Brzo, jednostavno i LCHF/keto: odlične ideje za kreativni doručak

Ovog puta donosimo vam nekoliko ideja koje će vam pomoći da prestanete razmišljati što točno jesti za doručak, ako ste iz prehrane smanjili ugljikohidrate

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: odlične ideje za kreativni doručak

Keto pecivo s 5 sastojaka

Sastojci (za 6 peciva):
1 i 1/2 šalice bademovog brašna
1 žlica praška za pečenje
2 i 1/2 šalice Mozzarella sira (naribana; mora biti ili prethodno naribana ili tvrda Mozzarella, ne mekana "svježa" u vrećici)
100 g krem sira (na komadiće)
2 velika jaja (umućena)
sjemenke sezama (za posipavanje ili po izboru)

Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje. Pomiješajte bademovo brašno i prašak za pecivo. Ostavite sa strane.

U većoj posudi koja može u mikrovalnu stavite naribanu mozzarellu i krem sir. Stavite u mikrovalnu pećnicu 2 minute na najjače, miješajući na pola puta. Na kraju ponovno promiješajte da se sve dobro otopi i sjedini. (Ako ne želite koristiti mikrovalnu pećnicu, zagrijte sireve na štednjaku na laganoj vatri, često miješajući.)

Rastopljenom siru dodajte bademovo brašno i jaja. Brzo miješajte dok je sir još vruć, Na kraju mijesite i rukama dok se ne oblikuje tijesto. Tijesto će biti vrlo ljepljivo, ali nastavite gnječiti i stiskati kroz prste nekoliko minuta.

Ako tijesto postane tvrdo prije nego što je potpuno izmiješano, ako je previše tvrdo za mijesiti ili ako je još uvijek ljepljivo nakon nekoliko minuta, možete ga ponovo podgrijati u mikrovalnoj još 15-20 sekundi kako bi ga omekšali. U tom slučaju operite ruke i ponovno mijesite. Ako je sve dobro izmiješano, ali je tijesto preljepljivo za oblikovanje, stavite ga u hladnjak na 30 minuta, to će pomoći da prestane biti ljepljivo. Možete probati i namazati ruke uljem (kokosovim) pa ćete puno lakše baratati tijestom.

Vrlo je važno da tijesto bude potpuno izmiješano prije nastavka na sljedeći korak. Ne biste smjeli imati odvojene vidljive dijelove sira od bademovog brašna.
Tijesto podijelite na 6 dijelova. Od svakog oblikujte valjak a krajeve zatim spojite i stisnite da dobijete "prsten". Ponovite s ostatkom tijesta. Ako koristite sjemenke sezama, pospite ih preko peciva i lagano pritisnite u tijesto.

Pecite 10-14 minuta, dok peciva ne postanu čvrsta i zlatna.

Paprike punjene omletom

Sastojci:
1 paprika, prepolovljena
4 jaja, umućena
1/4 šalice vrhnja za kuhanje ili milerama
2 šnite špeka, nasjeckane i popržene
pola šalice naribanog Gouda sira
po želji: začini, vlasac, sol, papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite polovice paprika peći u zagrijanu pećnicu na 5 minuta. Za to vrijeme umutite jaja i vrhnje, umiješajte i špek, naribani sir, te začine po želji. Izvadite paprike i u njih ulijte jaja. U pećnici pecite oko pola sata ili dok jaja an vrhu ne porumene. Poslužite sa salatom.

Keto müsli


za 3 šalice

Sastojci:
1/4 šalice + 1 žlica otopljenog kokosovog ulja
1 šalica badema, nasjeckanih
1 šalica oraha, nasjeckanih
1 šalica nezaslađenih kokosovih pahuljica ili listića
1/4 šalice sezama
2 žlice sjemenki lana
2 žlice Chia sjemenki
1/2 žličice mljevenog klinčića
1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica ekstrakta čiste vanilije
1/2 žličica soli
1 veliki bjelanjak

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C i namažite lim za pečenje jednom žlicom kokosovog ulja. U velikoj zdjeli pomiješajte bademe, orahe, kokosove pahuljice, sezam, lanene i chia sjemenke. Umiješajte začine - klinčiće, cimet, vaniliju i sol.
Umutite bjelanjak do pjenastog pa umiješajte u orašasto voće i sjemenke. Dodajte kokosovo ulje i promiješajte dobro, da sve bude dobro premazano. Isipajte na pripremljeni lim za pečenje i rasporedite u ravnomjerni sloj. Pecite 20 do 25 minuta, ili do zlatne boje, lagano miješajući na pola puta. Neka se potpuno ohladi. Po želji možete dodati i umjetnog zaslađivača.

Kaša bez zobi


Sastojci:
pola šalice vode ili nezaslađenog bademovog mlijeka
2 žlice bademovog brašna (ili sitno mljevenog badema)
1 žlica mljevenih lješnjaka
2 žlice naribanog kokosa (sušenog)
2 žlice mljevenih zlatnih lanenih sjemenki
1 žlica chia sjemenki
umjetnog zaslađivača po ukusu
maleni prstohvat soli
pola žličice ekstrakta vanilije

Priprema:
Ovu kašu možete lako pripremiti na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici.
Na štednjaku: Dodajte sve sastojke osim vanilije u malu posudu i stavite na lagane vatru. Kuhajte dok se ne zgusne, stalno miješajući, oko 3 do 5 minuta; na kraju umiješajte i vaniliju. Poslužite toplo.
Mikrovalna: Sve sastojke osim vanilije dodajte u zdjelicu koja može u mikrovalnu i dobro promiješajte. Upalite mikrovalnu na najjače i "kuhajte" dok se ne zgusne, oko 2 minute (po potrebi i više); na kraju umiješajte i vaniliju. Poslužite toplo.

Možete mijenjati i prilagođavati sastojke kaše. Po svojoj želji možete dodati ili izbaciti (i prilagoditi omjere svakoga):

  • kokosovo brašno i/ili naribani kokoss
  • sitno mljevene bademe, orahe ili lješnjake
  • mljevene lanene sjemenke
  • Chia sjemenke

Po želji možete dodati i razne začine i dodatke kao što su:

  • kakao (nezaslađeni)
  • cimet
  • vaniliju
  • umjetni zaslađivač po izboru (Stevia, eritrol)
  • malo bobičastog voća

Pikantni zalogaji od jaja, špeka i ljute papričice


za 4-6 osoba

Sastojci:
12 šniti špeka
10 velikih jaja
1/4 šalice milerama
1/2 šalice naribanog Cheddara ili Goude
1/2 naribane tvrde Mozzarelle
2 svježe jalapeño papričice, 1 tanko narezana, druga veoma nasitno narezana ili mljevena
1/2 žličice češnjaka u prahu
sol i papar po ukusu
kokosovo ulje za namašćivanje muffin kalupa

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U velikoj tavi popržite šnite špeka i ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijede.
U posudi zajedno umutite jaja, mileram, sireve, mljevenu jalapeño papričicu i češnjaka u prahu. Začinite solju i paprom.
Namastite lim ili silikonske kalupe za muffine i u svaki stavite uvijenu šnitu špeka, u nju ulijte jaja do dvije trećine i na vrh svake stavite kolutić jalapeño papričice.
Pecite 20 minuta, ili dok jaja više ne izgledaju "mokro". Lagano ohladite prije vađenja iz kalupa za muffine.