PIK Vrbovec i Belje - tradicija i modernizacija regionalnih lidera

Agrokorovi PIK Vrbovec i Belje kao regionalni lideri, mnogo ulažu u kvalitetu i modernu tehnologiju

PIK Vrbovec i Belje - tradicija i modernizacija regionalnih lidera

Počeci Belja i PIK Vrbovca

PIK Vrbovec danas s pravom može biti ponosan na svojih „službenih“ pola stoljeća. Naime, nastao je prije točno 50 godina, dakle 1961. godine na temeljima mesne industrije u vlasništvu Đure Predovića, a koja je osnovana još davne 1938. godine.
Prigorski kraj u kojem se nalazi mesna industrija PIK Vrbovec tradicionalno je poznat po uzgoju stoke, posebice svinja, što je zasigurno predstavljalo dobru polaznu osnovu za ovakvu vrstu industrije. U PIK Vrbovcu su se dugi niz godina proizvodili i razvijali kvalitetni mesni proizvodi pod robnim markama PIK, koji su svoje potrošače nalazili u Hrvatskoj, ali i regiji, Europi i Americi.
70-tih godina prošlog stoljeća PIK Vrbovec započinje s izvozom mesnih prerañevina te do danas ostaje veliki izvoznik mesnih proizvoda u zemlje regije, ali i izvan nje. Od 1992. godine, PIK Vrbovec mijenja vlasničku strukturu od malih dioničara do državnog vlasništva, da bi 2003. godine ušao u postupak privatizacije te 2005. godine postao sastavni dio koncerna Agrokor.

Dolaskom Agrokora PIK Vrbovec počinje vrlo intenzivno rasti te svake godine bilježi rekorde u količini proizvedenih proizvoda. Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju proizvodnih pogona i logističkih centara, PIK Vrbovec postao je jedan od najprepoznatljivijih brandova u Hrvatskoj.
Ono što je posebno značajno za PIK Vrbovec i kvalitetu proizvoda i što ga dodatno ističe jest upravo koncept sljedivosti - odnosno mogućnost utvrñivanja porijekla svake sirovine od uzgoja do finalne proizvodnje.

Počeci Belja sežu u davnu 1697. godinu kada je princ Eugen Savojski za svoje brojne vojne uspjehe, osobito za pobjedu nad Turcima kod Sente od austrijskog cara Leopolda I dobio na poklon veliki feudalni posjed.
1707. Eugen Savojski izgradio je dvorac u selu Bilju prema kojem je cijelo imanje dobilo ime Belje (prema mađarskom izgovoru tog sela, Bellye). Godine 1911. osnivaju se poljoprivredno-prerađivački kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda, i to Tvornica šećera u Branjinom Vrhu i Tvornica mliječnih proizvoda. U sklopu Tvornice mliječnih proizvoda sagrađena je klaonica s tvornicom salame, a iste godine sagrađen je i mlin u Belom Manastiru, koji je još uvijek u funkciji


Sljedivost proizvodnje “Od polja do stola”

Agrokor već niz godina u Belju ulaže u proizvodnju domaćih svinja, a u PIK Vrbovcu je uložio značajna sredstva u novu, modernu tehnologiju za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa. Ovime su stečeni preduvjeti za korištenje oznake „MESO HRVATSKIH FARMI“ koja potvrñuje da se cijeli ciklus, preko uzgoja i proizvodnje odvija u Hrvatskoj. PIK Vrbovcu su potrošač i kvaliteta proizvoda na prvom mjestu, a u današnje vrijeme od iznimne važnosti je potrošače informirati o tome kakvo meso konzumiraju.

Turistička ponuda

Povezivanje poljoprivredne proizvodnje i turističkih usluga u segmentu ruralnog turizma
- Turistička ponuda Belja na prostoru Parka prirode Kopački rit
- Eko centar “U skladu s prirodom”
- Restoran Kormoran
- Ponuda Vinskog turizma
- Vinska cesta s vidikovcem koja u dužini od 8 kilometara prolazi kroz najljepše pejzaže vinograda
- Dvoetažni vinski podrum koji se prvi put spominje davne 1526. godine s jednom od najvećih arhiva u regiji
- Kušaonica vina, vinoteka i suvenirnica

PC Vina Belje
Uzgoj vinove loze u Baranji poznat je već stoljećima. Čak se smatra da je ovaj kraj dobio ime prema mađarskoj riječi : “bor anya”, što znači “majka vina”
- Zaštićeni sa sjevera i osunčani s juga, rodni vinogradi Belja daju grožđe od kojeg se danas osim najpoznatije graševine, proizvode vrhunska i kvalitetna bijela vina- graševina, chardonnay, pinot sivi, te crna vina - merlot, cabarnet sauvignon, pinot crni i frankovka
- Na južnim padinama Banovog brda na nadmorskoj visini 150-220 m Vina Belje imaju zasađeno 583 ha rodnih vinograda, u planu je do 2012. g. imati 610 ha nasada prosječne starosti 9 godina
- Usred rodnih vinograda na Banovom brdu smješten je i najsuvremeniji vinski kompleks regiji vrijedan 20 milijuna eura. Nova vinarija započela je s radom u rujnu 2011., a ukupni kapacitet vinarije je 8 milijuna litara vina.
- U Kneževim Vinogradima nalazi se Podrum Vina Belje koji se prostire se na ukupno 1200 m2 u dvije etaže po čemu je jedinstven u Hrvatskoj. Trenutni kapacitet podruma je 334 000 litara drvenog suđa od najkvalitetnijeg slavonskog hrasta.

Turistička vizija Belja
Pružiti jedinstvenu ponudu i doživljaj uz vrhunsku uslugu u vlastitim resursima i u suradnji s lokalnom zajednicom.
Brandiranje i promocija Baranje kao destinacije izvrsnosti s autentičnom ponudom.