Prehrana prema krvnim grupama – grupa B (treći dio)

Osobe koje imaju krvnu grupu B imaju tolerantan probavni sustav i jednako mogu tolerirati većinu vrsta hrane

Prehrana prema krvnim grupama – grupa B (treći dio)

Protekla dva tjedna pisali smo o prehranim prema krvnim grupama, pa smo do sada obradili krvnu grupu koju ima najviše ljudi, a to je krvna grupa 0, te o najstariju krvnu grupu, a to je grupa A.
Da pojasnimo, znanstvenici su na temelju višegodišnjih istraživanja došli do zaključka da bi prehranu trebali temeljiti upravo prema krvnim grupama.
Zbog čega?
Vjerojatno ste primijetili da neki ljudi mogu jesti različite vrste hrane i nemaju nikakve probleme, dok neki pate od probavnih problema, nadutosti, pečenja, žgaravice te su podložniji određenim bolestima. Objašnjenje stručnjaka koji su se bavili prehranom prema krvnim grupama je, da ljudi s različitim krvim grupama ne mogu jednako lako probaviti određenu hranu. Upravo porijeklo određenih krvnih grupa određuje sklonosti određenoj hrani.  
Na redu je prehrana za krvnu grupa B.

Sretna krvna grupa

Ova krvna grupa nastala je između 15 i 10 tisuća godina prije Krista. Osobe koje imaju krvnu grupu B imaju tolerantan probavni sustav i jednako mogu tolerirati većinu vrsta hrane, naravno s nekim iznimkama. Može se reći da su osobe s krvnom grupom B zaista sretnici jer nemaju gotovo nikakve probleme s probavom bilo koje vrste hrane.

No, prema preporuci znanstvenika, osobe s krvnom grupom B trebale bi izbjegavati kukuruz, heljdu, leću, kikiriki i sezam, jer će se od njih debljati. Također, imaju jednu sličnost s krvnom grupom 0, a to je da imaju problem s glutenom u pšeničnim produktima, što može dovesti do pada razine šećera u krvi, što pak može izazvati simptome hipoglikemije. Sretnici s krvnom grupom B vrlo dobro podnose mliječne proizvode. 

Najbolje od tjelovježbe za krvnu grupu B su meditacija i Tai Chi. Potrudite se da spavate barem osam sati dnevno.

Koju hranu treba izbjegavati

Meso i perad - kokošje meso, jarebica, piletina, patka, prepelica
Ribe i morski plodovi - dagnje, inćuni, kamenice, lubin, mekušci, žabe
Grahorice i mahune - leća, slanutak, sojine granule, sojine pahuljice, tofu, sojin sir, sojino mlijeko, zlatni grah
Koštunjavo voće i sjemenke - pistacije, bučine sjemenke, kikiriki, mak, pinjoli, suncokret, sezam
Žitarice i škrob - pšenica, raženo brašno, artičoke, glutensko brašno, pšenična krupica i pšenične klice, kukuruz, heljda
Povrće - crne masline, aloja, artičoka, buča, zelene masline, rajčica, bundeva
Voće i voćni sokovi - kokos, šipak
Ulja - suncokretovo ulje, sojino ulje
Ljekovito bilje i začini - cimet, želatina, kukuruzov škrob, papar bijeli i crni
Piće - mineralna voda, slatka gazirana pića, pivo, žestoka pića

Neutralne namirnice

Meso i perad - fazan, govedina, jetra, purica, teletina
Ribe i morski plodovi - cipli, gavuni, lignje, haringe, lokarda, tunj
Mliječni proizvodi i jaja - edamer sir, ementaler sir, gauda sir, jaja kokošja, maslac, parmezan
Grahorice i mahune - bijeli grah, bob, crveni grah
Koštunjavo voće i sjemenke - bademi, lanene sjemenke, orah, kesten
Žitarice i škrob - ječam, kruh bez glutena, sojin kruh
Povrće - blitva, celer, gljive bukovače, kapare, komorač, krastavac, kiseli kupus, luk, poriluk, šparoga, špinat, tikvice
Voće i voćni sokovi - borovnice, breskve, datulje, dinje, dunje, jabuke, jagode, kivi, limun, smokve, ribiz, nektarine, šljive suhe, trešnje
Ulja - bademovo ulje, laneno ulje, ulje od pšeničnih klica
Ljekovito bilje i začini –  feferoni, bosiljak, kim, klinčić, kumin, lovorov list, vlasac, kadulja, anis, chilli, mažuran, med, metvica, ocat, sol, vanilija
Pića – kava, crno i bijelo vino

Jako dobre namirnice

Meso i perad - janjetina, kozje meso, ovčetina, divljač, kunić
Ribe i morski plodovi - grdobina, kavala, srdela, škarpina i srodnici, kavijar, lampuga, listovi, losos, skuše, štuke, palamida
Mliječni proizvodi i jaja - farmer sir, kefir, kozji sir, mlijeko, mozzarella, ricotta, feta sir, jogurt
Grahorice i mahunarke - bubrežasti grah, lima grah
Žitarice i škrob - riža, rižino brašno, zob, zobeno brašno, proso, kokice
Povrće - brokula, đumbir, shi-take gljive, kelj, krumpir, mrkva, repa, rotkvice, kupus, paprike
Voće i voćni sokovi - ananas, papaja, lubenica, brusnica, šljiva
Ulja - maslinovo ulje
Ljekovito bilje i začini - curry, melasa
Pića - zeleni čaj

(vam)