Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Za i protiv: usporedba najpopularnijih dijeta - koja je najbolja?

Različite dijete pod znanstvenom lupom dr. Lejle Kažinić Kreho

Za i protiv: usporedba najpopularnijih dijeta - koja je najbolja?
Budi najbolja verzija sebe.

Pomislite samo koliko vam je puta privukao pozornost neki od magazina koji obećava brzo mršavljenje uz najnoviju hit dijetu. No, koliko takva dijeta može biti štetna za vas?

Dijete se danas često komentiraju i procjenjuju, ali točno odrediti je li neki redukcijski program dobar ili nije mnogo je kompliciranije nego samo ga proučiti. Različiti dijetetski programi su svuda oko nas – svi nam ih nude, a mi zbunjeni pokušavamo izabrati koji je najbolji za nas. A kako većina nas ne može racionalno izabrati najbolju dijetu, započinje dijetetski ruski rulet! Ne znam hoće li ova dijeta uspjeti, ali možda ipak trebam pokušati? Uspjeh ili ponovno razočaranje i opet tražimo sljedeću dijetu.

Istina je da će neki dijetetski program kod određenih ljudi proizvesti zadovoljavajuće rezultate. Tako i nastaju klubovi obožavatelja pojedinih dijeta za koje doznajemo i pokušavamo s istom takvom dijetom, ali ne uspijevamo. Stručnjaci za nutricionizam i danas teško mogu predvidjeti stalan gubitak težine, što je, po meni, slabija strana profesionalnog nutricionizma, što se teško priznaje.

Razni klubovi, magazini, pojedinci i kompanije nude razne dijetetske programe i pripravke pri čemu mnogi zarade mnogo novca, unatoč tome što će njihova dijeta ponekad »pogoditi«, a ponekad »promašiti«. Ta stalna konfuzija običnoga potrošača potaknula me da u Londonu, u suradnji s dr. Anthonyjem Leedsom, jednim od autora glikemijskog indeksa, znanstveno obradim poznate dijetetske programe i da istražim kakve su doista njihove posljedice za naše zdravlje te kako izdržati određeni dijetetski program. Evo što sam otkrila.

Ravnoteža makro i mikronutrijenata

Najčešće se izabere sedmodnevni jelovnik dijetetskog programa koji treba procijeniti te se počne obrađivati tako da se odrede i izmjere svi dijelovi toga obroka. Ako ste, na primjer, za doručak pojeli miješane žitarice s mlijekom, tost s marmeladom bez šećera i sok, točno se izmjeri količina svih sastojaka doručka, s tim da se točno izmjere količine svih vrsta žitarica u mješavini – koliko ima kukuruznih, koliko zobenih i tako redom, te količina šećera, suhog voća i svih dodataka.

Do svakog dodatka treba izmjeriti svaki obrok i tako za svih sedam dana treba točno zabilježiti što se sve unijelo, odnosno što određeni dijetetski program dopušta. Svaka od naših namirnica ima svoj kod i svi se tako prikupljeni podaci unesu u poseban kompjutorski program i kao krajnji rezultat dobivaju se svi parametri obroka, od kalorijske vrijednosti do točnih količina masnoća, bjelančevina, svih vitamina i minerala. Uspoređivanjem s tablicama preporučenih dnevnih doza za mikronutrijente i makronutrijente određuje se koliko je ispitani dijetetski program koristan odnosno štetan za zdravlje.

U vrijeme moga istraživanja već su bile poznate osobine dijeta s visokim udjelom bjelančevina te niskomasnih s visokim sadržajem ugljikohidrata, stoga sam htjela obraditi neki od dijetetskih programa koji se nudio u popularnim magazinima. Odlučila sam se za tada vodeći magazin za mršavljenje u Engleskoj, posebno zato što se obećavao gubitak od oko 8 kg u manje od tri tjedna, što je prebrzo i ne može biti učinkovito.

Kad sam nazvala urednicu tog magazina, predstavila joj se i objasnila što namjeravam, ona se nervozno i iznenađeno “ogradila” da ona kao urednica ne može kontrolirati preciznost i zdravstvenu vjerodostojnost svega što objavljuje (a ime te dijete nalazilo se i na naslovnici te vjerojatno prodalo tisuće i tisuće primjeraka). Na kraju je pristala na istraživanje i ja sam tu dijetu znanstveno obradila.

Rezultat je bio porazan – objavljeni dijetetski program nije imao gotovo ničega dovoljno – razine kalcija bile su izrazito niske, nedostajalo je željeza, cinka, vitamina A i D. Zamislite što bi se dogodilo kad biste takav redukcijski program provodile dulje vrijeme – nedostatak kalcija, važan za zdravlje kostiju, povećao bi rizik od osteoporoze; manjak cinka, koji je važan za mnoge metaboličke enzime, izazvao bi poremećaj metabolizma; nedostatak željeza doveo bi do razdražljivosti, anemije, umora…

Najnovija hit dijeta - štetna za organizam?

Pomislite sada koliko vam je puta privukao pozornost neki od magazina koji obećava brzo mršavljenje uz “najnoviju hit dijetu”.

Osvrnula bih se zato na nekoliko najpopularnijih redukcijskih programa. Znate li da je prije 20 godina najpopularnija dijeta bila F-plan autorice Audrey Eyton? Proučila sam je znatiželjna da vidim kako su žene ranije mršavjele i je li tada ponuđena hit-dijeta bila zdravstveno prihvatljiva.

Kada sam je obradila, ispostavilo se da joj je nedostajao samo vitamin D, koji se jednostavno može nadoknaditi boravkom na suncu, što znači da je znanstveno preporučljiva, osobito ako se provodi ljeti. Bogata je složenim ugljikohidratima, a siromašna bjelančevinama, što je njezina prednost jer biljna vlakna vežu nutrijente iz hrane, osobito bjelančevine i masti, te otežavaju njihovu apsorpciju, a istodobno nas zasite. Krajnji je rezultat da apsorbiramo 10 posto kalorija manje u odnosu na totalni kalorijski unos.

A danas? Sasvim je druga slika – na vrhu ljestvice popularnosti već su dugo dijete bogate bjelančevinama s manje ugljikohidrata, koje predvodi Atkinsova dijeta. Gotovo svaka popularna dijeta ima svoga glasnogovornika koji entuzijastično objašnjava baš njezin učinak u novinama, na televiziji i u drugim medijima. Kao mađioničari, obećavaju da će učiniti da nešto nestane, a to nešto je, dakako, masnoća.

Kako se vi u svemu tome snalazite, kako možete znati kome vjerovati i koju "magiju" kupiti?

Atkinsova dijeta

Osmislio ju je američki kardiolog dr. Robert Atkins još prije 30 godina, a i danas je popularna zahvaljujući ponajviše globalno popularnim ženama kao što su Renee Zellweger, Geri Halliwell i Minnie Driver. Zašto je rezultat tako dobar i što se događa u tijelu?

Kada jedemo previše bjelančevina i masnoća, oni se usporeno probavljaju, stoga osjećamo sitost dugo nakon što smo ih pojeli, što može biti problem samo ovisnicima o poslasticama. S takvim dijetetskim programom nije problem ni jedenje izvan kuće jer je posvuda lako naručiti neku salatu i komad pečenog mesa (naravno, bez kruha).

Ako tako iz dana u dan jedemo bjelančevine i ne unosimo ugljikohidrate, bingo – gubitak težine je brz, a nismo ni osjetili neizdrživu glad (meso i riba imaju visok indeks sitosti). Ali što se događa u tijelu?

Biokemijske promjene počinju u mitohondrijima, energetskim postrojenjima smještenim u svakoj našoj stanici. Budući da nema unosa ugljikohidrata koji stanicu opskrbljuju glukozom, tijelo se takvim načinom jedenja »prevari« te »misli« da smo u stanju izgladnjelosti. Brže-bolje »razbija« masnoće, i to prvo žutu masnoću, a zatim i celulit, nastojeći osloboditi energiju, odnosno glukozu, i to je razlog ubrzanog mršavljenja.

Ali kada kao izvor energije koristimo masnoće, a ne ugljikohidrate, pojavljuju se kemijske tvari ketoni, koji se sve više skupljaju ako se ustraje s takvom prehranom, i u tijelu nastaje ketoza, kisela kemijska reakcija. Ketoza nastaje i kod osoba oboljelih od dijabetesa, kod kojih se ugljikohidrati ne prerađuju dovoljno učinkovito. Ako ketoza potraje, kod nekih može izazvati komu, pa čak i smrt.

Za

Atkinsova dijeta doista je brza i djelotvorna jer je mršavljenje očito. Takav program jedenja lako je prilagoditi čak i društvenom životu jer se hrana bogata bjelančevinama može jesti bez ograničenja, s tim da se izbjegavaju »prazne« kalorije kao što su rafinirane slastice i alkohol.

U Americi dva tima znanstvenika tvrde da proteinska dijeta može držati pod kontrolom dijabetes i bolesti srca i krvnih žila, ali većina znanstvenika ipak se slaže u tome da je rezultat kratkotrajan i dugoročno neučinkovit.

Protiv

S obzirom na to da sadrži malo važnih ugljikohidrata, a mnogo masnoća, Atkinsova dijeta narušava kemijsku ravnotežu tijela.
A kada se unose velike količine bjelančevina, stvara se kisela reakcija, koju tijelo pokušava neutralizirati povećanim otpuštanjem alkalnih (lužnatih) minerala kalcija i magnezija iz organa, a ponajviše iz kostiju. Istraživanjima je dokazano da se tako u tijelu stvaraju uvjeti za nastanak osteoporoze. Što više alkalnih minerala treba za neutraliziranje kisele reakcije, više se kalcija otpušta iz kostiju i kosti postaju krhke. Kratkoročno, takva dijeta izaziva konstipaciju, zadah iz usta i tijela te se osjećamo umorno zbog nedovoljnog unosa biljnih vlakana odnosno ugljikohidrata.

Neki znanstvenici tu dijetu danas povezuju i s nastankom sve češćeg karcinoma debelog crijeva, a uz takvu prehranu stvaraju se uvjeti i za nastanak žučnih i bubrežnih kamenaca, gihta, opće uznemirenosti, dok krvne pretrage pokazuju visoke razine ukupnog kolesterola.

Presuda

Godinama se već vode debate za i protiv toga dijetetskoga programa koji i danas ima veliki klub obožavatelja, osobito među slavnima. To je odista idealna dijeta za one koji žele riskirati zdravlje zbog gubitka kilograma, osobito ako se provodi dulje razdoblje! Jedini dobar nutritivni odnosno zdravstveni aspekt je to da ta dijeta, ako se provodi dva tjedna, jedino (jedino!) može dovesti do gubitka kilograma, što pozitivno utječe na zdravlje i jača volju da ustrajemo u daljnjem gubitku kilograma.

Ali nakon tog razdoblja moralo bi se prestati s tom dijetom i okrenuti nutritivno uravnoteženom programu. Tijekom ta dva tjedna ne zaboravite uzimati multivitaminsko-mineralnu formulu bogatu kalcijem i magnezijem!

Kombiniranje hrane ili Hayeva dijeta

Ovaj dijetetski režim temelji se na ideji da se u istom obroku ne smiju uzimati ugljikohidrati s bjelančevinama jer je različito vrijeme potrebno za probavljanje tih dviju skupina namirnica. Ovaj dijetetski program osmislio je dr. William Hay uvjeren da bolesti nastaju zbog nakupljanja toksina i kiselog otpada u tijelu te da ih svi možemo izbjeći ako izbjegavamo istodobno uzimanje namirnica koje se međusobno »bore«.

Prema tom autoru, voće moramo jesti samo, a 70 posto namirnica koje svakodnevno uzimamo trebalo bi sadržavati mnogo vode. Korisno je jesti samo složene ugljikohidrate, a izbjegavati sve što je rafinirano poput bijelog kruha, riže, bijele tjestenine i umjetnih sladila. Dozvoljeni ugljikohidrati mogu se jesti samo s masnoćama i povrćem, ali ne s bjelančevinama, stoga ne majoneza uz komad mesa (masnoća + bjelančevine), ali da sendvič od salate i majoneze u smeđem kruhu (masnoća + ugljikohidrati). Danas mnogi koriste taj princip u kreiranju svojih dijeta te rotiraju osnove toga dijetetskoga principa i tako nastaju rotacijske dijete.

Za

Gubitak tjelesne težine je očigledan, a nastavite li s takvim programom, gubljenje kilograma se nastavlja te mnogi izabiru takav način prehrane za održavanje težine. Program je jednostavan i praktički ne zahtijeva nikakvo mjerenje namirnica, a istodobno se ne možete prejesti, što je važno za gubljenje težine, kao i za njezino održavanje. Dnevni kalorijski unos je između 1000 i 1500 kalorija, što odgovara zdravom kalorijskom unosu za vrijeme mršavljenja.

Protiv

Mnogi koji su navikli na tradicionalan način prehrane neće biti sretni s takvom dijetom jer više nema pečenja s krumpirima, pa ni mala porcija. Ako ne znamo pravilno kombinirati namirnice tijekom dana, može doći do nedostatka kalcija i željeza.

Presuda

Do danas program kombiniranja hrane nije dobio znanstvenu podršku jer naše tijelo, dakako, može probaviti bjelančevine u prisutnosti ugljikohidrata. Postoje neka mišljenja da bi taj način jedenja mogao biti učinkovit kod osoba s problemima probavnoga sustava. Stoga znanstveno taj program »nema smisla«, iako je, po meni, zdravija kalorijski kontrolirana dijeta.


South Beach dijeta

Drugi popularni dijetetski program s malo ugljikohidrata dizajnirao je još jedan kardiolog. Iako je dr. Arthur Agatston manje strog od dr. Atkinsa, njegova dijeta i dalje ne dozvoljava tjesteninu, kruh, rižu, krumpir, šećer, alkohol I voće.

Za

Kao i kod Atkinsa, brz i vidljiv gubitak težine te dijeta praktična kad jedemo izvan kuće.

Protiv

Nutritivno neuravnotežena.

Presuda

Eliminiranje cijele grupe važnih nutrijenata, škrobnih namirnica, pogrešno je i tako u tijelu možemo stvoriti manjak vitalnih nutrijenata. Uzimamo li dosta bjelančevina, možemo povećati unos zasićenih masnih kiselina i kolesterol. Problem je s takvim načinom prehrane u tome što u njemu nećemo dugo ustrajati. I što onda? Kada ga prestanemo provoditi, velika je vjerojatnost da će se težina vratiti.


Dijeta s juhom od kupusa

Dijeta s juhom od kupusa također je vrlo popularna jer daje brze rezultate, ali za razliku od Atkinsova režima, dopušta i uzimanje ugljikohidrata i bjelančevina, ali samo u određenim danima, i to uz svakodnevno uzimanje juhe od kupusa.

Posljednjih godina objavljivane su razne verzije te dijete, čak i pod različitim nazivima, kako bi neki autori tobože izmislili poseban, a uspješan redukcijski program. Juha od kupusa promijenjena je prije nekoliko godina, otkako se dopušta dodavanje riže u juhu, a time je povećan dnevni unos ugljikohidrata.

Za

Ovaj sedmodnevni redukcijski program donosi vidljive rezultate i bogat je biljnim vlaknima. Iznenađujuće, kada sam obradila ovaj dijetetski program, nije bilo pokazatelja nedostatka vitalnih mikronutrijenata i makronutrijenata osim vitamina D i selenija. Nekoliko obrađenih dijeta u kojima sam očekivala bolje rezultate od ove imalo je znatne nedostatke u vitalnim nutrijentima poput kalcija, magnezija i cinka. To su i bili najčešći nedostaci, osim naravno za vegetarijansku proteinsku verziju gdje je očekivano nedostajao B12.

Protiv

Dijetetski režim nije tako interesantan. Ako niste bolji kuhar, juha može često biti neukusna, a da biste unijeli dovoljnu tjednu količinu nutrijenata, morate paziti na količinu pojedenih namirnica. U nekim danima, i to osobito u prvima, osjećate se umorno i gladno, a kalorijski unos može biti oko 800 kalorija, što nije zdrava dnevna količina.

Presuda

Ako se pravilno ne kombinira s drugim namirnicama, dnevna kalorijska vrijednost dijete s juhom od kupusa može biti niža od 800 kalorija, što znači da ta dijeta dugoročno nije preporučljiva – zdravi dnevni unos kalorija ne bi smio biti manji od 1200 kalorija. Tijelo najviše gubi tekućinu, a malo masnoća, jer ma kako gladovali ne možemo izgubiti više od 0,5 kg masti! Dijeta s juhom od kupusa spada u skupinu crash dijeta, što znači da je niskokalorična, ali po mojem je mišljenju taj redukcijski program dobar (ako ga ne provodimo duže od dva tjedna) jer vidimo rezultat i poboljšava nam se samopouzdanje i izgled. Nakon dva tjedna treba primijeniti drugi, zdraviji program, a vratiti se juhi od kupusa možda nakon šest tjedana.


Dijeta po krvnim grupama

Naturopat dr. Peter d’Adamo kreator je ove popularne dijete koja se temelji na teoriji da naša krvna grupa određuje naš prehrambeni program te da je određena hrana najbolja baš za našu krvnu grupu jer je ona genetski marker naše individualnosti. Prema d’Adamu, ako je vaša krvna grupa A, najbolje bi bilo da ste vegetarijanac, a preporučljiva je lagana tjelovježba poput joge ili golfa. Za krvnu grupu B najbolja je prehrana koja se temelji na crvenom mesu i ribi (ali ne na školjkama i piletini), uz mnogo voća i povrća.

Krvna grupa AB treba kombinirati prehranu A i B grupe, dok bi krvna grupa 0 trebala na minimum svesti unos pšeničnih namirnica, odnosno izbjegavati ugljikohidrate i uzimati više bjelančevina životinjskog podrijetla (čini se da bi za njih Atkinsov program bio pogodan, uz energičnu tjelovježbu koja ubrzava otkucaje srca). Zanimljivo je da je krvna grupa 0 jedna od najčešćih, a ovaj dijetetski program nudi već poznati uspješni visokoproteinski režim.

Za

Zagovornici ovoga režima tvrde da je uz dijetu po krvnim grupama ojačao njihov obrambeni sustav i opće zdravlje. Režim je zasnovan na prirodnim namirnicama i ispitanicima svih krvnih grupa savjetovalo se da nezdrave, rafinirane namirnice izbace ili smanje na minimum.

Protiv

Dugačak je popis zabranjenih namirnica te ako se i odlučite za taj režim, morate paziti da u tijelu ne stvorite manjak nekih važnih vitamina i minerala – što se može očekivati! Oskudan izbor namirnica može dugoročno osnažiti nezdrave prehrambene navike. Nedovoljan unos ugljikohidrata, osobito za krvnu grupu 0, suprotan je današnjim nutritivnim saznanjima.

Presuda

Iako je ovaj dijetetski režim autoru donio nakladu oko 2 milijuna prodanih primjeraka, znanost ga nije prihvatila. Ideja da jedemo ovisno o krvnoj grupi je autorova, a ne zasniva se na znanstvenom istraživanju. Kako je krvna grupa 0 jedna od najraširenijih, a predloženi režim nije ništa drugo već još jedna verzija visokoproteinske dijete, gubitak težine je zajamčen, što mu je vjerojatno i donijelo popularnost.


GI dijeta

Ova vrsta dijete zasniva se na teoriji da hrana koju jedemo različitom brzinom otpušta šećer u krv. GI dijetetski program originalno je bio namijenjen osobama oboljelim od dijabetesa, a kasnije se pokazao učinkovit za sve. Program je većinom ugljikohidratni, pri čemu namirnice s niskim i umjereno niskim GI-om pomažu da izgubimo težinu održavajući zdravu razinu šećera u krvi i produžujući osjećaj sitosti. Prosječan dnevni unos je 1500 kalorija.

Za

Vrlo ekonomičan dijetetski program, primjenjiv za vegetarijance i nevegetarijance. Dobar osjećaj sitosti s obzirom na niži kalorijski unos. Smanjenje težine postiže se lagano, ali zdravo i, što je najvažnije, izgubljena težina se održava.

Protiv

U početku, za razliku od visokoproteinskih dijeta, može se primijetiti da se u tijelu zadržava više vode nego što je uobičajeno, stoga vaga neće tako brzo pokazati gubitak težine.

Presuda

Ovaj je program bogat ugljikohidratima, siromašan masnoćama i ima umjeren udio bjelančevina, što ga čini upravo onakvim kakvim nutricionizam zamišlja današnju zdravu prehranu. Činjenica je da je osjećaj sitosti naglašeniji na ovakvom programu te da se stabilizira šećer u krvi, što je dokazano mnogim kliničkim istraživanjima.

U izvješćima koja rangiraju dijetetske programe GI dijeta uvijek je u vrhu kao najzdraviji način za gubitak viška kilograma, koji se neće lako vratiti, za razliku od drugih dijetetskih programa. Program je ne samo idealan za osobe s viškom kilograma već je izvrstan i za prevenciju i tretman bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tipa 2.

 * Rezultati istraživanja ‘ Weight diets loss- implications and complications on health’, King’s College, University of London UK dr. Lejla Kažinić Kreho

Autorica članka: dr. Lejla Kažinić Kreho
Dr. Lejla Kažinić Kreho je, kao liječnica, magistrirala klinički nutricionizam na prestižnom Kings Collegeu, na odsjeku Department of Biomedical and Health Sciences, University of London pod vodstvom Thomasa A.B. Sandersa, vodećeg svjetskog stručnjaka za genetski modificiranu hranu. Klinički nutricionizam je završila u klasi dr. Petera Emeryja vodećeg svjetskog stručnjaka za bjelančevine. www.leilakazinickreho.com

Preuzeto sa: Naturala.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.