Nova Beverly Hills dijeta

Ne debljate se zbog toga što jedete ili koliko pojedete. Morate paziti kad i koje namirnice jedete.

Nova Beverly Hills dijeta

Nova Beverly Hills dijeta je u biti način prehrane koji se bazira na “svjesnom kombiniranju” namirnica, znači jedete pravu hranu u pravo vrijeme. Originalna Beverly Hills dijeta je počinjala restriktivnom 42-dnevnom fazom, no nova verzija je znatno blaža i prema autorici Judy Mazel, predstavlja uravnoteženu prehranu koju možemo primjeniti u svakodnevnom životu.

Prema autorici naši su problemi sa prehranom počeli sa 3 dnevna obroka, a mogli bi okončati prestanemo li kombinirati ugljikohidrate sa proteinima, proteine sa ugljikohidratima i voće sa bilo kojom od ovih namirnica.

“Ne debljate se zbog toga što jedete ili koliko pojedete. Morate paziti kad i koje namirnice jedete!”, kaže Mazel.

Osnovni principi dijete

Mazel je podijelila namirnice u 4 grupe: proteine, ugljikohidrate, voće i masnoće. Osnovni principi “svjesnog kombiniranja namirnica" su jednostavni i lako pamtljivi, a s vremenom vam se mogu pretvoriti u naviku:

1. U idealnom slučaju proteini idu s proteinima; ugljikohidrati sa ugljikohidratima; voće trebate jesti samo.

2. Svaki dan započnite sa jednom vrstom voća koje sadrži enzime koji će vam poboljšati probavu, npr. ananasom, jagodama, grožđem, papajom, lubenicom, mangom, kivijem, šljivama, breskvama ili smokvama.
Možete pojesti količine voća po želji, ali jedite samo jednu vrstu voća -  npr. ne miješajte grožđe sa jagodama.
Prije nego želite uzeti neko drugo voće, sačekajte sat vremena, a želite li jesti drugu grupu namirnica, pričekajte dva sata. Uzmete li hranu iz neke druge grupe, nemojte više taj dan jesti voće.

3. Ako je sljedeća hrana koju ste pojeli nakon voća iz grupe ugljikohidrata, možete je jesti sve dok ne uzmete proteine.

4. Kad počnete jesti proteine, bez obzira na količinu, čak i ako se samo radi o mlijeku u kavi ili piletini u salati – 80% hrane koju ćete jesti ostatak dana moraju sačinjavati proteini.

5. Među ugljikohidrate ubrajamo hranu sa škrobom, povrće, salate ili žitarice -  i uglavnom se ne smiju miješati s proteinima.

6. Među proteine ubrajamo meso, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke, sladoled – i uglavnom se ne smiju miješati s ugljikohidratima.

7. Masnoće poput maslaca, ulja, majoneze, vrhnja mogu se kombinirati sa proteinima ili ugljikohidratima, ali ne i sa voćem.

8. Izbacite iz prehrane dijetetske napitke, umjetne zaslađivače, proizvode koji sadrže umjetne zaslađivače ili aditive, te margarin. Ograničite ili skroz eliminirajte hranu s umjetnim aditivima.

9. Voćni sokovi i vino se mogu konzumirati uz voće, dok većina ostalih alkoholnih pića spada u ugljikohidrate prema autoričinim grupama, a šampanjac je neutralan i može se piti uz bilo što.

Jednom dnevno smijete pojesti obrok u kojem možete kombinirati proteine i ugljikohidrate (npr. piletina i riža, slani krumpir i riba i sl.) No pojedete li ovakvo jelo za ručak ostatak dana vam 80% hrane koju pojedete moraju biti proteini.

Kako dijeta funkcionira?

Od hrane se ne debljate, tvrdi autorica, već od neučinkovito probavljene hrane: ”Kad kombinirate previše različitih namirnica iz raznih grupa zbunjujete enzime, što uzrokuje debljanje.”

Mazel  je voće, iako su to u biti ugljikohidrati, stavila u posebnu grupu. Enzimi ih počnu pretvarati u nutrijente za 15-20 minuta nakon obroka.

Svim drugim ugljikohidratima trebaju oko 3 sata da se probave, a taj proces počinje sa slinom u ustima, zato dobro sažvačite ugljikohidrate kad ih jedete. Proteinima treba 10 ili više sati za probavu. “Budući da masnoće gotovo nikad ne jedemo odvojeno”, kaže Mazel, “ne znamo kako se same ponašaju u probavnom sustavu, no vjerujem da usporavaju probavu.”

Probava je neučinkovita kada “zarobite” hranu koja se brže probavlja (poput krumpira koji je bogat ugljikohidratima) sa odreskom koji se sporije probavlja.

Mazel tvrdi da dok vam se tijelo trudi probaviti proteine želučanim kiselinama, neutralizira enzime iz sline, koji su potrebni kako bi se probavili ugljikohidrati, a zbog toga se hrana lošije probavlja, što vodi povećanju težine.
"Samo pripazite da ne “zarobite” hranu iza one koja se sporije probavlja i začudit ćete se koliko ćete smršavjeti.", tvrdi autorica.

Što se tiče vježbanja,  nije obavezan dio Mazelinog plana prehrane, iako priznaje da igra bitnu ulogu za mentalno zdravlje, zdravo srce i dobru cirkulaciju.

Za kraj

Stručnjaci kažu da se ovim programom mršavi zbog toga jer se unosi manje kalorija, a ne zbog kombiniranja namirnica. Ono što ih zabrinjava jest da kod ove dijete nema dovoljno važnih nutrijenata. Ne postoji još dovoljno istraživanja koja bi poduprla stav da kombiniranje hrane uistinu doprinosi mršavljenju. Njene teorije da vježbanje nije bitno za mršavljenje, da kalorije nisu bitne i da je kombinacija namirnica najbolji način mršavljenja, dovode u pitanje dugoročnu korist od ovog načina prehrane.

Prije nego krenete na ovu dijetu, evo kratka, ali zanimljiva informacija: autorica knjige, Judy Mazel, umrla je prošle godine u 63. godini života zbog problema s cirkulacijom.