Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Vođenje kućnog budžeta

Stavite svoje trošenje pod kontrolu

Vođenje kućnog budžeta
Budi najbolja verzija sebe.

Za idealno vođenje budžeta bi bilo poželjno da zarađujete više nego što trošite. Ako nije takva financijska situacija kod vas, trebate ili više zarađivati, ili smanjiti troškove. Najjednostavnije ćete doći do zaključka što trebate napraviti tako da na papir svedete sve mjesečne troškove, zajedno s mjesečnim primanjima. Na temelju toga znat ćete što vam je činiti.

Odredite fiksne mjesečne troškove, kao i varijabilne mjesečne troškove. Pod fiksnim troškovima mislimo na režije, stanarinu i hranu, a pod varijabilnih mislimo na troškove koji variraju iz mjeseca u mjesec, i kojih jedan mjesec ima, a drugi ne.

Ono što vi trebate napraviti ukoliko se ne možete uklopiti u mjesečne troškove, je smanjiti varijabilne troškove, na koje možete utjecati. Kada smanjite varijabilne troškove, ostat će vam dovoljno novaca za sve što vam je potrebno, a da ne odete u minus iz kojeg se teško iščupati.

Troškovi na koje vi možete utjecati su troškovi hrane van kuće, mobilni telefonski račun, ispijanje pića u kafiću i kupovanje igračaka za djecu ili odjeće za sebe. Razmislite dobro o svojim potrebama i napravite prioritete trošenja.

Ukoliko se odlučite na štednju i smanjenje mjesečnih troškova, da bi uspjeli, važno je da se cijela obitelj uključi. Nemojte dozvoliti da se neki član obitelji ne slaže s time, ili smatra kako je za nešto zakinut prilikom štednje novca.

U trgovinu odlazite na mjesečnoj bazi, te kupujte hranu za cijeli mjesec. Najgori i najskuplji su pojedinačni odlasci u trgovinu, pa ih svedite na minimum, tako da za pojedinačne odlaske u trgovinu ostavite samo kupnju kruha ili mlijeka.

Bilo bi dobro kada kreditna kartica ne bi bila u vašem novčaniku, kako vas ne bi tjerala podsvjesno da potrošite novac koji nemate. Kreditnu karticu je dobro imati u kući, u slučaju neke hitne potrebe za koju nemate fizički novac, ali nemojte ju nositi svakodnevno uz sebe.

Preuzeto sa: Savjetnica.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.