Budi najbolja verzija sebe.

Moj suprug nekoliko me puta udario i ima napadaje bijesa. Što da radim?

Poštovani, u braku sam osam godina i imamo dvoje djece. Kroz cijeli brak se znalo događati da suprug povremeno ima napadaje bijesa radi nekih stvari za koje nisam ja isključivo kriva (npr.

Budi najbolja verzija sebe.

dijete od 3 godine se razbije i raskrvari usnu). Dosada me "samo" 5 puta udario, a većinu vremena je dobar i brižan suprug, a i otac.

Mogu sve to izdržat, ali me stvarno strah da se ne ponovi fizička agresija, a pogotovo ne pred djecom (što se dosada samo jedanput dogodilo). Ne želi potražiti pomoć, jer smatra da zajedno moramo poraditi na tome.

Ne želim se razvesti i molim vas za savjet kako mu pomoći s tim napadajima bijesa, jer do sada sam pokušala prilagodit svoje ponašanje i dalje ću pokušavati. Ne znam što je bolje za djecu, ako se ti napadaji događaju svaka 2-3 mjeseca, možda je bolje da ostanemo u braku ako to nije učestalo? Ja sam već išla psihologu i savjetovala me da se rastanem, jer tko jednom udari i opet će te da je za djecu bolje da se roditelji rastanu i ne slušaju verbalno nasilje. Što vi mislite?

Budi najbolja verzija sebe.

Odgovor:

Draga čitateljice,

žao mi je zbog cijele situacije s vašim suprugom i sigurna sam da vam nije nimalo lako. Ne mogu vam dati konkretan savjet što da učinite, ta odluka mora biti vaša – riječ je o vašem životu i ono što bi učinila ja, ne znači da bi i vi bili mirni s tom odlukom. Stoga, moj cilj je savjetovati vas na način da sami dođete do svog rješenja.

Svakako smatram da bi bilo dobro da razgovarate sa suprugom i da mu jasno date do znanja da niti jedan oblik nasilja u braku nije prihvatljiv. Naime, nije uopće poanta u tome možete li vi još izdržati i činjenica da to djeca gledaju, već da nasilje apsolutno nije prihvatljivo. Ako ne ubijamo i ne udaramo ljude na cesti kada se razbjesnimo, to nije dopušteno ni u kući, između partnera.

Jeste li ikada s njim razgovarali na ovaj način? Da možete razumjeti bijes, pa čak i možda potrebu da udari, no nikako ne možete, niti želite tolerirati fizičko nasilje. Ono apsolutno nije prihvatljivo te u konačnici podliježe i Zakonu. Da je udario osobu na cesti jer ga je svladao bijes, već bi bio u zatvoru. A kamoli da je to još i ponovio nekoliko puta. Ako se može svladati da to ne čini na cesti, tada može kontrolirati svoje osobe i prema vama. Razlike nema.

Budi najbolja verzija sebe.

Ne znam možete li pomoći suprugu s njegovim napadajima bijesa, no znam da oni imaju negdje svoj uzrok. Stručna osoba bi mu sigurno pomogla u raspetljavanju tog uzroka i rada na njemu. Možete razgovarati sa suprugom i vidjeti otkuda taj bijes; kada je on uopće krenuo; je li povezan s nekim događajem… U konačnici, ako suprug otkrije uzrok, ako se uhvati ukoštac s njim te nauči nositi sa svojim ispadima na način da nikome ne šteti, mislim da se njegov obrazac ponašanja ne mora ponavljati. No, poanta je da to i on mora htjeti te da uvidi da njegovo nasilje apsolutno neće biti tolerirano – kako na cesti tako ni u kući. Ukoliko nastavite tolerirati nasilje, nikome ne činite dobro: vama je teško jer ste zlostavljani, djeca gledaju nasilje i odrastaju u disfunkcionalnoj obitelji, suprug se ne suočava s problemima. To zaista za nikoga od vas nije rješenje.

Iskreno se nadam da će suprug uvidjeti da ima velik problem koji utječe na cijelu obitelj i da će se uhvatiti ukoštac sa svojim problemom.

Šaljem vam podršku.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.