Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Znaš li kako su nastale cipele s visokom petom? Iza naše omiljene obuće krije se zanimljiva priča

Kada malo bolje razmisliš, skroz je logično...

Znaš li kako su nastale cipele s visokom petom? Iza naše omiljene obuće krije se zanimljiva priča
Budi najbolja verzija sebe.

Teško je zamisliti simbol koji više opisuje ženu od cipele na visoku petu (ok, ruž za usne ulazi u usku konkurenciju). Upravo smo zato ostale u blagom šoku dok smo saznale priču o porijeklu ovog legendarnog modnog predmeta.

I kada bolje razmisliš, ustvari shvatiš da je priča logična i da ti nije skroz nepoznata. Sjeti se starih slika iz 17. i 18. stoljeća na kojima je prikazan život francuskog plemstva. Sigurno si vidjela takve portrete, i jedan detalj neodoljivo upada u oči – visoke pete na dvorovima bile su rezervirane isključivo za muškarce.

''Dirljiva'' priča o Louisu XIV

Christian Louboutin tri puta se borio za ekskluzivna prava za crvene potplate na visokim petama, kako bi osigurao monopol na ovaj znak glamura. No glamurozne crvene potplate ušle su u svijet mode davno prije ovog legendarnog brenda. 

shimmer fallbackCipele na visoku petu u Europu su uvezene iz potpuno neočekivanog izvora: dojahale su na nogama perzijskih diplomata 1599. godine. Perzijska karavana došla je u Francusku u potrazi za saveznicima u borbi protiv Turaka. Krenuli su iz Moskve i završili u Lisabonu, i ostali su vrlo zapaženi na svom putu. Najprimjećenije su bile naravno njihove cipele na visoku petu, koje tada nisu predstavljale ništa više nego praktično rješenje za lakše fiksiranje stopala u konjsko sedlo. Do vremena Louisa XIV (1643. – 1715.) u Francuskoj se već razvila fascinacija sa svime što je perzijsko.

Ovaj vladar bio je posebno oduševljen perzijskim izumom. Naime, Louis XIV bio je visok svega 163 centimetara, što ga je ostavilo dosta ispod francuskog prosjeka. Sigurno nije bilo ugodno vladati narodom koji te ''gleda s visoka'' (doslovno), stoga su mu cipele s visokom petom došle kao dar s neba. Čak je znao nositi potpeticu visine do 10 centimetara, čega se ne bi posramila ni jedna ljubiteljica vrtoglavih peta. 

shimmer fallbackKako bi još više naglasio svoju kraljevsku obuću, Lois je naredio da se potpetice na njegovim cipelama oboje crvenom bojom. Odavde potječe slavni Louboutinov ''patent''. 

Veliki modni obrat

Ovo je još jedna priča o jednakosti, a neki bi rekli da je ovoga puta bolje završila za muškarce. Nakon što je zaluđenost Perzijom zapalila i sjevernu Europu, cipele na visoku petu postale su toliko popularne da su ih htjele nositi i žene. U to su vrijeme neke žene počele nositi kraće frizure, dodavati vojničke urese na ramena i pušiti lule. Visoke pete ustvari su bile pokušaj maskuliniziranja njihovog modnog izričaja. 

Prvo su se muške visoke pete počele razlikovati od ženskih tako da su bile mnogo deblje, no nekad na sredini 19. stoljeća su ih muškarci potpuno napustili, a taj događaj u modnoj je povijesti poznat kao ''veliko muško odricanje''. Od tog je trenutka muška moga općenito prestala biti šarena i glamurozno i počela se razvijati prema svojoj jednobojnosti i uniformnosti.

Tako su žene osvojile visoke pete koje su ustvari bile rezervirane sam ona muškarce, na veliku radost nekih, no i malo razočaranje drugih žena.

Image

U visokim petama zaista izgledamo privlačnije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.