Salate koje će vam pomoći u mršavljenju

Dozvolite da vas osvoje lagane ljetne salate

Salate koje će vam pomoći u mršavljenju

Konzumiranje salata je najbrži način gubitka kilograma. Naime, salate ne sadrže masti te imaju malo kalorija, a obiluju brojnim hranjivim sastojcima. 

Donosimo vam nekoliko recepata za lagane ljetne salate koje će vas naprosto oduševiti.  

Salata s tunom

vrijeme pripreme: 10 minuta
za: 4 osobe
kalorije po obroku: 290 

Sastojci

nekoliko listova zelene salate, sjeckane
1 konzerva tune
20 komada crnih maslina
8 komada mladih krumpira, kuhanih i rashlađenih
1 čaša zelenih mahune, kuhane na pari i ohlađene
2 tvrdo kuhana jaja, narezana
nekoliko komada cherry rajčica 

Za preljev
1 žlica začina po izboru
2 žlice maslinova ulja
2 žlice soka od limuna
½ žličice senfa
½ žličice soli 
½ žličice svježe mljevenog crnog papra 

Priprema
1. Napraviti salatu: u zdjeli pomiješajte sve sastojke. Na vrh stavite jaja i cherry rajčice.
2. Napraviti umak: dobro umutiti sve sastojke i preliti preko salate. 


Kus-kus salata s povrćem

vrijeme pripreme: 15 minuta
vrijeme kuhanja: 5 minuta
za: 6 osoba 
kalorije po obroku: 260

Sastojci

1 i ½ čaša vode
1 žličica soli
1 žlica maslinova ulja
1 čaša kus-kusa (po mogućnosti integralnog)
1 konzerva slanutka, ocijeđenog
½ čaše graška, odmrznutog
1 mrkva, grubo sjeckana 
1 rajčica, sjeckana
1 paprika, sjeckana
2 i ½ žlice ribizla
2 i ½ žlice sitno nasjeckanog svježeg vlasca
1 i ½ žlica pistacija ili pinjola 
1 i ½ žlica soka od limuna
¼ žličice sušene majčine dušice
¼ žličice sušenog origana

Priprema
1. Stavite kuhati posoljenu vodu u koji ste dodali 1 žličicu ulja. Kad se voda zagrije do srednje temperature umiješajte kus-kus. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta ili dok kus-kus ne apsorbira svu tekućinu.
2. Kad je kus-kus spreman, stavite ga u zdjelu i dodajte mu slanutak, grašak, mrkvu, rajčicu, papriku, ribizle, vlasac i orašaste plodove. Nježno promiješajte. 
3. Umutite limunov sok s majčinom dušicom, origanom i maslinovim uljem. Izmiješajte i prelijte po salati.
4. Ostavite da stoji u hladnjaku oko 30 minuta. 


Salata s dimljenom puretinom i grahom

Image



vrijeme pripreme: 15 minuta
za: 4 osobe 
kalorije po obroku: 390 

Sastojci 

2 veća komada dimljene puretine, nasjeckane
1 konzerva crnog graha, ispranog i ocijeđenog
1 konzerva kukuruza šećerca
1 čaša kuhanih mahuna
1 crvena paprika, sjeckana
½ čaše crvenog luka, sitno sjeckanog
1 žličica mljevenog češnjaka
1 žličica soli
2 žlice maslinova ulja
2 žlice jabučnog octa 
1 žličica senfa
nekoliko listova zelene salate, nasjeckane

Priprema
Pomiješati puretinu, grah, kukuruz, zelenu salatu, papriku, luk, češnjak i sol. U posebnoj posudi umutite ulje, ocat i senf te prelijte preko salate i dobro promiješajte. Dodajte sol i papar po potrebi.


Salata s junetinom

vrijeme pripreme: 25 minuta
vrijeme kuhanja: 20 minuta
za: 4 osobe
kalorije po obroku: 340 

Sastojci

8 kriški Francuskog kruha, rezanog na kockice
340 grama juneće potrbušice 
½ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog papra
1 glavica zelene salate
1 krastavac, oguljen i nasjeckan
1 rajčica, narezana
2 mrkve, sjeckane
1 crvena paprika, sjeckana
1 jabuka, oguljena i nasjeckana
3 žlice luka, sitno sjeckanog
2 žlice balsamico octa
1 žličica senfa
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja

Priprema
1. Na pleh posložite kockice kruha i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 7-8 minuta dok kruh ne postane lagano hrskav, zlatne boje. 
2. Juneći odrezak posolite i popaprite te ga ispecite u grill tavi i ostavite sa strane da malo odstoji.
3. U velikoj zdjeli pomiješajte kockice kruha, salatu, krastavce, rajčicu, mrkvu, papriku, jabuke i luk. U drugoj posudici pomiješajte ocat, senf, sol i papar te umutite i prelijte preko salate. 
4. Poslužite uz juneće odreske. 


Grčka salata

vrijeme pripreme: 10 minuta
za: 1 osobu
kalorije po obroku: 410

Sastojci

2 čaše sjeckane zelene salate
1 rajčica, narezana na kriške
5 komada maslina
¼ čaše feta sira, narezanog na kockice
1 žlica maslinova ulja pomiješana s ½ žlice vinskog octa
½ žličice sušenog origana 
1 integralna lepinja, narezana na komade

Priprema 
Na tanju stavite zelenu salatu te dodajte rajčicu, masline, feta sir, origanu i lepinju. Dodajte maslinovo ulje i ocat te začinite po želji. 


Salata s kukuruzom i crvenim lukom 

vrijeme pripreme: 10 minuta
za: 4 osobe
kalorije po obroku: 100

Sastojci

1 konzerva kukuruza šećerca
nekoliko malih rajčica, prepolovljenih
¼ crvenog luka, narezanog
nekoliko listova svježeg bosiljka
1 žlica balsamico octa
2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 
¼ žličice grube soli
1/8 žličice svježe mljevenog papra

Priprema
1. Pomiješajte kukuruz, rajčice i bosiljak te pažljivo promiješajte.
2. Potom dodajte ocat, maslinovo ulje, sol i papar te ponovno promiješajte. Poslužite odmah ili ostavite u frižideru da odstoji nekoliko sati. 

Izvor i foto: www.prevention.com