Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Mislim da je naš sin spreman odbaciti pelenu. Trebamo li ju ukinuti preko noći?

Poštovana, imam dječaka od 3 godine i 4 mjeseca koji još uvijek ima pelene. Razumije princip, ali ih jednostavno ne želi skinuti. Inače je jako "težak" oko novih stvari i promjena.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Nikad neće ništa probati ako nije sto posto ispitao situaciju, pa tako ni to.

Do nedavno smo se borili sa zadržavanjem stolice i borba je trajala godinu dana. Uzrok je najvjerojatnije bila tvrda stolica, odnosno bolno iskustvo. Svaki put kad bi mu omekšali on bi krenuo češće kakati. No, kako je i dalje zadržavao bilo je teško održavati da stolica bude mekana. Vrtjeli smo se tako u krug godinu dana, a onda završili na Laksolu kojeg smo davali svaki dan. Prestali smo kad smo mu gotovo razvodnili stolicu. I dalje ju je zadržavao. Onda smo mu jedan dan rekli da će biti u kupaonici dok se ne pokaka. Bio je ljut, udario je i lupao sve oko sebe, ali se pokakao. Bili smo uz njega, grlili ga i govorili da je sve u redu. Tako smo postupili i nekoliko puta jer smo shvatili da jedino tako funkcionira. Razgovor je uvijek završavao s "neću kakati". I pedijatrica nam je rekla da možda samo "zeza", jer zna da mu tako nećemo maknuti pelenu, a ujedno dobiva i pažnju.

E sad, s obzirom da on sam nikako neće ostaviti pelenu, a već mu je vrijeme odavno prošlo, bojim se da će ostanak u pelenama imati negativne posljedice na njegovo zdravlje. Presvlačenje nam je noćna mora, ne da se presvući nikako i to traje. Ima mlađu seku od 14 mjeseci, koja ide sama na tutu svako jutro i ponekad preko dana. Što da napravimo?

Naše mišljenje je da mu skinemo pelenu i da mu je jednostavno više ne vraćamo do spavanja, pa makar se derao i vrištao ali bez suza. Evo danas ujutro je seka dobila nagradu jer se pokakala na tutu, pa je odmah htio i on. Popiškio se na wc sam, malo je plakao, ali je obavio to bez problema. Znači može sam, ali mu se ne da brinut o tome. Što vi mislite o tome da mu jednostavno skinemo pelenu bez rasprave i da je to to i da pelene više nema. Mislim da mu je to zbog zdravlja najbolje. Hvala.

Odgovor:

Poštovana,

vidim da prepoznajete kako su vašem djetetu, s obzirom na njegov temperament, promjene veliki izazov i teško im se prilagođava. Kada uvodimo neko novo pravilo ili promjenu djetetu, važno je uzeti u obzir upravo njegov temperament, dob i trenutne okolnosti. Odvikavanje od pelena u atmosferi vrištanja i suza nije najbolji način. Djeca urednog razvoja se prije ili kasnije odviknu od pelena i nema razloga da nešto kasnije odvikavanje ima negativne posljedice za zdravlje. U dobi u kojoj je vaš sin nije neuobičajeno da djeca imaju poteškoća te je ponekad jednostavno potrebno vrijeme i strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Različiti su razlozi poteškoća u skidanju pelena. To može biti neko neugodno iskustvo s obavljanjem velike nužde poput bolne tvrde stolice, koje je prema vašem opisu dječak i imao, zbog kojeg dijete izbjegava obavljanje nužde u WC. I sami navodite da je dječak tek nedavno, nakon puno truda, prestao zadržavati stolicu pa se pitam je li sada najbolji trenutak za uvođenje nove promjene.

U odvikavanju od pelena najvažnije je izbjeći kažnjavanje i kritiziranje djeteta zbog nemogućnosti obavljanja nužde u WC-u jer to može povećati otpor i tjeskobu oko cijelog procesa. Kakanje i mokrenje su prirodan, uobičajen proces i treba ga takvim i prikazati, ne raditi veliku stvar od toga. Uz to, cilj je postići da se dječak na tuti ili školjci osjeća ugodno, dok se trenutno događa upravo suprotno. Pokušajte nevezano za obavljanje nužde kupaonicu učiniti sigurnim mjestom. Možete dozvoliti dječaku da primjerice na tuti lista slikovnicu, bez opterećenja da mora obaviti nuždu, ili da se igra dok je na tuti. Opuštajuće može djelovati i primjerice posuda s vodom i igračkicama kojima će se zabavljati dok je na tuti.

U svakom slučaju, preporučila bih da dječaku i dalje nudite tutu ili školjku, ohrabrujete ga da ih koristi, da mu prezentirate obavljanje nužde kao nešto što svi radimo, da pokušate biti opušteni oko procesa odvikavanja od pelena, ali da taj proces ne ubrzavate, da slijedite tempo djeteta i uzimate u obzir je li spremno na promjenu. Guranje djeteta u skidanje pelene kada nije spremno i izazivanje intenzivne frustracije može samo povećati intenzitet nelagode koju dječak već povezuje sa samostalnim obavljanjem nužde i povećati otpor te ne možemo znati bi li to dovelo do ponovnog zadržavanja stolice s obzirom da je dječak već reagirao na taj način.

Želim vam puno strpljenja i nadam se da će vam ove smjernice koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.