Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kraljice oblina koje su preokrenule modni svijet naglavačke: Tko su najpoznatije svjetske plus size dame?

Svijet mode mijenja se iz dana u dan, a posljednjih godina sve su glasniji zahtjevi da modne kampanje i modeli počnu prikazivati stvaran život i stvarne žene. S rastom body positivity pokreta pojavili su se i prvi plus size supermodeli, a mi ti donosimo listu pet najslavnijih

Kraljice oblina koje su preokrenule modni svijet naglavačke: Tko su najpoznatije svjetske plus size dame?
Budi najbolja verzija sebe.

Posljednjih je stotinu godina velikom većinom vremena mršava i vitka ženska figura bila u modi, dok su renesansne figure bile stvar prošlosti. Ipak, posljednjih nekoliko godina svjedočimo porastu broja plus size modela na modnim pistama kao i sve većem rastu popularnosti manekenki koje nisu standardne mršavice, već raskošne žene s oblinama.

Cijela priča o body positivity pokretu započela je 1960-ih godina u SAD-u kada su se žene ujedinile i pokrenule pokret kojem je cilj bio upozoriti na diskriminaciju debelih ljudi, a osobito žena, u javnosti. Iako taj prvi pokret nije bio toliko usmjeren na modu već je imao značajne političke konotacije, otvorio je vrata za pokrete budućnosti i nagovijestio trendove kojima trenutno svjedočimo. 

Image

Njihove ih mane čine posebnima: Ove zvijezde ruše stereotipe o ljepoti i to na vrlo inspirativan način

Prva modeling agencija za žene s oblinama i iznad konfekcijskog broja 40 otvorena je 1970-ih godina, a zvala se Big Beauties - Little Women. Ova se agencija bavila i zapošljavala isključivo plus size modele. Ipak, modni se dizajneri nisu previše obazirali na zahtjeve da u modne kampanje uključe i žene s većom tjelesnom težinom. Sve do kraja 1980-ih bilo je praktički nezamislivo na modnoj pisti vidjeti manekenku koja nije imala savršene proporcije. 

No, s dolaskom 1990-ih stvari su se počele mijenjati, a pad prodaje odjeće luksuznih modnih marki natjerao je dizajnere da promisle što rade, pa su Valentino i Givenchy među prvima na svoje modne revije počeli uključivati i žene s oblinama. S dolaskom 21. stoljeća sve se više počelo govoriti o problemima s poremećajima u prehrani s kojima su se borile mnoge manekenke, a javnost je počela bojkotirati dizajnere koji su za svoje kolekcije koristili iznimno mršave žene. 

Ljudima je postalo bitno da moda odražava stvarnost, a stvarnost je takva da većina žena nema idealne tjelesne mjere 90-60-90. Od 2008. do danas svjedočimo naglom porastu popularnosti plus size modela, koje danas po slavi svrstavamo bok uz bok s Viktorijinim anđelicama. Čini se da je imperativ mršavosti došao svom kraju, pa ulazimo u novu realističniju fashion eru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Izdvojile smo stoga pet trenutno najslavnijih i najpoznatijih plus size manekenki čije će te životne priče i modni stil sigurno inspirirati. 

Ashley Graham

Supermodel Ashley Graham definitivno je najpoznatija plus size manekenka svijeta. Pojavila se na naslovnicama Voguea i Ellea, a niti jedna važna modna revija ne odvija se bez nje. Ova ljepotica bila je i zaštitno lice Michaela Korsa i H&M-a, a na svojem Instagramu stalno progovara o tome koliko je važno prihvatiti svoje tijelo i voljeti se takvi kakvi jesmo.

Od početaka svoje karijere do danas je izdala knjigu, zaradila milijune, lansirala vlastitu kolekciju kupaćih kostima i donjeg rublja te postala inspiracija krupnijim ženama diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Iskra Lawrence

Britanska manekenka Iskra Lawrence jedna je od poznatijih plus size manekenki, a slično kao i Graham svoje društvene mreže koristi ne bi li zagovarala body positivity i prihvaćanje viška kilograma kao jednako lijepih. Iskra ima i svoj YouTube kanal na kojem razotkriva mitove o tome kako su manekenke savršene i bez mana te pokazuje kako se fotografijom može manipulirati prikaz stvarnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Denise Bidot

Denise Bidot jedna je od revolucionarki plus size pokreta i prva žena s oblinama koja je prošetala tjednom mode u New Yorku 2014. godine. Ova pionirka pokreta za prihvaćanje tijela svih veličina danas vodi vlastiti lifesytle pokret koji se zove „Ther's no wrong way to be a woman“, a koji je pokrenula 2016. Od tada do danas pojavila se na desecima reklama, naslovnicama časopisa i prošetala mnogim svjetskim fashion pistama.

Tess Holliday

Majka dvoje djece i vjerojatno najpoznatija pretila manekenka, Tess Holliday slavna je zagovornica veće reprezentacije pretilih ljudi u fashion svijetu. Naime, iako svjedočimo porastu broja plus size manekenki, one pretile i dalje su posve zapostavljene, a Tess to želi promijeniti. Iako se susreće s mnogim kritikama da zapravo propagira nezdrav način života te da je njezino stanje bolest, ova se manekenka njih ne obazire već i dalje krči svoj modni put. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Candice Huffine

Bivša tinejdžerska ljepotica i misica, Candice Huffin danas je plus size model koji je svoju karijeru započeo 2000. godine, a od tada do danas se profilirala kao jedna od najljepših i najtraženijih plus size manekenki svijeta. Instagram senzacija, zagovornica zdravog života, ali i prihvaćanja vlastitog izgleda, Candice je surađivala s brojnim slavnim dizajnerima, a danas ima i svoju sportsku marku Day/Won. 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.