Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Boja odjeće i ton kože

Crvena ili ipak žuta: Koje boje odjeće ti najviše odgovaraju prema tonu kože

Koja mi boja najbolje pristaje? Ovo je stara modna dilema koja se javlja svake sezone, a ako se i dalje to pitaš, stručnjaci u nastavku otkrivaju koja je savršena kombinacija boja za tebe

boja-odjeca.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

U modi nema strogih pravila i svatko od nas može nositi što god želi. Ipak, odabir boja koje nam najbolje pristaju može poboljšati naš prirodni ten i dati nam bolji izgled. Boje općenito podižu svaki look i daju osobnost svakom izgledu pa ih je uvijek dobro ukomponirati u outfite, a još je bolje ako te boje najviše laskaju našem tonu kože.

Prema istraživanju Stitch Fix UK, jedna trećina Britanaca kaže da im se raspoloženje podiže kada nose svijetle nijanse, a 35% njih doživljava poticaj u kreativnosti kada nose u šarenu odjeću. A da je tome tako objašnjava i modna psihologinja Shakaila Forbes-Bell.

Image
Mudrosti Istoka

Energija u bojama: Koja je boja tvoje aure prema horoskopskom znaku?

"Nošenje svijetlih boja kao što su žuta, crvena, ružičasta i plava dolazi s istinskim psihološkim i fiziološkim dobrobitima. Utvrđeno je, na primjer, da crvena i žuta povećavaju krvni tlak, broj otkucaja srca, uzrokujući da se osjećamo budnije, uzbuđenije i energičnije. Plava, za usporedbu, proizvodi umirujuće tjelesne reakcije, čineći da se osjećamo opušteniji i spokojniji", kaže ona.

Dakle, boje su uvijek dobra ideja, a kada je riječ o bojama koje ćemo nositi na sebi, najbolje je odabrati one koje nam najviše laskaju. Evo i kako to učiniti.

Kako odrediti koja ti boja najbolje pristaje?

Kako bi odredila koja je boja najbolja za tebe, tu je analiza boja - metoda koja određuje koje su boje odjeće i koje nijanse šminke usklađene s nečijim tenom, bojom očiju i bojom kose. Također će ti pomoći da shvatiš i sitnije detalje, poput boje nakita koja ti najbolje pristaje. Postoje dva područja koja treba uzeti u obzir pri analizi boje - tvoj osnovni ton kože i tvoja cjelokupna boja. Osnovni ton kože bit će ili topao ili hladan, dok cjelokupna boja uzima u obzir boju očiju i kose.

Anthony McGrath, slavni stilist i predavač na londonskoj Fashion Retail Academy savjetuje da može biti korisno napraviti analizu boja sa stilistom ili profesionalnim analitičarom boja, no postoje načini da sama otkriješ svoju boju. "Ukratko, možeš upotrijebiti svoj ton kože (kožu, kosu i oči) kako bi odredila jesi li tople ili hladne nijanse, i svoju ukupnu boju - dakle odredi koliko ti je tamna koža i boju svoje prirodne kose - kako bi odredila jesi li svijetla ili tamna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Prvi korak u analizi boja za određivanje nijansi koje ti najbolje pristaju jest prvo utvrditi imaš li topao ili hladan ton kože. Nekoliko testova analize boja može ti pomoći da brzo odrediš boju svoje kože, a jedan od njih je test ruke. Test ruke znači da pogledaš donju stranu ruke na prirodnom dnevnom svjetlu - ako imaš ružičasti podton i plavo obojene vene, imaš hladan ton kože, objašnjava osobna stilistica Elaine Davies, a ako imaš zlatni podton ili boju marelice i zeleno obojene vene, imaš toplu boju kože.

Hladan ton kože

Ako imaš ružičaste podtonove (poput Angeline Jolie, Renee Zellweger, Oprah Winfrey, Lucy Liu ili Halle Berry), ton tvoje kože je hladan. Ove boje kože obično lako izgore na suncu ili ne pocrne, jer koža obično sadrži manje pigmenta. Hladni tonovi kože obično će imati ružičasti ili plavo-crveni podton. Ljudi s hladnim tonovima kože obično najbolje izgledaju u odjeći ili šminki s plavim tonovima. Jarko zelena, duboko ljubičasta, ružičasta te blijeda i jaka plava dobro će pristajati ovom tonu kože, a na ovaj ton kože odlično ide i srebrni nakit ili čak rose-gold nakit.

shimmer fallback

Ljetna boja

Ako imaš hladan ton kože, prirodno pepeljasto plavu ili svjetlosmeđu kosu (bez crvenih ili zlatnih pramenova) i blijedoplave, zelene ili sive oči, ti si ljetni tip i imaš ljetnu boju. Teresa Chambers, predavačica na londonskoj Fashion Retail Academy savjetuje da ljetni tipovi najbolje izgledaju u nježnim pastelnim tonovima s plavim nijansama. Razmisli o svijetloplavim, ružičastim, žutim tonovima, a sive i plave nijanse također će izgledati sjajno.

"Međutim, boje bazirane na žutoj boji kao što su narančasta, žutosmeđa, senf, koraljna i losos ružičasta manje su laskave, a čista bijela bi te mogla 'isprati', pa se umjesto toga odluči za nježne prljavo bijele tonove", ističe Chambers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zimska boja

Ako imaš hladan ton kože, pepeljastu srednje do tamnosmeđu ili crnu kosu bez crvenih ili zlatnih pramenova i duboko plave, zelene ili smeđe oči, zimske nijanse su za tebe. Teresa Chambers kaže: "Živopisne, ledene i hladne boje su primarne. Živo plave, crvene i zlatnožute će upotpuniti tvoj ton kože. Razmisli o grimiznocrvenoj, fuksija ružičastoj, kraljevski plavoj, smaragdnozelenoj i tamnoljubičastoj. Odlično možeš izgledati i s crnom, ugljenosivom, čistim bijelim tonovima i duboko ljubičastom."

Ono što bi svakako trebala je kloniti se prigušenih pastelnih i žutih ili narančastih nijansi, uključujući hrđavo smeđe i ciglasto crvene.

Topli ton kože

Ako imaš zlatne podtonove (kao Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Viola Davis Heidi Klum ili Beyonce), ton tvoje kože je topao. Topli tonovi kože obično mogu prilično brzo i lako potamniti i nemaju tendenciju da jako izgore jer obično imaju više melanina u koži. Topli tonovi kože obično će imati žućkasti ili maslinasto smeđi podton. Osobe s toplim nijansama kože obično najbolje izgledaju u žutim bojama jer one više ističu prirodni podton. Zelena, smeđa, topla crvena ili narančasta, boja breskve, koralja i zlatna također dobro pristaju ovom tonu kože. Zlatni nakit također će ti pomoći da do izražaja dođe topli podton kože i da izgledaš sjajnije.

shimmer fallback

Proljetna boja

Ako imaš toplu boju kože i zlatnoplavu ili svijetlo smeđu kosu sa zlatnim pramenovima, imaš proljetnu boju. Proljetni tipovi mogu imati mješavinu toplih i hladnih elemenata u svojoj boji. Proljetnim tipovima pristaju tople i svijetle boje kao što su ciglasto crvena, koraljna, ružičasta boja lososa i plava. Nijanse bež i boje slonovače također će laskati. Međutim, ledene pastelne nijanse, duboki tonovi ili prigušene nijanse mogu te iscrpiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Anthony McGrath kaže: "Tople i nježne boje sa žutim nijansama dobre su za proljetne tipove. Tamno ružičaste, nježno zelene, neutralne svijetlo sive su sjajne. Iako ovi tipovi također mogu nositi sjajno narančaste i jarko ljubičaste i izgledati fantastično."

Jesenska boja

Ako imaš toplu boju kože i crvenu, kestenjastu, tamnosmeđu ili crnu kosu s crvenim, zlatnim ili kestenjastim pramenovima, pripadaš obitelji jesenskih boja. "Bogate jesenske boje najviše laskaju jesenskoj koži, često s toplim/zlatnim podtonom, stoga razmisli o zemljanim crvenim, brončanim, bogatim smeđim, čokoladnim i brušeno zlatnim tonovima. Topli prigušeni tonovi poput masline i tamnozelene, terakota crvene i pečena naranča poboljšavaju jesenski ten", ističe Anthony McGrath.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.