Budi najbolja verzija sebe.

Prvi simptomi: Kako uočiti trudnoću što ranije?

Prvi simptomi trudnoće često se, baš kao i trudnoće, razlikuju od žene do žene, no neki su uvijek isti. Evo kako ih prepoznati

Budi najbolja verzija sebe.

Kako bi kućni test na trudnoću pokazao željeli plusić često je potrebno čekati izostanak mjesečnice. Kod nekih žena čak ni tada neće pokazati trudnoću, već je potrebno pričekati još koji dan. Sada to zvuči vrlo jednostavno, no kada ste u koži žene koja čeka dani se tada čine kao godine. 

Prvi simptomi trudnoće često se, baš kao i trudnoće, razlikuju od žene do žene. Neke žene će vrlo jednostavno već u samom početku trudnoće znati da je to - TO , dok će neke proći cijelu trudnoću bez nekih posebnih simptoma pa će biti nemoguće uočiti trudnoću rano. Većina novopečenih trudnica je uglavnom na zlatnoj sredini između ove dvije krajnosti. 

Svakako najpoznatiji simptom trudnoće jesu jutarnje mučnine (koje često nisu samo jutarnje). One se uglavnom počinju javljati postupno, često počinju kao čudan osjećaj lučenja više sline nego što je to uobičajeno, dok kroz nekoliko dana postaju prave mučnine. Dok će kod nekih trudnica i ovaj simptom potpuno izostati, kod nekih trudnica će nažalost biti prisutan vrlo dugo. Iako se mučnine uglavnom smiruju zajedno sa divljanjem hormona u prvim tjednima, kod nekih trudnica mogu potrajati i sve do poroda. Ako imate problema s mučninama, pokušajte si pomoći manjim, ali češćim obrocima, konzumacijom mineralne vode, badema, čajeva ili đumbira. 

Budi najbolja verzija sebe.

Često u “paketu” s mučninama dolazi odbojnost prema određenoj hrani, neki mirisi ili okusi vam počinju smetati. Grudi postaju osjetljive i otečene, što je dvosmislen simptom jer mnogim ženama upravo osjetljive grudi budu znak da se mjesečnica približava. Bradavice u trudnoći postaju tamnije, a iz tjedna u tjedan mogli biste primijetiti i sve izraženiju nadutost u trbuhu. Često se javljaju problemi sa spavanjem ili vrlo izražen umor čak i kada ste se normalno naspavali tijekom noći. 

Još jedan simptom trudnoće koji može zbuniti novopečene trudnice jest implantacijsko krvarenje. Ovo krvarenje nije oblino, može biti nalik na kratkotrajan iscjedak ili točkasto krvarenje kroz 2 ili 3 dana, a može i potpuno izostati. Uglavnom je praćeno blagim grčevima ili kratkotrajnim bolovima, a znak je da se oplođeno jajašće usadilo u stijenku maternice. 

Do većine simptoma dolazi zbog divljanja hormona i njihove razine sada nisu uobičajene, pa tijelo reagira. Tako se mogu pojaviti i vrtoglavice, blage glavobolje ili bolovi u leđima zbog popuštanja ligamenata, no ovi simptomi vrlo brzo nestaju. Što nije slučaj kod čestog mokrenja, koje se počinje javljati vrlo rano u trudnoći i ostaje uglavnom prisutno sve do poroda. 

Kada su se kod tebe javili prvi simptomi?

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.