Tjestenina – saveznik ili suparnik mršavljenja?

Savjeti koji će vam pomoći da zdravo uživate u tjestenini

Tjestenina – saveznik ili suparnik mršavljenja?

Iako se mnogi mitovi o tjestenini i općenito namirnicama bogatim ugljikohidratima već godinama uspješno razbijaju, strah od tjestenine i debljanja je i dalje duboko ukorijenjen među ljudima. Pobornici zdrave prehrane tvrde da tjestenina doista nije tako opasna za debljanje kako se na prvu čini.

Pravu istinu o tome rekla nam je nutricionistica, Zrinka Šmuljić:„Ljudi se neopravdano boje tjestenine, kao i kruha i krumpira ili druge hrane koja je izvor ugljikohidrata, zbog straha od debljanja. Činjenica je da nas niti jedna komponenta prehrane samostalno ne deblja, nego nas deblja konzumacija pretjerane količine hrane, odnosno energije koja se ne potroši. Stoga opravdani „strah“ može predstavljati jedino pretjerana količina tjestenine, dok se u količini koja odgovara stisnutoj šaki, može itekako uživati.“

Kako biste nesmetano mogli uživati u ovom ukusnom jelu, pokušajte se držati ovih savjeta i tada tjestenina zaista neće predstavljati suparnika vašoj liniji i eventualnom procesu mršavljenja.

Image


MALE KOLIČINE
Najvažnije je da jedete male količine hrane. Naravno, neka to ne bude svaki dan, nego je najbolje da odredite dane kada ćete si dozvoliti tjesteninu, u malim količinama. Nutricionisti preporučuju da tjestenina koju konzumirate ne bude od prerađenih ugljikohidrata, već da prigrlite integralnu tjesteninu.

NAČIN PRIPREME
Važno je naglasiti da vam tjestenina nikako ne bi trebala biti glavni obrok, već dodatak, odnosno prilog vašem objedu. Također, uz nju se preporučuje jesti puno povrća poput gljiva, tikvica, rajčice i nutritivno bogatih namirnica poput lososa koji obiluje zdravim omega 3 masnim kiselinama. Dozvoljene su i kombinacije s tunom, piletinom i umacima koji se baziraju na povrću, a njihova upotreba će vam kuhanje učiniti zanimljivijim.