Budi najbolja verzija sebe.
Prvi koraci

Teretana za početnice: Kako početi vježbati ako nikad nisi podignula uteg?

Jako tijelo omogućuje ti slobodu pokreta, prevenira ozljede i bolove, ali i pomaže ti održati željenu težinu jer što je više mišića - to metabolizam bolje funkcionira

pexels-andrea-piacquadio-3768913.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Ako se bližiš četvrtom desetljeću, ili si već u njemu, ,preporuka je uvesti u dnevnu rutinu vježbe snage. Naime, metabolizam se s godinama usporava, a izgrađeni mišići ubrzavaju ga. Želiš li zadržati liniju i apetit, nabavi bučice i prioni vježbanju. Kreneš li na vrijeme s vježbama snage, neće ti se dogoditi čest scenarij, a taj je da se sva očajna žališ frendici, dok se praviš da uživaš u salati, kako ti se kilogrami gomilaju čak i od zraka.


Osim što mišići ubrzavaju metabolizam, čuvaju te i od ozljeda te su zalog za vitalne pozne godine. Jaka muskulatura preduvjet je dobroj mobilnosti. Dizanje utega ima brojne benefite ne samo za tijelo, već i za psihu. Puno je jednostavnije no što misliš prebaciti se s trake za trčanje ili prostirke za jogu u teretanu. Za najbolji učinak, nemoj se odreći ni joge ni trčanja, već samo svojim dosadašnjim treninzima dodaj i trening snage.

Ako si početnica i dosad nisi imala prilike uzeti uteg u ruke, u nastavku pročitaj kako učiniti prve korake u svijet bodybuildinga, ustvari kako započeti s vježbama snage. Ne moraš postati bodybuilderica, već samo osvijestiti i ojačati svoje mišiće.

Budi najbolja verzija sebe.

Već vježbaš, a da toga nisi ni svjesna

"Svakodnevne aktivnosti sastoje se od vježbi snage. Kad podižeš vrećice s namirnicama, radiš mrtvo dizanje, kad ustaješ i sjedaš u stolac, radiš čučanj. Dovoljno si snažna da započneš s treningom, čak i ako nisi u životu uzela uteg u ruke. Snažnija si no što misliš", kaže trener bodybuildinga Dominick Fortino za Insider. Vježbe snage ustvari su tvoji prirodni pokreti.
Aktivnosti poput joge, trčanja ili plesa sjajna su baza za trening snage jer ti podižu svijest o vlastitom tijelu, poboljšavaju ti mobilnost i uče te disanju. Stoga, bez ikakvog srama otiđi u obližnju teretanu i upiši se na trening snage.

Bitno je da se osjećaš ugodno

Prvi korak je pronaći teretanu, odnosno trenera s kojim se osjećaš ugodno i opušteno i kojem vjeruješ. Naravno, preduvjet je da je stručan. Zajedno definirajte ciljeve i trening. Budi redovita.

Vježbaj svojim tempom

Trening snage ne znači teške utege, već jačanje mišića. U početku ti možda uopće neće biti potrebni utezi već ćeš vježbe izvoditi uz pomoć vlastitog opterećenja, odnosno uz pomoć svoje težine. Postepeno, mišići će jačati, a ti ćeš uvoditi dodatna opterećenja. Nije bitno što radi nabildana cura do tebe. Ne uspoređuj se, to ne donosi ništa dobro. Možeš se samo demotivirati ili ozlijediti.

Cijelo tijelo

Sigurno si čula kako bodybuilderi jedan dan vježbaju jednu skupinu mišića, drugi dan drugu, treći treću… Ti si početnica i nema razloga da na taj način treniraš. Za početak treba aktivirati sve mišiće podjednako, koristeći pritom lakše utege.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2022. Sva prava pridržana.