Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

KI NO BI ili ljepota godišnjih doba kao tema japanske večeri u restoranu Takenoko

Vrhunski specijaliteti i čaša autentičnog japanskog gina razlozi su zbog kojih se u Takenoku prošle večeri tražio stol više

KI NO BI - Takenoko 1.jpeg
Foto: Bojan Zibar
Budi najbolja verzija sebe.

Japanska kultura i način života odražavaju se i u vrlo specifičnoj i prepoznatljivoj japanskoj kuhinji. Uravnoteženi i jednostavni, a bogati okusom i mirisom, japanski specijaliteti omiljen su izbor mnogih od nas. Zagrebački restoran Takenoko prepoznatljivo je odredište ljubitelja japanske kuhinje, a prethodna večer protekla je u znaku japanske riječi KI NO BI, koja se u hrvatskom jeziku može prevesti kao „ljepota godišnjih doba.“ Japanci cijene preobrazbu koju priroda proživljava izmjenom godišnjih doba, a posebice se vesele proljeću kada procvjeta sakura. Upravo je buđenje prirode poslužilo kao inspiracija i povod za ugodnu večer u restoranu Takenoku, uz široku lepezu vrhunski spravljenih japanskih specijaliteta te autentičan japanski gin.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Za KI NO BI večer u Takenoku osmišljen je specijalni jelovnik i slijed hladnih i toplih predjela, glavna jela i desert te gin podrijetlom iz Japana, kao poseban touch. Od šarolike ponude hladnih predjela ljubitelji japanske gastronomije mogli su uživati u ljutim ili blažim varijantama. „Ljutu priču“ pišu Takenoko tartar i Takenoko ceviche. Takenoko tartar spravljen je od lososa, brancina i jakobovih kapica, a za spicy efekt zadužena je aji amarilo papričica. Takenoko ceviche čine brancin i jakobove kapice te krekeri od sipe, uz panca chili za dozu ljutine. Poslužen je i klasik bez kojeg je japanska večera nezamisliva – njegovo veličanstvo sushi. Topla predjela nisu kaskala za hladnim, a izbor je bio sačinjen od kozica u tempuri, spring rolica i tune kakuni, koja se ističe zanmljivim spojem marinirane tune, manga, mladog šinata i wasabi umaka. Ponudom glavnih jela, Takenoko je mislio kako na ljubitelje mesa, tako i na ljubitelje ribe. Prva kategorija mogla je uživati u pačjem confitu - pečenom batku zabatku na kremi od celera i demiglacu od patke i naranče ili u jelu pod nazivom tori teriyaki – robata, pečenoj piletini sa sezamom, mladim lukom i teriyaki umakom. Pravi gastronomski doživljaj upotpunjen je japanskim ginom,suhim ginom osmišljenim u Kyotu. Pripravljen je od 11 pažljivo odabranih biljaka, podijeljenih u šest različitih kategorija ili elemenata: baza, citrusi, čaj, začinsko bilje, cvijetne/voćne arome te biljne arome. Svaki od navedenih 6 elemenata macerira se u rižinoj rakiji prije nego što se odvojeno destilira. Nakon slanih jela, red je došao i na deserte. Na jelovniku su se našli goma no pafe, pjenica od sezama sa sladoledom od zelenog čaja, zatim čokoladni ganache te mochi, japanski sladoled tri okusa.

shimmer fallback

Ugodan i elegantan ambijent, vrhunska hrana i autentičan gin KI NO BI, privukli su mnoge zaljubljenike japanske gastronomije u Takenoko, među kojima i Anu Rucner, Karlu Zelić, Paulu Sikirić, Lorin Nukić, Donnu Lugonja Petković, Mateu Miljan Rafaj i Ivanu Pirizović.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.