Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
A što kada ne čuješ dobro?

Gosti proslave iskusili su kako je živjeti i s 30 posto smanjenim sluhom

Tvrtka koja se bavi slušnim pomagalima organizirala je proslavu 115 godina rada, ali su i upozorili na trenutačni loš položaj osoba s oštećenjem sluha

Neuroth 3.JPG
Budi najbolja verzija sebe.

Austrijska tvrtka Neuroth slušna pomagala 10 godina svoje prisutnosti u Hrvatskoj obilježila je svečanim događanjem za stotinjak uzvanika uz nastup glazbene dive Radojke Šverko. Okupljanje je bilo i prigoda za prisjećanje na same početke tvrtke Neuroth prije čak 115 godina u Austriji, ali i na trenutni položaj osoba s oštećenjem sluha u Hrvatskoj.

Izvrsnost je ono što Neuroth prati od samih početaka i što je nepovratno promijenilo područje slušne akustike i pristup korisnicima ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe u posljednjih 115 godina. No, za vrijeme 10 godina djelovanja u Hrvatskoj dogodile su se brojne promjene od kojih nisu sve bile na bolje, istaknula je direktorica tvrtke Neuroth slušna pomagala Iva Franić. U Hrvatskoj se u nekoliko navrata u tom periodu dogodilo umanjivanje prava osoba s oštećenjem sluha.

shimmer fallback

Proces je započeo ukidanjem prava na baterije putem doznake korisnicima pomagala, a zatim i podizanje granice za obnavljanje aparata s pet na sedam godina. Posljednji i možda najteži udar, čisto zbog dalekosežnosti svog učinka, je smanjenje vrijednosti doznake za slušno pomagalo. Medicinski stručnjaci su danas ti čije mišljenje nikako ne može i ne smije biti podređeno mišljenju administracije. Unatoč otežanim uvjetima, Neuroth ostaje pri svojoj filozofiji poslovnja uz obavezu zadržavanja osnovne kvalitete proizvoda i usluge, posebno za najranjivije ekonomske skupine korisnika te nastavlja pružati vrhunsku uslugu i proizvode onim klijentima koji to od nas očekuju“, istaknula je direktorica Neurotha za Hrvatsku, Iva Franić.

Neuroth je predan poticanju unapređenju statusa osoba s oštećenjem sluha što posljedično dovodi do značajnog poboljšanja kvalitete života. Jedna od inicijativa je propisivanje i nošenje dva slušna aparata jer je ta odredba već standard u drugim zemljama Europske unije. Ovu inicijativu podupire i predsjednik hrvatskog Društva za audiologiju i fonijatriju te izabrani predsjednik europskog Društva za audiologiju u mandatu 2023. do 2025. , prof. dr. Robert Trotić koji se već nekoliko godina snažno zalaže za nošenje oba slušna pomagala.

Gubitak sluha je nepovratan. Ako slušno pomagalo nosimo samo na jednom uhu, drugo uho u potpunosti gubi sluh. Naša istraživanja su pokazala da osobe koje koriste oba slušna pomagala bolje razumiju govor i prirodnije čuju zvukove. Obostrani sluh proširuje slušno područje sa 180 na 360 stupnjeva, a potrebno je i manje pojačanje. Dva slušna aparata postižu tzv. stereo učinak uz koje osoba čuje do 12 metara udaljenosti, a s jednim do 3 metra. Uz to, kvaliteta života je nemjerljivo bolja jer se ne narušavaju kognitivne i intelektualne sposobnosti osobe s oštećenjem sluha. Pozivam vas da podržite zajedničko nastojanje kojem je cilj dugoročna dobrobit osoba koje imaju problema sa sluhom“, upozorio je predsjednik hrvatskog Društva za audiologiju i fonijatriju prof. dr. Robert Trotić.

Prof. Trotić je pozvao na djelovanje kako oštećenje sluha kod sve većeg broja ljudi ne bi eskaliralo u javnozdravstveni problem širih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Gostima je priređeno i posebno iskustvo jer su uvodni dio svečanosti slušali uz smanjen kapacitet sluha za 30 dB, uz zaštitu sluha Earwear koje je poslužilo kako bi doživjeli koliko je ograničavajuće čak i manje oštećenje sluha koje po hrvatskim standardima nije dovoljno za propisivanje slušnog aparata uz doznaku .  

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.