Niskokalorične proljetne namirnice koje će vas zasititi

Voće i povrće koje bi ovog proljeća trebalo biti na vašem jelovniku

Niskokalorične proljetne namirnice koje će vas zasititi

Na svu sreću, proljeće nam donosi obilje raznovrsnih plodova, a za one koji su tijekom zime nakupili nekoliko kilograma viška lagane su namirnice poput voća i povrća najbolji izbor.

Sa završetkom zime i dolaskom toplijih dana i naša se prehrana mijenja pa nam tako tijekom proljeća i ljeta više odgovaraju neke laganije namirnice, a ponajviše od svega mnoštvo voća i povrća.

Postoje mnoge proljetne namirnice koje nemaju puno kalorija te pomažu kod gubitka kilograma, a istovremeno su zasitne jer obiluju vodom i vlaknima.

Zanima vas koje biste to sezonske namirnice trebali uvrstiti u svoj jelovnik ako želite smršaviti? Doznajte u nastavku...

Mladi krumpir

Mladi krumpir bogat je vodom i vlaknima, a tijekom proljeća je dostupan gotovo svuda. Osim toga, idealan je za pripremu i savršen je prilog svakom jelu i svi ga volimo. Može se pripremiti na razne načine, a mi vam preporučamo da ga isprobate pečenog s maslinovim uljem i začinima. Isto tako, kuhani i ohlađeni mladi krumpir može se iskoristiti za pripremu raznih salata.


Image


Grašak

Postoji li išta bolje od mladog graška u laganoj proljetnoj juhici? Grašak spada u mahunarke i vrlo je zasitan. Već sada pa sve do lipnja, mladi je grašak dostupan na tržnicama ili u vlastitom vrtu (ako ste ga posadili). U trgovinama je dostupan cijele godine u smrznutom obliku. Bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima te sadrži jako malo kalorija pa je idealan za osobe koje žele smršavjeti. Može se jesti u juhama, salatama, kao prilog...

Artičoke

Baš kao i grašak, i artičoke obiluju vlaknima, a također su dobar izvor magnezija i C vitamina te hranjivih tvari koje mogu smanjiti rizik od raznih bolesti. Artičoka se ne smije jesti sirova jer je teško probavljiva, no kuhana ili pečena je prava delicija. Potiče čišćenje organizma i pomaže kod mnogobrojnih zdravstvenih tegoba, a može se pripremiti na brojne načine – kuhana kao prilog, u salatama, punjena...

Mladi špinat

Još jedno proljetna namirnica koja je izuzetno zdrava je i mladi špinat koji sadrži puno vode te malo kalorija. Tri šalice mladog špinata sadrže samo 20 kalorija. Špinat uvijek treba jesti svježe pripremljen, a najčešće se dodajte u razne umake. Može se jesti i sirov kao salata, a izvrstan je dodatak omletu od jaja.


Image


Začinsko bilje

Tijekom proljeća dostupno nam je i raznovrsno začinsko bilje čija je primjena višestruka, a peršin, menta, bosiljak, vlasac i korijander samo su neke od tih biljaka koje se najčešće koriste kao dodatak raznim salatama ili jelima. Sušeni i sjeckani vlasac može vam poslužiti kao baza za pripremu raznih jela. Začinsko bilje sadrži jako malo kalorija i obiluje mineralima i vitamina te obogaćuje okus svakog jela.

Šparoge

Šparoge su na tržnicama dostupne već tijekom ranog proljeća, obiluju vlaknima i siromašne su kalorijama. Također su bogate željezom, magnezijem, kalcijem i vitaminima koji pomažu organizmu da se bori protiv raznih zaraza i bakterija. Mogu se pripremiti na razne načine - u salatama, omletima, kao prilog... Potrebno ih je kratko kuhati, ne duže od 5 minuta, kako bi se sačuvala maksimalna nutritivna vrijednost.

Jagode

Omiljeno proljetno voće mnogih svakako su jagode koje, osim što su vrlo ukusne, sadrže i obilje vitamina. Imaju malo kalorija, a obiluju vlaknima zbog čega će vas zasititi. Idealne su za pripremu raznih deserata ili kao snack nakon ručka. Dostupne su od travnja pa sve do sredine lipnja. Možete ih jesti svježe s jogurtom, u voćnim salatama ili raznim kolačima.

Rotkvice

Idealna proljetna namirnica koja je dostupna već od ožujka su rotkvice koje sadrže jako malo kalorija, a bogate su mineralima i vitaminima. Dobar su izvor kalija, bakra, mangana te vitamina C, K i B6. Imaju antibakterijska svojstva i pomažu kod raznih bolesti i problema s kožom. Vrlo su hrskave i obiluju vodom pa su idealan dodatak salatama.


Image


Marelice

Još jedan slatki proljetni zalogaj su i marelice koje su jako fine, a sadrže malo kalorija. Bogate su vodom i vlaknima pa su i vrlo zasitne. Najbolje ih je jesti same jer su ukusne, no također ih možete koristiti u voćnim salatama i kolačima ili od njih možete praviti domaći džem.

Ovo su samo neke od odličnih namirnica koje su nam dostupne tijekom cijelog proljeća i koje biste zbog njihova bogatog nutritivnog sastava svakako trebali uvrstiti u svoj jelovnik.


Foto: Unsplash