Budi najbolja verzija sebe.

Ovi će ti koraci pomoći da pronađeš svoj modni stil. I zapamti, ne moraš pratiti trendove

Uz ove stilske trikove pronaći ćeš svoj osobni stil, ali i izgraditi garderobu koju ćeš moći nositi godinama

Budi najbolja verzija sebe.

Termin 'osobni stil' je modni žargon koji se često spominje u svijetu mode, no što zapravo znači imati stila? Modni stil gradi se godinama i on nije vezan uz aktualne trendove.


Osoba sa stilom uvijek će biti odjevena dobro, čak i ako ne nosi odjeću koja je trenutno trendi. Činjenica je da ne pristaju svi krojevi jednako dobro svima i upravo je iz tog razloga važno pronaći ono što će najbolje funkcionirati za nas i u čemu ćemo se osjećati ugodno, ali i privlačno.

via GIPHY

Budi najbolja verzija sebe.

Želiš li malo poraditi na izgradnji vlastitog stila, postoje određeni i vrlo jednostavno koraci koje trebaš proći, a koji će ti pomoći da lakše osmišljavaš svoje svakodnevne kombinacije.

Najprije moraš shvatiti kakvu odjeću uistinu voliš, a nakon toga i u čemu se osjećaš najsamopouzdanije. U nastavku donosimo deset najvažnijih koraka koji će ti pomoći da pronađeš svoj osobni stil te da izgradiš garderobu koju ćeš moći nositi godinama, bez obzira na trendove.

Foto: Instagram

Biraj krojeve koje ti pristaju

Ovisno o tvom obliku tijela i građi, zasigurno postoje modeli koji ti najbolje pristaju - ističu one dijelove tijela na koje se ponosiš, a skrivaju ono što ne treba biti viđeno. Kod kupnje nove odjeće uvijek biraj takve modele, a izbjegavaj sve ono u čemu se ne osjećaš privlačno.

Budi najbolja verzija sebe.

Pronađi svoje 'it' komade

Svaka poznata osoba koja je ikona stila ima neke svoje upečatljive komade koje najčešće nosi i koji su dio njezinog prepoznatljivog stila. To može biti specifičan modni dodatak poput šešira, određena boja ili print pa čak i beauty trik. Primjerice, Caroline Issa uvijek se pojavljuje s crvenim ružom na usnama, a Annu Wintour rijetko kad možemo vidjeti bez sunčanih naočala.  

Investiraj u komade za koje znaš da ćeš ih nositi vječno

Uspješan osobni stil onaj je koji ćeš voljeti godinama pa se fokusiraj na komade koje ćeš moći nositi sezonama, a izbjegavaj trendi odjeću koju ćeš odjenuti samo nekoliko puta. Ideja o izgradnji tzv. 'capsule' garderobi u posljednjih je nekoliko godina postala vrlo popularna, a ističe kvalitetu odjeće iznad kvantitete. Radije kupi nekoliko vrijednih i skupocjenih komada koje ćeš voljeti, nego hrpu krpica koje iduće ljeto više nećeš moći nositi.

Kreiraj svoj 'mood board'

Moodboard je svojevrsni kolaž sastavljen od inspirativnih slika, fotografija, natpisa, itd. Potiče kreativnost i služi kao inspiracija, a vrlo se često koristi i u svijetu mode. Svaki put kad vidiš styling ili komade koji ti se sviđaju, spremi ih kako bi se mogla inspirirati u onim trenucima kada ti ponestane inspiracije. S obzirom na to da je danas sve online, najbolja platforma za kreiranje moodboarda je Pinterest.

Izbaci odjeću koja ti se ne sviđa

Sigurno postoje određeni komadi odjeće koji su ti mrski ili ti nikako ne pristaju, no svi ih nose pa ih i sama imaš u ormaru. Prestani kupovati takvu odjeću i radije se fokusiraj na one komade u kojima ćeš se osjećati dobro.

Pronađi svoje boje

Baš poput odjeće, zasigurno postoje i određene boje koje ti pristaju dobro. Kod kupnje, uvijek biraj upravo tu paletu boja za koju znaš da ti pristaje i u kojima se osjećaš samopouzdano. S druge strane, izbjegavaj boje u kojima se ne osjećaš dobro. To ovisi i o boji kože, kose i očiju pa se malo igraj ispred ogledala i isprobavaj odjeću u raznim bojama. Ubrzo ćeš shvatiti što ti pristaje, a što ne.

Reorganiziraj svoju garderobu

Želiš li imati kvalitetan osobni stil, vrlo je važno imati urednu i organiziranu garderobu. Svake sezone pregledaj svoju garderobu i izbaci sve ono što više ne nosiš. Nemoj pretjerivati s količinom odjeće, već se radije fokusiraj na kvalitetne komade koje ćeš moći nositi sezonama.

Izbjegavaj trendove i fokusiraj se na klasične komade

Iako nas modni trendovi ponekad vraćaju odjeći koju volimo, svijet mode danas je postao toliko dinamičan da je teško ostati u toku. Osim toga, brza moda nanosi velike štete okolišu pa je bolje fokusirati se na klasične i kvalitetne komade koji će biti nosivi godinama, umjesto na odjeću slabije kvalitete koja će se poderati i uništiti već nakon nekoliko pranja. Kvalitetne klasične komade po pristupačnijim cijenama možeš pronaći i u second-hand trgovinama, kao i u raznim dizajnerskim outletima.

Ostani vjerna brendovima koje voliš

Jednom kad pronađeš modne brendove čija ti odjeća odgovara, ostani im vjerna. Brendovi često imaju svoju politiku i strategije prema kojima izrađuju odjeću, a neke od svojih ključnih komada izbacuju svake sezone pa uvijek vrijedi reinvestirati u one modele za koje znaš da dobro funkcioniraju za tebe.

Pronađi svoje ikone stila

Sigurno postoje slavne dame čijem se stilu diviš, a ako ne znaš za nikog takvog, onda ih pronađi i inspiriraj se njihovim načinom odijevanja. To može biti i žena iz tvoje okoline ili neka manje poznata blogerica. Pronađi osobe čiji ti se stil sviđa i neka ti posluži kao inspiracija za izgradnju vlastitog modnog stila po kojem ćeš biti prepoznatljiva.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.