočicom), no bezuspješno. Iz mjeseca u mjesec bih se iscrpljivala nadohraniti ju u tim periodima i nekako bih uspijevala špricom, ali je dugo trajalo. Djevojčica je redovito vagana i uvijek je dobro napredovala bez obzira na sve poteškoće hranjenja.

S obzirom da moje dijete ne prihvaća ništa osim majčinog mlijeka na prsima, bila sam primorana održati laktaciju kako sam znala i mogla. Stručnjaci za dojenje su me savjetovali da ju hranim svaka dva sata radi poticanja prolaktina, zaslužnog za proizvodnju mlijeka, te to još i sada činim. Dijete hranim svaka dva sata, noću je također budim, premda bi ona spavala cijelu noć.

Nedavno smo obavili sistematski sa 6 mjeseci te su parametri bili sljedeći: Težina: 6670 g, duljina: 69, 5 cm.

Pedijatrica navodi da je duga za dob, ali ističe da ne moram brinuti jer dijete izgleda uhranjeno. Motorički je odlična, vesela, razigrana i zdrava. S obzirom da je napunila 6 mjeseci, počeli smo uvoditi krutu hranu. Pedijatrica predlaže voćni obrok te mliječni prije spavanja te da ju više ne budim noću.

Moja pitanja su sljedeća: 1. Ima li moje dijete dovoljnu težinu za dob? (Napominjem da je ovo prvi put da se ovako izdužila makar ona uopće ne djeluje dugo i mršavo. Suprug i ja smo visoki i mršavi, kao i naš šestogodišnji sin) 2. Može li dijete već u 6. mjesecu imati dva obroka te kada se uvodi treći? 3. Od kojeg mjeseca djetetove starosti se mogu konzumirati glutenski keksi (plazma) te fermentirani mliječni proizvodi? 4. S obzirom na poteškoće u dojenju koje su aktivne i sada u vrijeme menstrualnog ciklusa, nisam sigurna koju količinu mlijeka moje dijete zapravo dnevno popije te mi treba vaš savjet što mogu učiniti da prehrana moga djeteta u 6. mjesecu bude ravnomjerna i dostatna? Srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem na odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Odgovor:

Poštovana,

vaše dijete dobro napreduje, ne trebate brinuti o težini vaše curice. Možete imati dva obroka u 6. mjesecu. Obično se prvo uvodi večera – mliječno-žitna kašica, a zatim jutarnji međuobrok – voćna kašica. Čim uvedete prva dva obroka, možete uvesti i treći.

Ono na što trebate paziti je razmak od tri dana između novih namirnica, zbog mogućih alergija. Već od 6. mjeseca možete davati djetetu glutenske žitarice, pa i kekse. Samo budite oprezni s unosom šećera. Od osmog mjeseca života u prehranu možete uvesti fermentirane mliječne proizvode.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.