Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

5 pravila vježbanja slavne Jillian Michaels kojih se morate držati

Pravi savjeti mogu imati ogroman utjecaj na rezultate

5 pravila vježbanja slavne Jillian Michaels kojih se morate držati
Budi najbolja verzija sebe.

Jedna od najpoznatijih svjetskih fitness trenerica Jillian Michaels, postala je poznata s razlogom - njeni programi vježbanja i savjeti zaista funkcioniraju! Tim savjetima ona želi ispuniti svoju životnu želju, a to je da pravilni način vježbanja i zdrava prehrana postanu dostupni svima. Upravo su te dvije stavke najvažniji savjet koji ona daje kada je u pitanju dovođenje tijela u formu - zdrava prehrana i pravilno vježbanje moraju ići ruku pod ruku, samo tako može se postići zdravlje tijela i dobra fizička sprema.  

Uz to, ovo je 4 stvari na koje Jillian da biste trebali obratiti pozornost kada je u pitanju vježbanje.

1. Najvažnija je ispravna forma kod vježbanja

"Ispravna forma je ključna. Možda to zvuči dosadno, ali to je istina.", kazala je Michaels za portal Self.com. Pravilnim načinom vježbanja i izvođenja tijela, pravim držanjem tijela i ispravnim pokretima postižu se pravi rezultati, a suprotno može značiti umanjenu korist vježbanja ili čak ozbiljne ozlijede. Prije nego počnete vježbati, o čemu god se radi - trčanju, pilatesu, jogi, vježbama s utezima, educirajte se i zatražite savjet stručne osobe.

To osobito vrijedi ako odlazite vježbati s utezima u fitness centar. Ako si možete priuštiti nemojte se libiti uzeti osobnog trenera. U suprotnom, nemojte se sramiti upitati osobu zaposlenu ondje da vam pokaže vježbe, te je zamoliti da tu i tamo pripazi radite li ispravno vježbe. Ako vježbate sami (u teretani ili kod kuće) dobro bi bilo da vježbe izvodite ispred ogledala kako biste sami mogli vidjeti držite li tijelo ispravno kod vježbanja.

2. Uključite vježbe snage u svoju rutinu vježbanja

Ako još niste čuli, vježbe snage (vježbe s utezima) veoma su važan dio vježbanja za cjelokupno tijelo - i ne, ne morate brinuti da ćete izgledati krupnije zbog veće mišićne mase. Osobito ako ste žena - povećati mišićnu masu nije baš tako jednostavno. "Vježbe s utezima jedan su od najboljih načina kako ubrzati metabolizam, sagorjeti masne naslage i zadržati čistu mišićnu masu i gustoću kostiju", tvrdi Michaels. one pomažu i u bržem gubitku viška kilograma - većom čistom mišićnom masom čak i u mirovanju sagorijeva se više kalorija.

3. Birajte načine vježbanja u kojima zapravo uživate - i povremeno ih mijenjajte

Najvažnija stvar je pronaći aktivnost u kojoj uživate ističe poznata fitness stručnjakinja. "Ako mrzite taj način vježbanja ili se grozite odlaska na vježbanje, to neće ići", kaže. Bez obzira na to odlučite li se za plivanje, boks, vožnju bicikla, zumbu, ili plesni cardio, vježbanje mora biti nešto čemu ćete se barem malo radovati.

A pravi trik, kada pronađete aktivnost u kojoj uživate, jest da osim nje uključite i druge vježbe i načine vježbanja. Rutina u vježbanju, gdje stalno radite jedno te iste stvari i pokrete, nije dobra stvar. Vaše tijelo s vremenom će se naviknuti na izvođenje tih vježbi pa one više neće biti jednako efikasne. Zato je važno povremeno uključiti i neke druge aktivnosti, po mogućnosti još neke  kojima uživate.

4. Budite odgovorni

Ponekad (osobito na početku) strogo držanje discipline redovitog vježbanja znači pronalaženje kreativnih načina kako da budete odgovorni i ne odustajete od svojih odluka. Michaels ističe kako je najefikasnija metoda pronalaska osoba/prijatelja koji će vas motivirati. Čak i kada niste raspoloženi prijateljica će vas nagovoriti da svejedno odete vježbati - ili još bolje zajedno krenite pa ćete jedna drugoj biti motivacija. Malo skuplja motivacija mogu biti plaćeni satovi vježbanja ili plaćeni osobni trener, što će vas također potaknuti da ipak odete razgibati se. Dosljednost je ono što će vam pomoći da najbrže vidite rezultate, zato pronađite najbolju taktiku kojom ćete pokazati odgovornost da vi možete i želite vježbanje uključiti u svoj način života.

5. Pobrinite se da trud u vježbanju prati i zdrava, umjerena prehrana

Bez obzira na to koliko naporno vježbate, rezultati neće biti baš najbolji ako to ne prati i razumna, zdrava prehrana. Nekoliko osnova koje Michaels predlaže: "Pazite da se ne prejedate. Prestanite jesti prije nego osjetite sitost. Kalorije se itekako broje, bez obzira na to koliko zdravo se hranite. Birajte  prehranu koja se bazira na puno povrća, čistih proteina i cjelovitih ugljikohidrata. Kvaliteta prehrane je ključna."

Izvor: Self.com
Foto: rockymountainhigh via Foter.com / CC BY

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.