Ljudi koji vole slatko imaju "slađu" osobnost

Ako se na poslu susrećete s često loše raspoloženim kolegom ili šefom, novo istraživanje bi vam moglo pomoći.

Ljudi koji vole slatko imaju "slađu" osobnost

Nova zajednička studija istraživača s  North Dakota State Universityja, Gettysburg Collegea i Saint Xavier Universityja tvrdi da ljudi koji vole slatko imaju pristupačniju i  umiljatiju, "slađu" narav. Prema dr. Brianu Meieru, voditelju istraživanja: "Okus je nešto što  doživljavamo svaki dan.  Naše istraživanje je ispitivalo mogu li se metafore, koje povezuju preferencije okusa s društvenim ponašanjem i iskustvima, koristiti da bi razjasnile stvarne osobine i ponašanje nekog pojedinca."  

Istraživanje je uključilo seriju od pet studija. Jedna od njih pokazala je da su sudionici koji su jeli slatku hranu (čokoladu), nasuprot onima koji su jeli ne-slatku hranu (slani kreker) ili uopće nisu jeli hranu, puno češće željeli pomoći osobi kojoj je to bilo potrebno. Istraživači su ustanovili i to da su se osobe koje preferiraju slatku hranu (bombone, čokoladu ili kolače) pokazale kao društvenije i generalno simpatičnije.

"Zanimljivo je da i to da je u našim istraživanjima kontrolirano pozitivno raspoloženje, pa efekti koji su otkriveni nisu takvi radi osjećaja sreće koji nas preplavljuje nakon što pojedemo slatko.", ističe dr. Meier.

Prema drugom znanstveniku koji je sudjelovao u istraživanjima dr. Michaelu D.Robinsonu: "Naši rezultati sugeriraju da zbilja postoji stvarna poveznica između preferiranja slatkog i pozitivnog društvenog ponašanja. Takvi rezultati mogu voditi do jedinstvenih i provokativnih predviđanja kako će se netko ponašati ili kakva im je narav."

Autori istraživanja isto tako tvrde da ljudi koji vole slatku hranu za razliku od ostalih (recimo onih koji preferiraju slanu hranu) su općenito bili prijazniji, spremniji pomoći drugima, čak i volontirati u različitim akcijama (čišćenje grada nakon velike poplave). Drugim riječima, oni tvrde da mogu predvidjeti kakva je netko osoba prema tome koliko vole slatku hranu (za okuse slanog, gorkog ili kiselog nisu pronašli poveznicu s određenim ponašanjem ili osobinama), a tvrde i da bi, ako češće jede slatko, osoba mogla na bolje promijeniti raspoloženje...

Dakle, sve što trebate je tu i tamo svom čangrizavom šefu kupiti čokoladu i natjerati ga da je pojede? Mi baš i nismo sigurni da u svemu ovome ima puno istine... Što vi mislite?

Izvor: sciencedaily.com
Foto: Graeme Weatherston