Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Misli svojom glavom

Da, i to postoji: Tamna strana zahvalnosti

pexels-marcus-wöckel-883466.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Nova studija objavljena u časopisu Emotion pokazala je da su se ljudi koji su iskazivali izraženi osjećaj zahvalnosti ponašali društveno neprihvatljivo. Ispitanici koji su bili uvedeni u stanje pojačane zahvalnosti, bili su podložniji manipulaciji, odnosno slušanju i ispunjavanju naredbi koje nisu društveno prihvatljive, za razliku od onih ispitanika koji nisu osjećali zahvalnost.

Zbog čega je zahvalnost dvosjekli mač?

Razlog leži u emocionalnom stanju koje zahvalnosti potiče. Za razliku od osjećaja sreće i općenito drugih pozitivnih osjećaja, zahvalnost je usko povezana s emocinalnim stanjima prihvaćanja, smirenosti i pripadanja.
Zahvalnost se razlikuje od sreće, ne u pozitivnosti emocionalnog iskustva, već u njegovom intenzitetu. Zahvalnost je emocionalno stanje niskog intenziteta, dok je sreća emocionalno stanje visokog intenziteta.
To je ralog zbog kojega psiholozi i psihoterapeut savjetuju ljudima da prije odlaska na počinka zahvale na svemu lijepom što im se u danu dogodilo. Jer pomaže da se čovjek smiri. Sreća nas, pak, ushićuje.
No, prema spomenutom istraživanju potencijalno postoji i tamna strana zahvalnosti. Ona te čini podložnom tuđem utjecaju. Drugim riječima u tom smirenom stanju u koje zahvalnost dovodi osobu, ona je u većem riziku da padne pod moralno upitan utjecaj drugih, odnosno da možda čak, u ekstremnim situacijama, nekome našteti.


No, to ne znači da će te osjećaj zahvalnosti spriječiti da misliš svojom glavom i djeluješ za dobrobit drugih. U psihologiji je čest slučaj, pa tako i sada, da stvari nisu crno bijele, ondnosno puno su kompleksnije, no što se čine. Ovo je tek jedna crtica, zamka u koju nesmotren čovjek može upasti. Zahvalost ima puno više dobrih strana - poboljšava san, smanjuje stres, poboljšava tjelesno i psihičko zdravlje te sveukupno povećava kvalitetu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.