Budi najbolja verzija sebe.

Jednostavni načini kako izgubiti salo na trbuhu

Uvedi ove promjene u svoj životni stil i pozdravi se s viškom masnih naslaga na trbuhu

Budi najbolja verzija sebe.

Prekomjerna težina u području trbuha može biti neugodna - ne samo zato što je se toliko teško riješiti, već i jer utječe na cjelokupno zdravlje. 

Dodatna masnoća na trbuhu povećava rizik od problema poput srčanih bolesti i dijabetesa, a prema certificiranoj fitness stručnjakinji i dr. Michele Olson, život je ispunjen lukavim malim saboterima zbog kojih se masne naslage na trbuhu tako lako skupljaju. 

"Zbog hormonalnih promjena, svakodnevnog stresa i nedostatka sna, žene se često debljaju upravo u području trbuha", objašnjava dr. Olson. I iako ne postoji čarobni lijek za instant rješenje mrskog sala na trbuhu, možeš uvesti neke jednostavne promjene u svoj životni stil koje ti itekako mogu pomoći

Neka ti kvalitetna prehrana bude prioritet


Čula si ovo milijun puta: 'Pločice se stvaraju u kuhinji.' Nažalost, ako redovito jedeš ultra-obrađenu hranu (a pod time mislimo na čips, pekarske proizvode i slatkiše), nećeš vidjeti ni p od pločica.

"Ova hrana proizvodi se pomoću zaslađivača poput kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze, koji u visokim količinama potiče visceralno nakupljanje masti u jetri, što dovodi do povećanja kilograma, upala i srodnih bolesti", objasnila je za Health.com nutricionistica Rachel Fine.

Umjesto toga, odluči se za hranu koja sadrži zdrave količine topljivih vlakana, poput zobenih pahuljica, batata, avokada i agruma. Istraživanje je otkrilo kako je veći unos ove hrane povezan sa smanjenjem visceralnih masti, odnosno sala na trbuhu.

Budi najbolja verzija sebe.

Fokusiraj se na intenzivne treninge


Iako već svi ovo znamo, ne škdodi ponoviti da vježbanje donosi brojne prednosti za naš život: od toga da nam redovita tjelovježžba može produljiti životni vijek pa sve do jačanja zdravlja mozga i smanjenje razine stresa, ali i gubljenja kilograma te oblikovanja tijela.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism dokazalo je kako vježbanje posebno pomaže smanjiti visceralnu masnoću. Ključ gubitka masnoće u području trbuha je intenzivni trening.  

"Što je veća brzina otkucaja srca, to je veće ispuštanje epinefrina u krvotok i stanice", objašnjava dr. Olson i dodaje: "Pozitivna nuspojava epinefrina je ta što također aktivira veće otpuštanje trbušnih masti u krvotok kako bi se iskoristile za energiju."

Dakle, koja je vrsta treninga najbolja kada se radi o sagorijevanju masti na trbuhu?

Olson preporučuje intenzivni trening s utezima, intervalni trening Tabata, kardio sprint stilove i vježbe koje uključuju girje. Naravno, sve vježbe s trbušnim mišićima neće naštetiti - pogotovo pokreti koji ciljaju poprečni abdominus. 

Oprezno s unosom alkohola


Smanjenje unosa alkohola također može pomoći, kaže Fine. Alkohol sadrži oko sedam kalorija po gramu - "što je jako malo ispod masnoća, koje se računaju kao devet kalorija po gramu." A zato što se alkohol brzo apsorbira, "kada se prekomjerno konzumira, narušava se metabolizam drugih makronutrijenata, poput ugljikohidrata i masti, a promiče se skladištenje masti", objašnjava.

Dok razmišljaš o ograničavanju unosa alkohola, svakako razmisli i o ograničavanju konzumiranja gaziranih pića, savjetuje nutricionistica Vanessa Voltolina. Ona naglašava kako gazirana pića jako često mogu uzrokovati napuhavanje trbuha. Umjesto toga, drži se vode koja može djelovati kao sredstvo za suzbijanje apetita, ali i kao pomoć pri ispiranju tijela kako bi se smanjio osjećaj nadutosti.

Budi najbolja verzija sebe.

Nemoj štedjeti na snu


Nedostatak sna također je siguran način stavljanja linije struka u opasnost. To je zato što ti nedostatak sna izbacuje hormone gladi, što dovodi do povećanja grelina, koji potiče apetit, i smanjenja leptina, koji signalizira kada si sita.

Štoviše, istraživanje je pokazalo da kad ne dobijemo pravi odmor, vjerovatnije je da ćemo posegnuti i za nekvalitetnom hranom - a postat će nam još teže izgraditi mišićnu masu.

Da bi izbjegnula nakupljanje viška masnoća oko trbuha, nastoj redovito spavati najmanje sedam do osam sati. I ako je moguće, svake večeri pokušaj ići spavati u otprilike isto vrijeme - jedno je istraživanje pokazalo da oni koji to rade i spavaju oko osam sati sna po noći imaju niže tjelesne masnoće.

Nemoj zaboraviti na opuštanje


Stres koji se može pojaviti u mnogim oblicima može uništiti tvoje zdravlje. Bilo da se radi o nečemu što smatraš velikim ili malim problemom, tvoje tijelo to tretira na isti način. "Kako se percepcija stresa u tvom tijelu povećava, kortizol, koji se često naziva i hormon stresa, oslobađa se iz nadbubrežnih žlijezda", objašnjava Nana Yaw Adu-Sarkodie, liječnica opće prakse. "Normalne razine oslobađaju se kad se probudiš ujutro ili tijekom vježbanja. Kronični stres može dovesti do povećanja kortizola i drugih hormona stresa, što dovodi do povećanja šećera u krvotoku, debljanja, probavnih tegoba, depresije i niza drugih zdravstvenih učinaka."

Studija objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine potvrđuje vezu između stresa i debljanja, otkrivajući da žene koje su najosjetljivije na učinke stresa imaju veću vjerojatnost da imaju višak trbušne masti i veću razinu hormona stresa kortizola. Jedan od razloga bi mogao biti taj da žene imaju tendenciju da jedu više, posebno slatkiše, u danima koji su im stresni, pokazala je studija u časopisu Psychoneuroendocrinology. 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.