Prehrana prema krvnim grupama - grupa AB

Ima ju manje od pet posto svjetskog pučanstva i može se reći da je pokupila ono najbolje i nagore od krvnih grupa A i B

Prehrana prema krvnim grupama - grupa AB

Protekla tri tjedna pisali smo o prehrani prema krvnim grupama, te smo do sada obradili grupe 0, A i B, pa nam je za kraj ostala najrjeđa i najmlađa krvna grupa AB.

No, prije nego što kažemo nešto više o toj krvnoj grupi, potrebno je pojasniti zbog čega je važna prehrana prema krvnim grupama. Naime, znanstvenici su na temelju istraživanja došli do zaključka da bi prehranu trebali temeljiti upravo prema krvnim grupama, jer svaka ima neke posebnosti.

Vjerojatno ste primijetili da neki ljudi mogu jesti različite vrste hrane i nemaju nikakve probleme, dok neki pate od probavnih problema, nadutosti, žgaravice te su podložniji određenim bolestima. Objašnjenje stručnjaka koji su se bavili prehranom prema krvnim grupama je da ljudi s različitim krvnim grupama ne mogu jednako lako probaviti određenu hranu.

Također, znanstvenici su uspjeli dokazati da su ljudi, koji su više-manje temeljili svoju prehranu na namirnicama kompatibilnima svojoj krvnoj grupi, bili psihički i fizički zdraviji i zadovoljniji. Cilj ove prehrane nije da u potpunosti izbacite svoje omiljene namirnice, nego da, ukoliko nisu kompatibilne s vašom krvnom grupom, smanjite njihovu konzumaciju na najmanju moguću mjeru.

Najbolje i najgore od grupa

Kao što smo već spomenuli, krvna grupa AB je najmlađa krvna grupa, stara oko 1.000 godina i može se reći „potomak“ krvne grupe A i krvne grupe B. Ima ju manje od pet posto svjetskog pučanstva i može se reći da je pokupila ono najbolje i najgore od obje krvne grupe, odnosno ono što je loše za krvnu grupu A i B je loše i za krvnu grupu AB i obrnuto. Iznimka su jedino rajčice.

Grupa AB isto kao i grupa A ne proizvodi dovoljno želučane kiseline, tako da osobe s tom grupom ne mogu dobro probaviti crveno meso, no ipak s obzirom na grupu B potrebni su im životinjski proteini. No, da ne duljimo, evo namirnica koje osobe s krvnom grupom AB trebaju izbjegavati, te koje bi trebale češće konzumirati.

Namirnice koje treba izbjegavati

Meso i perad - divljač, govedina, teletina, kokoš, patka, prepelica
Ribe i morski plodovi - kozice i srodnici, morske rakove (velike), kamenice, inćuni, listovi, žabe, hobotnica
Mliječni proizvodi i jaja - brie, camembert, maslac, sladoled, punomasno kravlje mlijeko
Grahorice i mahune - bubrežasti grah, slanutak
Koštunjavo voće i sjemenke - lješnjak, mak, bučine sjemenke, sezamov i suncokretov maslac
Žitarice i škrob - palenta, rafinirana pšenica
Povrće - crvena paprika, zelena paprika, crne masline, kapare, kiseli krastavci
Voće i voćni sokovi - mango, naranča, šipak, kupine
Ulje - suncokretovo ulje, sojino ulje
Ljekovito bilje i začini - kečap, kukuruzni škrob, želatina, fruktoza, ocat
Pića - crni čaj, kava, slatka gazirana pića, žestoka pića

Jako dobre namirnice

Meso i perad – puretina
Ribe i morski plodovi - losos, puževi, skuše, srdele i srodnici, tuna, bakalar, grdobina
Mliječni proizvodi i jaja - bjelanjak od kokošjeg jaja, jogurt, kefir, mozzarella, ricotta, farmer i feta sir, kozje mlijeko, vrhnje nemasno
Grahorice i mahune - oljuštena leća, pinto grah, tofu
Koštunjavo voće i sjemenke - kikiriki, maslac od kikirikija, orah, proso, sve vrste riža
Žitarice i škrob - indijski oraščići, proso, bijela; indijska; smeđa riža, rižine mekinje, rižino mlijeko, zob i zobeno brašno, raženi kruh, sojin kruh
Povrće - kelj, krumpir slatki, krastavac, maslačak, repa, jam, gorušica, kupus, mrkva, patlidžan
Voće i voćni sokovi - ananas svježi, grejpfrut, kivi, lubenica, smokve, šljive, trešnje, višnje, brusnice
Ulja - maslinovo ulje, orahovo ulje
Ljekovito bilje i začini - curry, peršin, kvasac
Pića - zeleni čaj

Neutralne namirnice

Meso i perad - janjetina, kunić, ovčetina
Ribe i morski plodovi - cipli, dagnje, gavuni, kapice (školjke), kavijar, lignje, lokarda, škarpina i srodnici
Mliječni proizvodi i jaja - gauda, edamer, obrano kravlje mlijeko
Grahorice i mahunarke - bijeli grah, bob, crveni grah, sojin sir, leća narančasta, sojino mlijeko
Koštunjavo voće i sjemenke - badem, bademov sir, lanene sjemenke, pinjoli, pistacije, indijski oraščić
Žitarice i škrob - pšenica, ječam, pšenična krupica
Povrće - šparoge, blitva, celer, borovica, buča, đumbir, gljiva, hren, kelj pupčar, komorač, korabica, korijander, ljutika, zelene masline, alge, poriluk, radič, tikvice
Voće i voćni sokovi - borovnice, breskve, datulje, dinja, grožđice, jabuke, kruška, jagoda, limeta, papaja, ribiz
Ulja - bademovo ulje, laneno ulje, ulje od pšeničnih klica
Ljekovito bilje i začini - bosiljak, chilly, kadulja, mažuran, rogač, med, kim, klinčić, majoneza, šećer, sol, vanilija, tartar umak, timijan
Pića - pivo, crno i bijelo vino, mineralna voda