Budi najbolja verzija sebe.

Koliko se odrasli muškarac treba čuti s majkom i do koje granice je bliskost normalna?

Poštovani, zanima me koliko se odrasli muškarac treba čuti s majkom i do koje granice je to normalno? Naime, dobila sam dijete s muškarcem od 28 godina i krenuli smo zajedno živjeti.

Budi najbolja verzija sebe.

Njegova mama dolazi kod nas dva puta dnevno, često nenajavljeno, a najduže što ne dolazi bude dva dana. On u poslu surađuje s njom tako da se zbog posla čuje s njom kroz jutro minimalno jedan poziv i jedno dopisivanje. Kroz dan joj šalje poruke o tome što mi radimo i što naše dijete radi.

Navečer, čak kad ležim kraj njega, umjesto da sa mnom ima nekakav kontakt, on se dopisuje s majkom i šalje slike djeteta pričajući njoj kako voli bebu. Za sva pitanja gdje trebamo donijeti odluku, hitno se njoj javlja. Zanima me koji je zdravi odnos sina i mame u toj dobi. Hvala unaprijed.

Odgovor:

Draga čitateljice,

Budi najbolja verzija sebe.

vaše pitanje koliko se odrastao muškarac treba čuti s majkom i do koje granice je to normalno je vrlo konkretno, no na njega vam ne mogu dati konkretan i jednoznačan odgovor. Razumijem da vas smeta izražena bliskost vašeg supruga s majkom, posebice kada se to na neki način reflektira na vas i vašu obitelj, no ljudi sami kreiraju svoje odnose i sami odlučuju je li nešto u tom odnosu za njih normalno ili nije.

Je li normalno da netko ima toliko česte kontakte s roditeljem (koji su zaista jako česti), ovisi o puno faktora: postoje li drugi članovi obitelji (suprug, druga djeca), vežu li ih možda neka zajednička traumatična iskustva, veže li ih i poslovni odnos, itd. Faktora je mnogo i zaista kao stručnjak ne mogu generalizirati i činiti kategorije kao što su „normalno“ i „nenormalno“. Za njih kao majku i sina je čestina kontakata normalna. Za vas kao nekoga tko je ušao u odnos sa svojim suprugom (i njegovom majkom), vjerojatno nije. No poanta nije procjenjivanje je li nešto normalno ili ne, već funkcionira li takav odnos i dalje na isti način sada kada u njegovom životu više nije samo majka već i supruga i dijete.

Ono što iz vašeg pisma iščitavam jest da vam nije ok što njegova majka vrlo često i nenajavljeno dolazi u vaš dom, što za bitne odluke o vama hitno zove nju te što u situacijama gdje bi vi željeli odnos i kontakt s njim, on ima kontakt s majkom. Iz perspektive supruge mogu reći da apsolutno razumijem vaše nezadovoljstvo. Iz perspektive stručnjaka bi vam savjetovala da razgovarate sa suprugom i da mu izrazite što bi željeli. Nemojte osuđivati njegov odnos s majkom i svrstavati ga u kategoriju – postoji razlog zašto je taj odnos takav. Ako suprug osjeti da ga napadate ili osuđujete, vjerojatno ćete naići na otpor. No ako mu izrazite želju da vam treba bliskost i posvećenost u intimnim situacijama, da vam treba vaš prostor i najava svekrve kada dolazi, da želite da vas dvoje sami donosite važne odluke i da ste vi prva s kojom će iste iskomunicirati – tada postoji opcija da vas suprug čuje.

Sretno!

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.