Budi najbolja verzija sebe.
Anonimni korisnik

Od svoje 15. godine borim se sa samopoštovanjem. Kako da napokon zavolim samu sebe?

Upit čitateljice:

Pozdrav, trebala bih vaš savjet. Imam 21 godinu i od svoje 15 godine imam veliki problem sa samopoštovanjem. S 15 godina sam krenula mrziti svoj izgled, prvo je krenulo vrijeđanje od strane nekih cura da sam ružna, da se ubijem od ružnoće....a onda sam ja sama shvatila sebi u glavi da nisam dostojna ničeg jer sam ružna. Imam dečka koji kaže da sam lijepa, obitelj i poznanike koji kažu da sam izrasla u lijepu curu. Međutim, svakim danom sve više mrzim svoj izgled, svakim danom si nalazim sve više mana (od celulita, malo debljih nogu, okruglog lica, malo više kg, ružne velike grudi, jači gležnjevi...) Ne sviđa mi se ništa na meni. Uslikam se na kameri i izgledam odvratno, gledam se na slikama i muka mi bude. Svi kažu da je to sve u mojoj glavi i da si nađem nešto na sebi što mi se sviđa. Ali ja kada to i nađem i svidi mi se, sjetim se nedostataka. Gledam cure po Instagramu, Tik Toku.....sve su modeli (lijepo lice, uzak struk, lijepo oblikovana stražnjica, dobra građa nogu....) i shvatim koliko sam ja zapravo od te ljepote daleko. I trebam savjet kako da napokon zavolim sebe takvu kakva jesam, kako da se prihvatim i da poradim na sebi. Hvala unaprijed

Hej, slobodno nam se obrati

Imaš pitanje vezano uz ljubav, bolne mjesečnice, što da dalje napraviš u životu, poslu?
Postavi Pitanje

Odgovor stručnjaka

Način na koji vidimo same sebe naziva se samopoimanje te je to pojam koji možemo podijeliti u tri dimenzije: sliku o sebi, svijest o sebi i samopoštovanje. Samopoštovanje definiramo kao svijest o vlastitoj vrijednosti, mislimo li o nama samima u pozitivnim ili negativnim terminima. Ono se temelji na nizu iskustava poput doživljaju uspjeha ili neuspjeha, (ne)zadovoljstvom trenutnim prijateljima, romantičnim odnosima, aktivnostima te fizičkim karakteristikama i izgledu. 

Velik dio naše svakodnevice povezan je s korištenjem društvenih mreža te koliko god prednosti društvene mreže imaju, mogu negativno utjecati na naše samopoštovanje i mentalno zdravlje. Prilikom prezentiranja na društvenim mrežama veliki fokus stavlja se upravo na fizički izgled, stoga ni ne čudi da velik broj korisnika društvenih mreža svojim slikama manipulira kako bi izgledali prilagođenije nametnutim društvenim standardima, a to postižu filterima ili programima za uređivanje. Važno je znati kako puno fotografija na društvenim mrežama nisu odraz realnosti i ne odražavaju stvarnu sliku ljudskog tijela. 

Treba biti svjestan i toga da smo svi različiti te da nitko nije savršen, odnosno da nas naše nesavršenosti čine jedinstvenima i lijepima. Također treba biti svjestan kako je standard ljepote s kojim se svi nekada uspoređujemo često nerealan i pod utjecajem društvenih mreža koje iskrivljuju pravu sliku ljudskog tijela. Moramo razumjeti da uspoređivanje s nedostižnim idealima na Internetu lako može izazvati neugodne osjećaje, zato što se tamo svi prikazuju u najboljem mogućem svjetlu. Društvene mreže ponašaju se tako da većinom nisu mjesto za dijeljenje ranjivosti, problema, fizičkih nedostataka i slično, stoga trebamo imati na umu da naizgled savršene fotografije predstavljaju samo jedan aspekt nečijeg života, a iza sebe skrivaju ono što svi ljudi imaju – nesavršenosti.

Bitno je istaknuti kako je samopoštovanje nešto što se gradi i razvija, a naravno postoje načini i koraci kako poboljšati samopoštovanje i raditi na odnosu prema nama samima. S obzirom na to da navodiš da društvene mreže snažno utječu na tvoje samopoštovanje i odnos prema vlastitom tijelu nekada je dobro smanjiti vrijeme koje na istima provodimo. Isto tako dobro je razmotriti kakav sadržaj i profile na društvenim mrežama pratimo, postoji i puno profila koji promiču nesavršenosti kao sastavni dio ljepote, što i jesu, a i profila koji se bave promicanjem rada na sebi i mentalnog zdravlja koji te, ako već koristiš društvene mreže, mogu osnažiti da se osjećaš bolje oko svog izgleda i tijela. Drago mi je čuti da imaš podršku iz svoje okoline jer je to veliki faktor u razvijanju samopoštovanja, a u svoju rutinu možeš uvesti i jednostavne zadatke jačanja samopoštovanja poput svakodnevnog zapisivanja onog na čemu smo zahvalni, onog što smo danas dobro učinili ili nečeg što na sebi volimo i cijenimo. Ovakvi zadatci nam omogućuju, da kada se osjećamo loše, da se podsjetimo svih dobrih stvari koje u životu imamo. Ukoliko ti samopoštovanje značajno utječe na svakodnevicu i ograničava te u svakodnevnom normalnom funkcioniranju uvijek možeš razmotriti i opciju da potražiš stručnu pomoć i podršku u vidu psihoterapije kako bi sa stručnjakom poradila na jačanju svog samopoštovanja. 

Maja Vdović, mag. psych.
Psihologinja
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.