Krumpir je zdrav i ne deblja

Krumpir je vrlo zasitna namirnica, s prilično malo kalorija, ne deblja, te je vrlo sigurna ako želite stvoriti kontinuitet zdrave prehrane

Krumpir je zdrav i ne deblja

Koliko puta ste čuli tvrdnju da se netko udebljao od krumpira ili da ako želite smršaviti da ne smijete jesti krumpir? Vjerujemo nebrojeno. I dok te tvrdnje donekle možemo uzeti kao istinite, ono što je činjenica da sam krumpir kao namirnica, nije bio odgovoran za debljanje, nego način na koji je bio spravljan.

Upravo zbog toga od dana kada su različite vrste dijeta za smanjenje tjelesne mase postale dio svakodnevnice modernih žena, krumpir se našao na zabranjenoj listi namirnica, te istoznačnica za namirnicu od koje ćete se debljati unedogled. Na sreću, stigmu s krumpira u posljednjih nekoliko godina ipak su uspjeli skinuti znanstvenici koji su u svojim istraživanjima došli do zaključka da nekoliko žlica krumpira na dan smanjuje krvni tlak, gotovo u istoj mjeri kao i zobena kaša i to bez dobivanja suvišnih kilograma.

Naravno, postoji kvaka. Krumpir postaje nezdrav kada se prži na ulju ili priprema s maslacem, margarinom, vrhnjem, jer to su u biti stvari koje debljaju. Naime, 100 grama kuhanog krumpira sadrži 110 kalorija, zdrave fitokemikalije i vitamine. Također, nedavna istraživanja su pokazala da konzumiranje krumpira snižava tlak; tako tlak dijastolički tlak (120) snižava za 4,3 posto, te sistolički (80) za 3,5 posto. Pri tome treba napomenuti da su istraživanja provedena i na osobama koje su pile dodatne lijekove za regulaciju tlaka.

Među najzdravijim vrstama krumpira je onaj ljubičasti, za kojeg nismo sigurni može li se uopće nabaviti u Hrvatskoj, no i druge vrste krumpira imaju isto djelovanje, samo možda ne s tako jakim intenzitetom. Dakle, slobodno možemo zaključiti da krumpir je namirnica koja će vas štititi od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i moždanog udara.

Bogatstvo hranjivim sastojcima

Ono što je vjerojatno svima najzanimljivije je da krumpir vrlo zasitna namirnica, s prilično malo kalorija, ne deblja, te je vrlo sigurna ako želite stvoriti kontinuitet zdrave prehrane. Krumpir je, također, namirnica bogata nutrijentima, što znači da ćete na određenu pojedenu količinu krumpira dobiti mnogo hranjivih tvari i prilično malu količinu kalorija. Također, 50 posto sadržanih vlakana je topivo, a 50 posto netopivo, što će osigurati dobru probavu, ali i snižavanje kolesterola u krvi. Fitokemikalije u krumpiru uključuju flavonide, dok je nedavno u krumpiru pronađen i sastojak kukoamin koji snižava krvni tlak, o čemu je već bilo riječi.

Image


Vitamini i minerali

Krumpir u sebi sadrži gotovo sve potrebne nutijente. Jedan pečeni krumpir srednje veličine, sadrži oko 20 posto dnevnih potreba za vitaminom B6, što je vrlo dobro za vaše srce, kožu, kosu, nokte, te obnovu svih stanica organizma i živčanog sustava, te dobro raspoloženje. Naime, vitamin B6 služi za proizvodnju neurotransmitera – tvari koje prenose informacije iz stanice u stanicu. Neurotransmiteri, kao što su serotonin i dopamin su vrlo važni za regulaciju raspoloženja. Magični vitamin B6 ujedno služi i za proizvodnju hormona adrenalina koji nam pomaže u nošenju sa stresom.  

Krumpir sadrži i velike količine kalija i to mnogo više nego druge namirnice koje se preporučuju zbog sadržanog kalija, tu je također i željezo i bakar. Istraživanja su pokazala da samo 100 grama pečenog krumpira sadrži čak 21 posto svih dnevnih potreba za vitaminima.

Prženo je nezdravo

Još jednom, s velikom žalošću moramo naglasiti da pomes frites i druge vrste krumpira pečenima na ulju i na vrlo visokim temperaturama gube sve spomenute hranjive sastojke, te ostaju samo škrob, masnoće i minerali.

Evo nekoliko zanimljivih podataka:

  • pomes frites srednje veličine u poznatim lancima brze prehrane sadrže oko 380 kalorija, 19 grama masnoća i 48 grama ugljikohidrata.
  • Jedna vrećica čipsa prosječne veličine sadrži oko 225 kalorija, 15 grama masnoća i 23 grama ugljikohidrata.
  • Isto tako nemojte se zavaravati da je domaći pomes frites pečen na ulju zdraviji. Ono što je važno pri spravljanju krumpira je da ga pečete u pećnici u komadu bez velikih količina masnoća ili kuhate blago s slanoj vodi. S takvim termičkim obradama krumpir neće izgubiti sva svoja nutritivna svojstva i neće postati kaloričan obrok od kojeg trebate zazirati.  

(vam)