Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Dobitna kombinacija!

Tri jogijske vježbe koje otvaraju kukove - ali jamče i puno bolji seks

Puno sjedenja i malo kretanja su odličan recept za zatvorenost i krutost kukova, kao i slabo zdjelično dno. Donosimo ti tri joga vježbe koje možeš prakticirati kod kuće, a koje sjajno otvaraju kukove te istovremeno omogućuju i da doživiš jače orgazme

rawan-yasser-X8bDX8sB78c-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Kao što već sigurno znaš, kuk je najveći zglob u ljudskom tijelu, okruglastog je oblika i potrebne su mu kretnje u svim smjerovima kako bi sačuvao svoju vitalnost i fleksibilnost. Zajedno sa zdjelicom, kukovi čine središte pokretljivosti našeg tijela. Zdjelica se može smatrati korijenom iz kojeg se uzdiže kralježnica, a kukovi spajaju noge sa zdjelicom i kralježnicom.

Moderan i užurban život zahtijeva previše sjedenja stoga nas većina ima krute, zatvorene kukove. Pokreti kukova i zdjelice su nam bazični, jednolični te uglavnom ograničeni na hodanje ili trčanje. Previše sjedenja u toku dana drastično usporava cirkulaciju u zdjelici kao i nogama. Međutim, postoji rješenje! Osim što bismo definitivno trebali u svoju rutinu uključiti što više raznovrsnog kretanja – od šetnji, pa sve do joga prakse ili bicikliranja, postoje i ciljane vježbe za otvaranje kukova, a koje nam mogu uvelike pomoći da se oslobodimo tenzija u tom dijelu tijela.

Radom na kukovima radimo i za svoje dugoročno zdravlje i vitalnost. Naime, zdravi i pokretni kukovi jamče lakše porode, veću opću fleksibilnost tijela, manje bolova u leđima, ali i smanjene šanse od povreda kuka u starijoj životnoj dobi. Najučinkovitija praksa za otvaranje kukova jest ona jogijska, stoga ti danas predstavljamo tri vrlo jednostavne, bazične, a efikasne vježbe za otvaranje kukova i zdjelice.

Image
Brze i efikasne

Puno sjediš u uredu? Vježbe istezanja za bolove u leđima i kukovima

Osim što će ti pomoći da ti se mobilnost kukova poveća, dodatan benefit ovih vježbi je i bolja kontrola zdjeličnih mišića, jače zdjelično dno i posljedično – puno bolje iskustvo seksa. Naime, jačanjem zdjelice i otvaranjem kukova možemo značajno doprinijeti kvaliteti svog seksualnog života. Prakticiranjem joge imamo bolju kontrolu nad svojim mišićima, samim time i orgazmima. S obzirom na to da kroz jogu vježbamo rad mišića, tijelo postaje gipkije s većim mogućnostima za isprobavanje nekih novih poza za još bolji užitak, a kroz jogijske vježbe možeš naučiti i kako kontrolirati senzacije u mišićima te tako odgoditi ili produljiti orgazam.

Odlično, zar ne? Isprobaj ove vježbe čim prije i ponavljaj ih svakog dana za maksimalne efekte koje ćeš vidjeti na vlastitom tijelu, ali i u spavaćoj sobi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

 Položaj velike boginje “Utkata Konasana”

Postoje dvije mogućnosti kod izvođenja ove poze, na prostirci ili naslonjeni leđima uza zid, kako bi što dulje bili u ovoj pozi. Izvođenje je jednostavno – stanemo raširenih nogu, petama okrenutim prema unutra i nožnim prstima malo prema van. Pri udahu produžimo kralježnicu, prsa i ruke uvis, a pri izdahu savijemo koljena i spustimo ih što niže, u čučanj. Podvučemo zdjelicu prema unutra i aktiviramo trbušne mišiće i fleksore kuka. Kralježnica cijelo vrijeme treba biti uspravna, što dovodi i do aktivacije leđnih mišića. Trebamo osjetiti zatezanje u preponama.Dugoročno, ova asana sjajno otvara područje zdjelice te uklanja blokade tog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uz položaj velike boginje, koji se smatra i jednim od najsenzualnijih joga položaja za žene, tu je i položaj tigra. Tigar je položaj sa slike - dakle traži da se namjestimo na sve četiri i dižemo jednu nogu u zrak, dodatno je potežući primanjem s rukom. Tako otvaramo i srce i kukove, a jačaju nam se i mišići stražnjice i zdjelice.

shimmer fallback

Položaj guštera “Utthan Pristhasana”

Ispruži lijevu nogu naprijed, a desnu skroz iza sebe. Kada se namjestiš u položaj, zaljuljaj se naprijed-nazad kako bi zagrijala kukove, nakon toga udahni duboko i povuci prednji dio tijela što više prema naprijed, otvori prsa i izduži vrat. Pri izdahu povuci se što više unazad, protegni stražnju nogu i opusti na pod. Prednje koljeno je što više pod pravim kutem i približeno ramenu. Dlanovi su postavljeni točno ispod ramena i uz stopalo. Naprednija varijacija je postaviti laktove uz petu. Ovaj joga položaj odlično, a vrlo nježno, proteže stražnje lože nogu, otvara prsa i rasteže kukove radeći na njihovoj fleksibilnosti. Svakodnevnim izvođenjem ovog položaja u kratkom bi roku trebala osjetiti popuštanje napetosti u kukovima.

Druga opcija je izvođenje duboke asane "Kapyasana", a koja izgleda kao na ovoj fotografiji. Ta asana proteže zdjelično dno i čini ga gipkijim, jako radi na preponama, fleksorima kuka i otvaranju prsa, a istovremeno će ti omogućitii da bolje radiš most, što za vrijeme seksa može biti jako seksi (jer ćeš moći uvijati leđa tako da ti kukovi i stražnjica budu vrlo visoko, što bi tvog partnera trebalo izludjeti).

shimmer fallback

Položaj žabe “Mandukasana”

Legni opušteno na trbuh i kad si spremna podigni gornji dio tijela na laktove, a noge raširi i podvuci koljena što je više moguće pod pravi kut. Pritom će se zdjelica odignuti s poda, ovisno o stanju kukova. Što je zdjelica više, to su kukovi manje otvoreni. Stopala okreni da su paralelna s bedrima. Probaj što više možeš opuštati kukove. Ostani ovdje desetak dahova te se nakon toga odmori. Ovaj je položaj vrlo intenzivan te ne mora u početku biti ugodan, no odlično otvara zdjelicu i kukove. Osim ovog standardnog načina izvođenja položaja žabe, možeš se poigrati i s varijacijama. Recimo, kombiniraj uspravno tijelo i otvaraj kukove na stranu, kao da isprobavaš ići u mušku špagu. Možeš naizmjence vježbati ležeći položaj i ovaj uspravan te u svakom pokušaj opustiti, ali istovremeno podvijati zdjelicu. Na taj način će se jačati Kegelovi i zdjelični mišići, što će ti omogućiti i otvorenije kukove i jače kontrakcije prilikom orgazma – što svakako želiš,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.