Prehrana prema krvnim grupama – A grupa (drugi dio)

Ljudi s krvnom grupom A nemaju previše tolerancije na životinjske proteine

Prehrana prema krvnim grupama – A grupa (drugi dio)

Prošli tjedan započeli smo temu o prehrani prema krvnim grupama. Prema tvrdnjama stručnjaka koji se već desetljećima bave upravo tom tematikom, ljudi bi prehranu trebali temeljiti prema krvnim grupama, jer svaka ima neke posebnosti. Naime, ljudi s različitim krvnim grupama ne mogu jednako lako probaviti određenu hranu, te bi zbog toga konzumaciju određenih namirnica trebali svesti na najmanju moguću mjeru ili ju izbaciti iz prehrane.
Tako smo prošli puta napisali koje namirnice bi ljudi s krvnom grupom 0 trebali izbjegavati, a sada ćemo opisati za krvnu grupu A.

Specifičnosti krvne grupe A

Istraživanja stručnjaka pokazala su da je krvna grupa A najstarija krvna grupa, te je potekla od ljudi koji su se od prvotnih lovaca razvili u poljodjelce. Upravo zbog toga, ljudi s krvnom grupom A imaju osjetljiv probavni sustav. To su ljudi koji nemaju previše tolerancije na životinjske proteine, te bi se trebali većinom pridržavati klasične vegetarijanske hrane i konzumirati što manje mliječnih proizvoda. Razlog tome je  to što te osobe proizvode manje želučane kiseline, te zbog toga imaju problema s probavom mesa, te apsorpcijom vitamina B12 koji se nalazi u crvenom mesu (B12 može se naći i u povrću, te morskim plodovima).

S druge strane, ljudima s krvnom grupom A znanstvenici preporučuju žitarice, mahunarke, povrće i voće. Također, tofu i spirulina trebali bi postati „najbolji prijatelji“ osoba s krvnom grupom A. Preporuča se i uzimanje dodataka prehrani koji u sebi sadrže probavne enzime bromelain, betain i papain koji će uvelike pomoći u probavi.

Osobama s krvnom grupom A preporučaju se laganije vježbe kao što su Tai Chi, Yoga i primjerice golf, kako bi se oslobodile stresa, jer se teško nose s njim.

Hrana od koje se debljaju – meso, bubrezi, mliječni proizvodi, grah, pšenica (kod prekomjerne konzumacije), šećer i bijelo brašno
Hrana od koje mršave – biljna ulja (maslinovo i laneno), soja, spirulina, povrće, ananas

Koju hranu treba izbjegavati?

Meso - divljač, govedina, janjetina, teletina, konjetina, patka, kozje meso, ovčetina, patka, fazan, slanina, šunka
Ribe i morski plodovi - kozice, listovi, inćuni, školjkaši, žabe, morski puževi, kamenice, jegulje, lubin, hobotnica, barakuda, som, kavijar, rakovi, lignje
Sirevi i mliječni proizvodi - sir edamer, ementaler, gauda, maslac, obrano kravlje mlijeko, cheddar, parmezan, sladoled, frape (općenito bi trebalo konzumirati čim manje mliječnih proizvoda)
Ulja - ricinusovo ulje, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, kokosovo ulje, ulje od sezama, suncokretovo ulje
Orašasti plodovi – pistacije
Grah – crveni grah, slanutak
Žitarice - pšenične klice, pšenične mekinje, integralna pšenica, bijelo pšenično brašno, pšenične klice, pšenične mekinje i tjestenina
Povrće – kupus, patlidžan, gljive, masline, paprika (zelena, crvena, žuta, jalapeno), krumpir (slatki, crveni, bijeli), rajčica
Voće - papaja, banana, naranča, kokos, mandarine, mango
Sokovi i pića – sok od naranče, papaje i rajčice, mineralna voda, slatka gazirana pića, pivo, žestoka pića
Začini –  papar (crni, crveni, bijeli), crvena paprika, kapare, ocat (jabučni, balsamico, vinski, alkoholni)
Ostalo – ketchup, majoneza, kiseli krastavci, Worcestershire umak, želatina, chilli

Dobre namirnice

Meso i perad - životinjske bjelančevine nisu dobre za krvnu grupu “A”, te bi meso trebale izbjegavati koliko je to moguće
Ribe i morski plodovi - losos, skuše, srdele, bakalar, grdobina, pastrva
Mliječni proizvodi – izbjegavati što je više moguće sve mliječne proizvode
Grahorice i mahunarke - bakreni grah, adzuki grah, bob, bubrežasti grah, crni grah, leća neoljuštena i oljuštena, sojine pahuljice, tofu, zelene mahune, sojino mlijeko, sojin grah, sojin sir
Orašasti plodovi i sjemenke - kikiriki, lanene sjemenke, maslac od kikirikija, orah
Žitarice i škrob - heljda, heljdino brašno, pšenični kruh, raženo brašno, esenski kruh, rižino brašno, sojino brašno, zobeno brašno
Povrće - artičoka, bamija, blitva, brokula, buča, celer, češnjak, đumbir, hren, korabica, komorač, luk, mrkva, poriluk, bijela repa , špinat, aloa, kelj
Voće i voćni sokovi - ananas, borovnice, brusnice, grejpfrut, kupine, limun, smokve svježe i suhe, šljive, trešnje, višnje, marelice
Ulje - maslinovo ulje, orahovo ulje, laneno ulje
Ljekovito bilje i začini - peršin, ječmeni slad, melasa, sojin umak
Pića - zeleni čaj, kava, crno vino

Neutralne namirnice

Meso i perad - piletina, puretina
Ribe i morski plodovi - cipli, gavuni, škarpina, tuna, zubatac
Mliječni proizvodi i jaja - feta sir, ikra od lososa, jogurt, kefir, kokošja jaja, kozje mlijeko, mozzarella,
vrhnje nemasno
Grahorice i mahunarke - bijeli grah, mahune bez konca
Orašasti plodovi  i sjemenke - badem, bademov maslac, kesten, lješnjak, makove sjemenke, pinjoli, sezam, suncokretove sjemenke
Žitarice i škrob - ječam, glutensko brašno, kokice, kukuruz, raž, riža, zob
Povrće - celer, gljive, cvjetača, krastavac, kupus, ljutika, masline zelene, radič, rotkvice, šparoga, tikvice, kristal salata
Voće i voćni sokovi - avokado, breskve, dinja, grožđe, jabuke, jagode, kaki, kivi, kruške, kupine, lubenica, maline, murve, ribiz, šipak
Ulja - bademovo ulje, suncokretovo ulje, riblje ulje, sojino ulje
Ljekovito bilje i začini - bosiljak, cimet, čokolada, feferoni, kadulja, kim, korijander, kumin, kvasac, lovor, mažuran, med, metvica, muškatni oraščić, rogač, ružmarin, sol, vanilija
Pića - bijelo vino

(vam)