Blizanke Ema i Monika obiteljsku su tradiciju pretvorile u brend pletenih komada s dušom

Nikad nemamo dovoljno zanimljivog pletiva u ormaru, a sada smo otkrile i hrvatski brend koji nas je svojom estetikom prozračnih pletenih komada oduševio

Kao i obično, uvijek smo u potrazi za malim domaćim brendovima koji kreiraju i stvaraju genijalne ručno rađene proizvode s dobrom dizajnerskom pričom. Tako smo ovog puta pronašle Emu i Moniku Cipru, blizanke koje stoje iza brenda Cipra Studio.


Kao i mnogim drugim kreativcima, pandemija i karantena omogućile su Emi i Moniki, inače stručnim specijalisticama inžinjerkama informacijskih tehnologija, više bavljenja njihovim hobijima jer su imale i više slobodnog vremena. Tako su svoj hobi kojim su se počele baviti još u djetinjstvu pretvorile u vlastiti brend dizajnerskih pletenih vestica, topića i haljinica.

„U našoj obitelji pletenje je tradicija, tako da je bilo pitanje vremena kada ćemo početi stvarati. Naša nena nas je naučila plesti kada smo imale 9 ili 10 godina. To su bili počeci, plele smo torbice, šalove. Tijekom ove situacije s pandemijom, intenzivnije smo počele plesti s mamom, te tako i došle na ideju za pokretanje brenda. Imale smo vremena fokusirati se samo na pletenje, pa je nama lockdown dobro došao. U svakom zlu nešto dobro“, objašnjavaju nam djevojke koje naglašavaju kako je pletenje odličan način stvaranja komada odjeće koji su drugačiji i posebni. Jednom riječju – unikatni.


U svojoj ponudi, koja se može razgledati na njihovom Instagram profilu, trenutno imaju kratke ljetne topiće, pletene ljetne haljine i vestice i kardigane idealne za prohladne ljetne večeri ili prva jesenska jutra. Ispleteni u šarenim kombinacijama boja, s prugicama ili pak jednostavni jednobojni, modeli Cipra Studija odmah su nas oduševili.


„Rukotvorine zahtijevaju dosta vremena. Svakom komadu pridajemo pažnju, pazi se na svaki detalj. Zavisi koji komad pletemo -  proces izrade traje od 4 do 10 dana. Od materijala koristimo samo prirodne materijale - pamuk, vunu i merino vunu“, govore nam ove blizanke koje su ponosne na to što su uspijele prenijeti znanje svoje nene i majke na vlastiti dizajn i pokrenuti mali lokalni brend.


S obzirom da je pletenje i kukičanje pomalo zaboravljen hobij, ovakvi nas brendovi posebno vesele jer udahnjuju novi život u stare običaje i vještine kojima su se ponosile neke prijašnje generacije. S obzirom da su svi komadi ovog brenda ručni rad, cijene će im varirati ovisno o veličini, vremenu potrebnom da se model izradi kao i razini zahtjevnosti izrade. Već ispleteni modeli se mogu razgledati na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.

Ne želimo se ograničavati, upadati u kalupe, opterećivati se i robovati stilovima, nego naprotiv rasteretiti se, imati slobodu duha i kreacije. Želimo mladima približiti pletenje kao nešto zanimljivo, kreativno, opuštajuće te smo voljne držati radionicu pletenja. Predstavljamo domaći dizajn, ručni rad, pa samim time želimo i održati tradiciju“, zaključuju Ema i Monika, a mi možemo samo dodati kako već vidimo kako će malo po malo naš Instagram feed postati ispunjen njihovim sjajnim pletivima.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.