Kako za vrijeme blagdana jesti sve, a ne udebljati se?

Pročitajte odlične i jednostavne trikove koje možete primijeniti za blagdanskim stolom

Kako za vrijeme blagdana jesti sve, a ne udebljati se?

Nema ništa ljepše od prepunog blagdanskog stola, punog delicija svih mogućih vrsta. I kalorija… No, problem nastaje kada nakon blagdana stanete na vagu.

Kako se to i ove, odnosno sljedeće godine ne bi dogodilo, postoje mali trikovi koje možete upotrijebiti, a da si ne uskraćujete užitak gozbe i slavlja s obitelji, prijateljima, poslovnim partnerima…

Manje porcije – svega

Umjesto da grabite velike porcije svega, grabite manje porcije. Ili izbjegnite neka jela koja su možda najkaloričnija, a nisu neophodna za potpuni obrok. Na tanjur stavite manji komad mesa, manje priloga, manje umaka, više svježe salate.

Jedite sporije

Ne trebate sve strpati u sebe za pet minuta i onda gledati kako drugi jedu ili ponovno uzeti još jednu porciju. Svečani je trenutak. Jedite sporo, uživajte u svakom zalogaju. Dobro prežvačite svaki zalogaj. Na taj način posjet ćete mnogo manje, a uživati u svemu.

Žvačite žvakaću gumu

Kada znate da je dosta jela, a želite još, uzmite žvakaću gumu, s time ćete se spriječiti da pojedete previše, samo zato jer nešto lijepo izgleda.

Nosite užu odjeću

Uska osjeća svakako može pomoći u kontroli količine jela, jer vrlo brzo bilo kakav prostor za širenje trbuha će nestati. To posebno može funkcionirati na formalnijim događanjima, gdje ne možete otkopčati gumb ili se presvući u maminu trenirku…

Budite snob za hranu

Jedite samo ono što vam je iznimno ukusno. Ako vam nije ukusno ili ako niste gladni, nemojte jesti.

Nemojte preskakati obroke

Očekuje vas mamin blagdanski ručak? To ne znači da trebate propustiti doručak. Preskakanjem obroka, dovest ćete se u situaciju izgladnjelosti, šećer će vam pasti, a kada sjednete za stol, posjest ćete previše. Na kraju svega biti će vam mučno u želucu.

Izvidite situaciju

Nalazite se na zabavi ili domjenku, no to ne znači da čim kročite nogom preko praga, morate biti za stolom. Popijte aperitiv, možda koju čašu vina, vode ili što se već nudi i tek nakon kojih pola sata, kada ste razmotrili koje vam se opcije nude, uzmite ono što vam zaista odgovara i što volite. I uživajte u tome. Ili probajte nešto novo, što ste oduvijek željeli probati. Ne trebate kušati sva jela koja vam se nude za stolom.

Više aktivnosti – manje jela

Kada je riječ o okupljanjima obitelji i prijatelja, svakako obilje hrane koja se jede i nutka bez prestanka je imperativ. Ako želite izbjeći takve „probleme“ smislite aktivnosti za ukućane ili prijatelje koje će odvratiti pozornost od hrane i pića. Igrajte društvene igre, plešite, pjevajte, prošećite, idite na klizanje, sanjkanje, igrajte se na snijegu…

Smanjite unos alkohola

Alkoholna pića puna su kalorija, pa ako si ne možete pomoći u kojem zalogaju viška, barem smanjite unos alkohola.

Ograničite raznolikost

Kada jedete, na tanjur stavite samo dvije vrste hrane, kada pojedete to, stavite druge dvije vrste. Uzmite koliko puta želite, no ograničite se na dvije ili tri vrste jela. Naime, raznolikost stimulira apetit, dok bi predloženi način konzumiranja hrane trebao taj apetit ublažiti. To je posebno odličan savjet za domjenke i poslovne zabave.

I na kraju, pa što i ako dobijete koji kilogram?Na kraju krajeva, blagdanski obroci mnogo su ljepši kada su u društvu, u krugu obitelji i prijatelja… No, ovi savjeti vam svakako mogu pomoći da ne morate mjeriti svaku kaloriju na tanjuru ili čaši, a da se pri tome osjećate ugodno u svakom pogledu…

Foto: © Svyatoslav Lypynskyy - fotolia