Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kardiovaskularne vježbe za mršavljenje - 5 najčešćih grešaka

Kako izvući najviše iz kardiovaskularnih vježbi za mršavljenje

Kardiovaskularne vježbe za mršavljenje - 5 najčešćih grešaka
Budi najbolja verzija sebe.

Kardiovaskularne vježbe su jedan od najučinkovitijih načina za mršavljenje, učvršćivanje i oblikovanje tijela. Možete ih raditi bilo gdje i nema potrebe za skupom opremom. Iako su kardiovaskularne vježbe za mršavljenje relativno jednostavne, ljudi najčešće rade 5 grešaka. Radite li ih i vi?

Evo 5 najčešćih grešaka:

1)Nemojte razbijati vježbu

Kako bi kardiovaskularne vježbe bile učinkovite, trebate ih raditi barem 20-30 minuta neprekidno.  Ali ako imate samo 10 minuta, bolje i to nego ništa, stoga ipak vježbajte i napravite koliko možete.

2)Nemojte se dosađivati

Vjerovali ili ne, kardiovaskularne vježbe za mršavljenje mogu biti zabavne. Ako su vam vježbe dosadne, veća je vjerojatnost da ćete odustati ili ih čim više izbjegavati. Izaberite aktivnosti koje volite. Trčanje, vožnja biciklom, preskakanje užeta, veslanje, aerobik, rolanje ili druga aktivnost koja vam se dopada. Ako se bavite aktivnošću koju smatrate zabavnom, radit ćete je redovitije i izvući ćete više koristi od svake vježbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

3) Nemojte pretjerivati

Svakako ide u vašu korist kad se u cijelosti posvetite vježbanju, ali pretjerivanje vam može donijeti više štete nego koristi. Napravite mali test kako bi provjerili koliko vam je naporna vježba. Ako ste previše zapuhani da bi mogli govoriti dok vježbate, vjerojatno ste pretjerali. Ako vam pak govor uz vježbanje nije nikakav napor, trebali bi malo pojačati tempo.

4) Nemojte započeti vježbu bez zagrijavanja

Zagrijavanje bi trebali napraviti na isti način kao i samu vježbu, ali sa manjim intenzitetom. Također bi trebali istegnuti primarne mišićne grupe koje ćete koristiti za vježbanje. Cilj zagrijavanja nije da uvježbavate mišiće, već da podmažete zglobove, podignete temperaturu tijela i povećate savitljivost mišića. Dobro zagrijavanje će vas učiniti otpornijim na povrede i pripremiti vas za napornije vježbe. Isto tako je važno da se ohladite nakon vježbanja, istežući mišiće koje ste koristili za vježbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

5) Nemojte imati preduge vremenske periode između vježbi

Na primjer, jednom tjedno nije dovoljno. Preporuča se da radite kardiovaskularne vježbe 3 do 5 puta tjedno.

Kako bi izvukli najviše iz vježbe, najbolje je da pričekate oko 60-90 minuta nakon jela. Vježbanje ubrzo nakon obroka ometa dovod kisika i hranjivih tvari. Za različite vrste ili veće količine hrane treba više vremena kako bi se probavila.

Ako je vani vruće, pobrinite se da pijete mnogo vode i nosite odgovarajuću obuću, od materijala koji “dišu”.
Upamtite da uvijek trebate poboljšavati svoje rezultate kad se radi o vježbama za mršavljenje. Kad dostignete određenu razinu, pojačavajte intenzitet vježbi. Na primjer, trčite brže ili preplivajte isti broj dužina za manje vremena.

Kardiovaskularne vježbe su jedan od najjednostavnijih i najprikladnijih načina vježbanja. Postoji nekoliko grešaka koje možete učiniti dok vježbate, ali naoružani pravim znanjem i uz pravilno vođenje možete izvući najviše iz svake kardiovaskularne vježbe za mršavljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

(L.M.)

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.