Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ne moraš na dijetu

Odobrili stručnjaci: Najbolje prehrane za zdrav život i vitku liniju

Umjesto da ti motiv za mršavljenje bude kupaći kostim, ti na svoj hladnjak nalijepi podsjetnik da želiš - savršenu krvnu sliku, noge bez celulita i struk bez abdominalnog sala

pexels-luna-lovegood-4087575.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Svako malo na scenu iskoči neka nova dijeta i postane ultrapopularna jer jamči brzi i osjetni gubitak kilograma. No, ono što na koncu dobiješ je omraženi jo-jo efekt jer svi ti brzo izgubljeni kilogrami nađu put "kući", a sa sobom dovedu i "prijatelje".

Želiš li zaista dovesti svoju liniju u red, a s njom i poboljšati zdravlje, svoje obroke pripremaj po jednom od četiri stila prehrane koje ćemo ti predstaviti u nastavku. Još samo da napomenemo, trebalo bi biti obratno - prije svega treba se pobrinuti za zdravlje pa zbog njega kvalitetno i umjereno jesti, a zavidna linija doći će tada sama od sebe, kao popratna pojava zdravog lifestylea.

shimmer fallback

Umjesto da ti motiv za mršavljenje bude kupaći kostim, ti na svoj hladnjak nalijepi podsjetnik da želiš - savršenu krvnu sliku, noge bez celulita, struk bez abdominalnog sala jer isto ugrožava organe, cijelu godinu bez bolovanja - za što će se pobrinuti jak imunitet te tijelo puno energije i bistru glavu.

Image
Uvrsti ih u svoju rutinu

9 odličnih trikova za ravniji trbuh – bez dijeta i intenzivnih treninga

Zdrava prehrana jedan je od ključnih elementa kako bi postigla sve navedeno, a priznaj to je puno više od par kila dolje na vagi i manjeg konfekcijskog broja. Izaberi jedan od ova četiri načina prehrane i već danas poboljšaj kvalitetu svog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Mediteranska prehrana


Mediteranska prehrana jedna je od najzdravijih na svijetu, a sve mi smo sretnice što živimo u podneblju u kojem su jela pripremljena po načelima mediteranske prehrane svakodnevno na trpezama. Ako i ne živiš na Kvarneru, u Dalmaciji, u Istri ili na otocima, barem nisi toliko daleko da nemaš nekoga tko ima nekoga kome baba i djed proizvode maslinovo ulje. Hoćemo reći, mediteransku prehranu vrlo ćeš lako uvrstit u svoj lifestyle jer ti je bliska. A evo što ona sadrži:

  • svježe i sezonsko voće i povrće
  • cjelovite žitarice
  • orašasti plodovi i sjemenke
  • ribu i bijelo meso
  • mliječni proizvodi, ali u maloj količini
  • mahunarke poput leže, boba i graha
  • tamnozeleno lisnato povrće - kelj, raštiku, pinat i blitvu
  • zdrave masnoće - maslinovo ulje

Mediteranska prehrana obiluje vlaknima, proteinimam i zdravim masnoćama koji osiguravaju da se dulje osjećaš sitom te stabiliziraju šećer u krvi, a time ti daju potrebnu energiju, odnosno neće ti se dogoditi da ti se nakon obroka spava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

DASH prehrana

Ovo je kratica od engleskog naziva Dietary Approaches to Stop Hypertension, po kojem se da iščitati da je prvotno stvorena za osobe s visokim krvnim tlakom. No, osim što će ti omoći sniziti tlak, pomoći će ti i izgubiti suvišne kilograme.

DASH prehrana ima učinka na zdravlje jer obiluje namirnicama koje su bogate mineralima ključnim za snižavanje krvnog tlaka poput kalija, kalcija i magnezija te je siromašna natrijem. Slična je mediteranskoj po tome što se bazira na namirnicama bogatima vlaknima, odnosno na povrću, voću i cjelovitim žitaricama.

No, za razliku od mediteranske, u DASH prehrani su zastupljeni niskomasni mliječni proizvodi te oni bezmasni jer su bolji za srce i krvne žile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Također, u DASH prehrani sol je svedena na minimum što pomaže regulaciji hipertenzije. Maksimalno je dozvoljeno pojesti ukupno žličicu soli na dan (ravnu).
Ovakva prehrana pomoći će ti skinuti višak kilograma, pobljšati zdravlje, a bitno je i to što je održiva na duge staze jer ti ništa ne uskraćuje.

Prehrana bazirana na cjelovitim namirnicama

Ova vrsta prehrane uključuje sve grupe hrane, no naglasak stavlja na cjelovite, neobrađene namirnice. To znači da ćeš morati zaboraviti na gotova i polugotova jela, odnosno na procesuiranu hranu, što je dobro jer ćeš na taj način izbaciti aditive, šećer i umjetna bojila iz svoje kuhinje. To konkretno znači da ćeš umjesto pilećih medaljona jesti pileća prsa koja ćeš sama pripremiti, umjesto bijelog kruha kruh od cjelovitih žitarica, a umjesto hrenovki domaće kobasice.

Također, to znači da ćeš puno više vremena provesti u kuhinji, no nemoj brinuti, ne trebaš biti talentirana i zavidno kulinarski potkovana da bi si mogla pripremati jela po načelima ove prehrane. Štoviše, vodi se pravilom što jednostavnije to bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nećeš gladovati, a vaga će nakon nekog vremena pokazati manje kilograma jer hrana koju jedeš je kvalitetnija i dulje te drži sitom što znači da u organizam unosiš manje kalorija jer si rjeđe gladna.

Bez mesa

Na ovaj način hrane se vegetarijanci, peskatarijanci, fleksiterijanci i vegani. Prvi ne jedu meso, jaja i mliječne proizvode, drugi ne jedu meso, ali jedu ribu, treći jedu mliječne proizvode i jaja, a ponekad i meso, dok četvrti ne jedu ništa što je životinjskog porijekla. Prehrana koja ne uključuje meso pomoći će ti da skineš višak kilograma jer ćeš organizmu uskratiti crveno meso koje, ukoliko ga se jede u većim količinama, deblja, ali i različite procesuirane mesne proizvode poput hrenovki i pašteta.

Osim toga, prehrana bazirana na povrću i općenito biljkama obiluje vlaknima i hranjivimtvarima. Vlakna daju osjećaj sitosti što znači da ćeš rjeđe posezati zahranom. No, pazi da ne upadneš u zamku. To što ćeš izbaciti meso iz prehrane, ne zači da ćeš se automatski zdravije hraniti. Pazi da svoja jela ne baziraš na ugljikohidratima te pažljivo čitaj deklaraciej jer na tržištu ima različitih veganskih i vegetarijanskih proizvoda od kojih su mnogi puni aditiva i konzervansa.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.