Budi najbolja verzija sebe.

Revolucija među vjenčanicama: Kako odabrati onu idealnu na ekološki održiv način?

Ekološka održivost i osvještenost mijenja svijet mode, pa i svijet vjenčanja. Saznajte kako odabrati vjenčanicu bez da ju platite bogatstvo i naštetite prirodi

Budi najbolja verzija sebe.

Velika skupa bijela haljina napravljena od luksuznih materijala koju nosimo samo jedan dan u životu postala je simbol neodrživosti i ekološke neosvještenosti. S obzirom da je modna industrija drugi po redu svjetski zagađivač, naš pristup modi i kupovini odjeće trebao bi se promijeniti. Fast fashion opterećuje prirodu, pa sve popularniji postaje upravo suprotan termin - slow fashion. Proces proizvodnje, izbor materijala, kupovina i plasiranje tržište u slow fashion smislu bazira se na održivosti, koja bi trebala postati imperativ u našem pristupu životu općenito, a ne samo modi. 

Kako se u te nove trendove uklapaju vjenčanja?

Tradicionalne velike raskalašene zabave na koje potrošimo nevjerojatne svote novca nikako. Ali postoji i druga opcija, osobito kada je riječ o kupovini vjenčanica. Saznajte kako pronaći savršenu haljinu za vaš veliki dan na pametniji i štedljiviji način, a  da istovremeno pomognete i održivosti Zemlje. Od iznajmljivanja haljine do kupovine sacond hand vjenčanice, načina ima napretek. 

Budi najbolja verzija sebe.

Dobro se raspitajte o brendu

Jedan od najjednostavnijih načina kako odabrati održiviju vjenčanicu je raspitati se o brendu. Neka vam prioritet budu brendovi koji naglasak stavljaju na ekologiju i pokušavaju u svom poslovanju biti što osvješteniji po pitanju očuvanja prirode. Nekoć je eko moda bila sinonim za grube tkanine i bež tonove, no danas su pronađeni način da proizvod bude eko, a da stil i estetika ne pate zbog toga. 

Provjerite odakle brend nabavlja svoje materijale, kako se i u kojim uvjetima oni proizvode i jesu li njihovi radnici adekvatno plaćeni i već ćete imati puno jasniju sliku o toem je li neki brend održiv ili nije. 

Budi najbolja verzija sebe.

Revolucionarizirajte tradicije

Osim što ćete promisliti o tome od kojeg brenda kupujete, potrebno je razmisliti i o dugoročnosti vaše kupnje. Hoće li vaša vjenčanica biti haljina koju ćete moći ponovno odjenuti ili ćete ju nositi tek na par sati na vaš poseban dan i nakon toga ju odbaciti u taman kutak ormara? 

Tradicionalno zamišljamo vjenčanice kao duge bijele haljine s velom, no ako želite da vaš odabir bude održiviji i da ponovno možete iskoristiti svoju haljinu - odbacite tradicije. 

Odlučite se za jednostavniju, a istovremeno svečanu haljinu koju ćete moći odjenuti i još koji put. Druga opcija je da kupite kombinaciju suknje i topa koji kada se upare izgledaju kao vjenčanica, a istovremeno ih u svakodnevnim prigodama možete nositi odvojeno i kombinirati na različite načine. 

Podržite dobar cilj

Čak i da se ne možete zamisliti ni u jednoj drugoj opciji osim duge, bijele raskošne haljine ne brinite. I dalje postoje načini kako da vaša vjenčanica nije na teret okolišu. Naime, postoje mnoge organizacije koje doniraju vaš novac od kupnje vjenčanice u dobre, humanitarne svrhe. 

Na primjer, svjetska organizacija "Brides Do Good" osnovana je prije 4 godine, a povezuje žene diljem svijeta koje svojim novcem pomažu zaštiti djevojčice iz razorenih obitelji i u opasnim sredinama. Ako im donirate, prodate ili kupite haljinu od njih vaš će novac otići u  humanitarnu zakladu, a vi ćete znati da je vaše vjenčanje pomoglo olakšati život djevojčica diljem svijeta. 

Razmislite o second hand opciji


Kupovina second hand ili vintage komada jedan je od najlakših načina na koje se možete osigurati da ste za svoje vjenčanje odabrali održivu opciju. Kupnja već nošene vjenčanice značit će da ste jednom modnom komadu produžili život, uštedjeli mnogo novca i još bili ekološki osvješteni. A ovaj trend postaje i sve popularniji, na poznatoj tražilici Pinterest samo u 2019. potražnja za second hand vjenčanicama porasla je za 41 posto. 

Web stranica "Still White", online trgovina second hand vjenčanica godišnje preproda oko 20.000 već nošenih vjenčanica i time uspije spriječiti emisiju 216.000 kilograma karbona, 180 milijuna litara vode i 20 milijuna dolara. 

Razmislite o iznajmljivanju haljine

Iznajmiti haljinu odlična je opcija za sve one koji žele što ekološki održiviju vjenčanicu. Ako se odlučite iznajmiti haljinu ili odijelo, smanjit ćete količinu potrošenog novca, ali i odjeće koja će vam nepotrebno skupljati prašinu na dnu ormara. 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.