Egzotično voće može biti hranjiv i ukusan međuobrok

Ananas, avokado, papaja, kiwano, pitaja i ostalo egzotično voće su riznica vitamina i aroma

Egzotično voće može biti hranjiv i ukusan međuobrok

Svježi posni sir s voćem i orašastim proizvodima, mozzarella kuglice , jogurt pomiješan s voćem i orašastim proizvodima, svježe voće, suho voće, egzotično voće – sve su ovo primjeri zdravih i hranjivih međuobroka. Međubrok  je potreban da biste izdržali do glavnog obroka i tako spriječili preveliki unos hrane odjednom. Kako biste  izbjegli dobivanje suvišnog masnog tkiva, stručnjaci preporučuju da se u međuobrocima izbace jednostavni ugljikohidrati poput čokoladica i sokova, te savjetuju češći unos hrane koja sadrži složene ugljikohidrate poput sjemenki i integralnog brašna.

Voće i frape

Voće je odličan izbor ako želite zdrav i ukusan međuobrok. Zbog svježine i sadržaja hranjivih tvari najbolje je birati sezonsko voće. Osim što se može konzumirati samo, mogu se pripremiti i razne voćne salate, prelivene medom ili pak sa svježim sirom koji je odličan u kombinaciji s voćem. Salate pospite po želji cimetom, naribanom tamnom čokoladom, mljevenim bademima, orasima. . Mogu se pripraviti i kompoti bez šećera ili s malo meda. Hranjiv međuobrok može biti i frape u raznim kombinacijama, voćni od naranče, limuna, banane, malo meda i malo cimeta ili mliječno- voćni, za koji pomiješajte bananu, jagode, mlijeko i med.

Egzotično voće

Ananas, avokado, papaja, kiwano, pitaja i ostalo egzotično voće privlači svojim okusima, bojama i mirisima i teško mu je odoljeti.

Avokado se smatra jednim od najhranjivijih vrsta voća, bogat je kalijem i folnom kiselinom, sadrži i vitamine E i K, te vitamin C. Vitamin E štiti kožu pa je avokado dobro jesti ljeti kada je koža više izložena raznim utjecajima. Pazite da kupite zreli avokado koji ćete prepoznati po tome što je lagano mekan. Priprema je jednostavna: prerezati avokado napola, žlicom izvaditi košticu pa ga oguliti i servirati narezan na kriške.

Pitaja je proglašena supernamirnicom jer sadrži iznimno zdrave sastojke. Pripada porodici kaktusa. Pitaja je posebno dobra za dijabetičare, a obiluje i antioksidansima koji blagotvorno djeluju na imunitet. Bogata je vitaminom C, vlaknima i kalcijem, a pridonosi i bržem mršavljenju. Raste u egzotičnim krajevima. Priprema: plod se prereže napola i unutrašnjost se pojede žlicom ili se nareže na kriške kao lubenica, a od nje se može napraviti i sok.

Kiwano predstavlja kombinaciju banane, kivija i grožđa. Izvana je prepun tupih bodlji koje štite želatinoznu pulpu slatkastog okusa koja se nalazi unutra. Plod sadrži oko 90 % vode, ali i bjelančevine, masti, ugljikohidrate, te minerale i vitamine. Količina vitamina C je kao u naranči. Priprema: sirov se jede tako da se prereže po napola i sadržaj izvadi žličicom, kora nije za jelo.

Papaja uspijeva u cijelom tropskom svijetu. Sadrži papain, enzim koji pomaže razgradnju bjelančevina, poput bromelina iz ananasa. Papaja sadrži karoten koji je jak antioksidans. Služi se nakon mesnih jela, ali i u koktelima koji sadrže mliječne proizvode. Priprema: kora se oguli i izvade se sjemenke, a meso se nareže na kriške.

Ananas ima nešto što drugi nemaju - bromelin. Toj se molekuli pripisuju razna čudotvorna svojstva, dobra je za srce, krvne žile, sinuse, probavu i razne druge procese u tijelu. Samo jedna kriška ananasa ispunjava 30 posto naših potreba za vitaminom C. Priprema: oštrim nožem odsjeći vrh i dno ananasa pa zatim koru te ostatak narezati po širini na kolutove.

Kumkvat ili „zlatna naranča“ potječe iz Kine, a spada u obitelj citrusa. Plod mu izgledom podsjeća na naranču, a zanimljivo je to što se za razliku od svoje velike braće limuna i naranče jede zajedno s korom. Vrlo je sočan, ali i blago kiselkast. Kumkvat je jako bogat vitaminom C, karotenima i antioksidansima. Priprema: kumkvat uvijek jedemo cijeli, možemo ga iscijediti u sok, ukuhati u pekmez ili džem, te kao sastojak umiješati u razna slana i slatka jela.

Tiramisu od manga i crvenog grejpa

Tradicionalna talijanska poslastica sočna je i osvježavajuća. U svakoj kombinaciji, a posebno onoj s citrusnim i egzotičnim voćem. Odlično će prijati u toplim ljetnim danima i noćima.

Sastojci:
250 g mascarpone sira
50 g šećera u prahu
2 jaja
2 crvena grejpa
2 manga
100 g pirea od manga
8 komada keksa, čajnog ili od maslaca

Priprema:
Pomiješajte žumanjke, šećer, mascarpone i mango kojeg ste prethodno ogulili i narezali na kockice.U smjesu polako umijesite snijeg od bjelanjaka. Grejp izrežite napola, nekoliko kriški stavite na stranu za dekoraciju, a od ostatka iscijedite sok. Kekse kratko namočite u sok i započnite sa slaganjem tiramisua. Na dno stavite kekse, preko njih kremu od jaja, mascarponea i šećera s kockicama manga i završite sa slojem pirea od manga. Prije serviranja ga ohladite i ukrasite kriškama grejpa.

(M.G.)
Foto: © 3532studio - Fotolia.com