Budi spremna za plažu

Bikini dijeta: Četiri kilograma u pet dana? Istražile smo o čemu se radi

Uz nekoliko pravila i primjer jelovnika, i ti možeš u samo pet dana izgubiti između dva i četiri kilograma - barem tako tvrde oni koji su smislii bikini dijetu, a u nastavku saznaj sve o njoj

eepeng-cheong-mNytyaurQWc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ljeto je pred vratima i svi već polako razmišljamo o tome kako je krajnje vrijeme da svoja tijela dovedemo u formu - bilo da želiš izgubiti koji kilogram viška kako bi stala u svoj omiljeni kupaći ili jednostavno stegnuti mišiće, sada je savršeno vrijeme da malo prilagodiš svoju prehranu i kreneš vježbati kako bi do ljeta izgledala baš onako kako želiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što jedu Francuskinje

Pariška dijeta: 14 kilograma u mjesec dana uz ukusne zalogaje. Je li moguće?

No što kada bismo ti rekle da su ti za gubitak dva do četiri kilograma dovoljna svega pet dana, bez napornih vježbi i znojenja te brojanja kalorija? Zvuči nemoguće, no djeluje - riječ je o bikini dijeti koju je osmislila američka nutricionistica Zoe Harcombe, a čija se posebnost krije u tome što možeš jesti koliko želiš, a pritom gubiti na kilaži. Dakle, najvažnije je da iz svoje prehrane izbaciš namirnice koje povećavaju apetit i debljaju, poput šećera, mliječnih proizvoda, prerađene hrane i proizvoda od pšenice.

Nutricionistica koja je osmislila dijetu savjetuje da započneš s eliminacijom hrane koja može uzrokovati osjetljivost koja dovodi do nadutosti. "Možeš jesti meso, ribu, jaja, salate, povrće (ali ne krumpir), uz 50 grama smeđe riže dnevno, tako da nećeš biti gladna tijekom dijete. Možeš uživati i u juhama, samo je važno da iz prehrane izbaciš pšenicu, šećer i mliječne proizvode", ističe Harcombe u svojoj knjizi The Harcombe Diet.

Dobra stvar kod ove dijete je da ne moraš kontrolirati veličinu obroka i paziti koliko toga jedeš, ali i to što nikada nećeš biti gladna, pa ti neće biti teško držati se dijete. Sve što trebaš je slijediti nekoliko pravila za ovu petodnevnu dijetu.

Pravila za bikini dijetu

  • Dnevno popij 1,5 l vode, biljnog čaja ili kave bez kofeina i bez mlijeka.
  • Ne smiješ konzumirati mliječne proizvode, osim čajne žličice maslaca za kuhanje i prirodnog jogurta koji sprečava nadimanje i crijevnu floru održava normalnom.
  • S jelovnika izbaci sve proizvode na bazi pšenice i zamijeni ih smeđom rižom.
  • S jelovnika izbaci i svu prerađenu hranu, alkohol i slatkiše.
  • Za doručak jedi namirnice bogate proteinima, kao što su jaja i slanina, jer ćeš uz njih biti sita do ručka.
  • Možeš jesti sve vrste povrća i od njih spravljati salate, osim krumpira i gljiva.
  • Dijetu možeš provoditi i do 14 dana, a zatim postupno uvoditi namirnice poput krumpira, tjestenine i kruha. No, pripazi da ih ne miješaš s mastima.
Image
Foto: Unsplash

Primjer jelovnika

Sada kada smo prošli sva pravila i znaš što smiješ, a što ne smiješ konzumirati na ovoj dijeti, u nastavku ti donosimo primjer jelovnika za pet dana na bikini dijeti - evo što jesti svaki dan za doručak, ručak i večeru.

Prvi dan: svježa slanina i jaja za doručak, Nicoise salata napravljena od zelene salate, krastavaca, paprike, rajčica, mahuna, inćuna, tunjevine, tvrdo kuhanog jajeta i maslinovog ulja za ručak, piletina i povrće prženo na maslinovom ulju, sa smeđom rižom za večeru.

Drugi dan: 100 g žitarica od smeđe riže sa sojinim mlijekom za doručak, omlet (sa šunkom ili bez nje) sa začinskim biljem pečen na komadiću maslaca i miješana salata za ručak, svježi losos, odrezak i povrće za večeru.

Image
Foto: Unsplash

Treći dan: kajgana pečena na komadiću maslaca za doručak, meso i salata od smeđe riže s dodatkom nasjeckane paprike, krastavca, mladog luka i celera za ručak, janjeći but s ružmarinom i povrćem za večeru.

Četvrti dan: 100 g žitarica od smeđe riže sa sojinim mlijekom za doručak, mješavina zelene salate, krastavca, rajčice, mladog luka, celera, šunke narezane na kockice, piletine ili puretine, tvrdo kuhanog jaja i maslinovog ulja za ručak, svinjski kotleti ili odresci lososa i povrće za večeru.

Peti dan: omlet (sa šunkom ili bez nje) za doručak, pečena piletina s povrćem ili salatom od naribanog kupusa, mrkve i luka za ručak, paella sa smeđom rižom, mediteranskim povrćem i plodovima mora za večeru.