Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Savršene nesavršenosti

Neugodno ti je skinuti se u kupaći kostim? Krajnje je vrijeme da se oslobodiš srama i uživaš u ljetu

Ženstvenost je način na koji sebe nosiš, a ne brojka na vagi i krojačkom metru. Ti si puno više od mjernih jedinica. Ne daj da pobijede gluposti poput one koju je plasirao jedan zagrebački beauty salon

pexels-jill-wellington-39853.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

More je za tebe noćna mora, a ne užitak? I to isključivo zbog toga jer se sramiš svog tijela? Ne misliš li da je vrijeme da ga prihvatiš upravo takvo kakvo je? Ne onakvo kakvo sanjaš da bude kad jednog dana kreneš vježbati i izdržiš višemjesečnu strogu dijetu pa skineš te nesretne kilograme, učvrstiš trbuh i guzu te ispeglaš celulit (pritom možda poremetiš probavu, izgubiš mjesečnicu ili pokupiš svaku virozu koja hara jer si iscrpila organizam, no to ti je tada manje važno)?

Lako je voljeti savršenstvo (iako to što smatraš savršenim vrlo često nema veze s istinom). Hajde, daj priliku svom nesavršenom tijelu da ti se svidi ovakvo kakvo je - dva broja veće, no što želiš, prošarano strijama, masnim grudicama, popucalim kapilarama, grudima koje su se prepustile gravitaciji (zaboravljaš da su te grudi hranile djecu).

Image
Body positivity ikone

Lana Jurčević pokazala trbuščić: Koje slavne dame zagovaraju 'body positivity'?

Nije kasno krenuti s pripremama za ljeto. Da, ovogodišnje ljeto. Ne mislimo na pripreme s početka teksta. Umjesto da kreneš od guze, kreni ovaj put od glave. Znaš ono kako se kaže: Konačno joj je došlo iz gu…. u glavu! Pa hajde neka tako i bude! Za ove pripreme dovoljno ti je par sati koliko ti treba da doputuješ do mora i pritom ozbiljno porazgovaraš sa sobom. Štoviše, dovoljan je trenutak. Toliko je potrebno da se dogodi klik u glavi, da obećaš sama sebi da ćeš uživati u odmoru, da ćeš omraženi jednodijelni kupaći zamijeniti dvodijelnim i osunčati trbuh koji, zbog toga jer ga se sramiš, godinama nije vidio sunca. Prepusti se moru, osjeti ga svakom svojom stanicom, zahvali svome tijelu jer te dovelo na plažu, jer hoda, diše, funkcionira, vrijedno radi čak i kada bi trebalo biti na bolovanju, kako bi si mogla priuštiti nekoliko dana godišnjeg odmora u vrijeme kada su cijene više, no ikada.

Napravi detoks u glavi, umjesto u probavnom sustavu. Nju stavi na dijetu - prestani je hraniti šećerom s Instagrama, potrudi se razviti kritički stav prema onome što ti nude društvene mreže i Hollywood. Ne zaboravi da su sve te čvrste stražnjice i ravni trbusi najčešće produkt digitalne čarolije, stvorene u par klikova. Umjesto da skrolaš po internetu, pročitaj knjigu, a na mrežama budi izbirljiva i pomno biraj što ćeš konzumirati. Kad smo kod toga, predlažemo ti da provjeriš što imaju za reći psihologinje Anđela Jelić i Ana Čerenšek koje su zajedničkim snagama odlučile pomoći ženama da zavole svoje tijelo te promijeniti način na koji gledamo sebe i jedna na drugu.

Koliko je to bitno govori i skandalozna reklama jednog zagrebačkog beauty salona. Naime, salon je pozvao žene da sudjeluju u nagradnoj igri na način da se igraju paparazza po plažama, ilegalno fotografiraju stražnjice drugih žena za koje smatraju da im treba tretman u spomenutom salonu, šalju fotografije i na taj način uđu u konkurenciju za nagradu. Ne znamo koji su kriteriji ni što je nagrada, no nije ni bitno. Bitno je da je ovaj šovinistički oglas naišao na oštru reakciju javnosti te je uskoro uklonjen. Baš zbog toga izuzetno su važne inicijative poput ove koju su pokrenule psihologinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"S 15 sam htjela manji nos i glađi ten, u dvadesetima sam se stidjela obući suknju, u tridesetima sam mislila da mi ruke malo debelo izgledaju, a onda u četrdesetoj je došla emotivna kriza zvana starenje. I sve se nekako promijenilo, naravno, bez toga da sam to i htjela (…) No, osviještena kakva mislim da jesam, neću uvijek gledati stare slike i misliti: ' Kako si bila glupa' pa pogledaj kako si nekad bila zgodna, nego ću i danas pogledati u ogledalo i potruditi se vidjeti isto", kaže u uvodnom videu serijala #prihvaćampromjenu Ana Čerenšek.

Podizanje svijesti o tome da je svako tijelo lijepo i da svaku promjenu u koju ono prirodno s godinama ulazi treba prihvatiti, vrlo je važno. Da se stvari razvijaju u dobrom smjeru, potvrđuju i brojne javne osobe koje više ne skrivaju nesavršenosti. Neke će, poput Lane Klingor, objaviti fotku s plaže bez filtera, dok će druge prošetati crvenim tepihom sijede kose i s vidljivim borama. Bez filera.

To ne znači da su zapuštene, nego da nisu iskompleksirane i da im je ugodno u svojoj koži. Tako bi se i ti trebala odnositi prema sebi. Želiš li skinuti pokoji kilogram, nitko ti ne brani. Ali neka to bude prvenstveno zbog zdravlja, a ne zbog toga jer ti se neugodno svući u kupaći kostim. Ženstvenost je način na koji sebe nosiš, a ne brojka na vagi i krojačkom metru. Ti si puno više od mjernih jedinica. Jedinstvena si, lijepa žena. Prošetaj plažom ta svoja bujna bedra koja si naslijedila od bake, nasmij se djevojčici koja se brćka u plićaku. Pamtit će sretnu ženu, a što je više takvih oko nje, i sama će izrasti u jednu. Budi pozitivan primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.