Najbolje juhe za mršavljenje

Juhe za zimske dane uz koje možete guštati i istovremeno gubiti kilograme

Najbolje juhe za mršavljenje

Zima je idealno vrijeme za ugrijati se uz zdjelicu tople juhe. Savršen obrok za hladne dane, ovisno o sastojcima koje stavite u nju, idealna je i za pomoć u mršavljenju jer ne sadrži puno kalorija i masnoća. Odlična je stvar što se danas juha može napraviti iz gotovo bilo čega što poželite, a vi sami birate sastojke koji vam odgovaraju. Donosimo vam nekoliko prijedloga recepata za juhe koje možete napraviti kod kuće već sa par sastojaka, a uvijek možete sami eksperimentirati i dodati ono što vi volite.

Zimska juha od rajčice

Sastojci:

1 žličica maslinovog ulja
1 mali luk (narezan)
2 češnja češnjaka (narezana)
2 žlice rajčice iz tube
1 žličica šećera
1 žličica majčine dušice
1 lovorov list
2 konzerve rajčice u komadu, uključujući sok
pola šalice nemasnog mlijeka
1 grčki jogurt


Zagrijte maslinovo ulje u posudi na srednjoj temperaturi. Pržite luk i češnjak dok ne omekšaju, oko pet minuta. Dodajte rajčicu, šećer, majčinu dušicu, lovorov list, preostalu rajčicu i dvije šalice vode. Umiješajte i zakuhajte. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Izvadite lovorov list. Juhu izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane glatka. Zagrijte mlijeko u mikrovalnoj pećnici i zajedno s jogurtom ulijte u juhu te zavrijte i dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu i po želji.

Juha od butternut tikve

Sastojci:

1 veća butternut tikva, prepolovljena i narezana na kriške
1 luk narezan na kolute
1 batat (može i običan krumpir)
ljuti umak
1/2 žličice currya
1/4 žličice muškatnog oraščića
2 šalice jušnog temeljca
sol
mljeveni crni papar


Zagrijte pećnicu na najvišoj temperaturi. Na tepsiju stavite luk, tikvu i batat. Pecite 60 minuta ili dok povrće ne omekša. Zatim uklonite kožu s tikve. Stavite sve zajedno u posebnu posudu, dodajte umak, curry i muškatni oraščić te jušni temeljac. Izmiksajte. Stavite sve zajedno na štednjak na srednje jaku vatru te umiješajte preostali jušni temeljac. Kuhajte oko pet minuta, posolite i popaprite po želji.

Minestrone piletina juha

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk, tanko narezan
1 žličica začina
3 šalice pileće juhe
2 šalice vode
1 šalice sjeckane rajčice
1 paket kuhanih pilećih prsa, isjeckan na veće komade
1/2 šalice mahuna
1/4 glavice mladog kupusa, grubo nasjeckanog
2/4 šalice tjestenine
2 žličice nasjeckane svježe kadulje ili 1 žličica osušene
1/2 svježe mljevenog crnog papra
1/4 žličice soli


Zagrijte ulje u posudi. Dodajte luk i začine. Nakon toga dodate vodu, juhu, rajčicu s vodom i kuhajte dok ne zavrije. Umiješajte piletinu, mahune, kupus, tjesteninu, kadulju, sol i papar. Pirjajte u pokrivenoj posudi oko 8 minuta, odnosno dok povrće i tjestenina ne omekša.

Staromodna juha od piletine i povrća

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
1 komad pilećih prsa, bez kosti, izrezan na komadiće
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 glavica nasjeckanog luka
4 šalice pileće juhe
1 šalica mahuna
1 šalica kukuruza
1 crvena paprika, nasjeckana
1 celer, nasjeckan
1 mala tikvica, narezana po dužini
majčina dušica
sol
mljeveni papar
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina


Zagrijte ulje u tavi, dodajte piletinu i kuhajte dok ne porumeni. Tome dodate luk i češnjak. Držite na vatri dok luk ne dobije boju, a zatim dodajte juhu, kukuruz, papriku, celer, tikvicu, majčinu dušicu, sol i papar. Ako vam je lakše možete sve to napraviti u višoj posudi. Držite na vatri dok povrće ne omekša i bude kuhano, a na kraju ubacite peršin.

Pasta E Fagiole juha

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
1 mala glavica nasjeckanog luka
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 šalice pileće juhe bez masti
1 šalica rajčice u komadima
1 šalica bijelog graha
1/2 šalice male tjestenine
blitva i špinat, grubo nasjeckano
sol


Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak. Kuhajte uz povremeno miješanje 3-5 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte juhu, rajčicu sa sokom, grah i tjesteninu. To kuhajte barem 15 minuta, to jest dok se tijesto ne skuha. Dodajte blitvu, špinat i sol te ostavite na vatri još barem 3 minute.

Izvor: womenshealthmag.com
Foto: Photoxpress.com